Marken, een schilderachtig schiereiland
Een boottocht met de Volendam Marken Express.
Er zijn geen regenwolken meer, een stralende zon nodigt ons uit om weer op stap te gaan. Aangezien de weergoden ons gisteren niet goed gezind waren, willen we vandaag Marken opnieuw bezoeken, met de boot deze keer.
De Volendam Marken Express is al 80 jaar een begrip - sinds 1933 is er dagelijkse bootdienst. Het is een toeristische attractie op zich en tegelijk een ideaal vervoermiddel tussen de twee prachtige havenstadjes, Volendam en Marken.
We komen aan in het oer-Hollands maar heel gezellig en toeristisch dorpje met de karakteristieke houten huisjes en het haventje.
De Haven van Marken
De haven is het toeristische centrum, er heerst een gezellige drukte. Al van op de boot zien we het Kijkhuisje van Sijtje Boes, de markantste vrouw van Marken.
Wie was Sijtje Boes?
Al in het begin van de twintigste eeuw organiseerde touroperator Jac.P. Lissone boottochten vanuit Amsterdam naar Volendam en Marken. Anderen gingen vanuit de hoofdstad met de Noord-Hollandsche Tram tot Monnickendam of Edam om vandaar met een Marker bootsman in een botter de Gouwzee over te steken. Het vreemdelingenverkeer betekende een groeiende bron van inkomsten voor de arme bewoners van Marken. Eén van de eilanders die dat haarfijn doorhad was de legendarische Sijtje Boes. Met haar zakelijk instinct maakte zij van het eiland een toeristenattractie van wereldformaat. Ruim zestig jaar lang liet zij tegen een bescheiden entree haar typisch Markense huisje aan bezoekers zien. Daarbij wees ze op typisch Markense elementen als de 'gewitwaterde' wanden die behangen waren met bordjes en prenten, evenals de spanen dozen waarin onderdelen van klederdrachten werden bewaard en de bontbeschilderde bedstede.
http://www.oneindignoordholland.nl/nl-NL/verhaal/5348/marken-en-sijtje-boes-2
De legendarische Sijtje Boes met haar zakelijk instinct maakte van het eiland Marken een toeristenattractie van wereldformaat. Ruim zestig jaar lang liet zij haar typisch Markense huisje aan bezoekers zien. Zij stelde haar woning open voor bezoekers, als kijkhuisjes (met een bruidskostuum, een pronkbed) en annex toeristenwinkeltje
In het huisje Havenbuurt 21 dreef Sijtje een souvenirwinkel waar ze molentjes, klompen en tulpen verkocht. In 1983 stierf 'de ongekroonde koningin van Marken' - haar winkel doet nog altijd goede zaken.
Het authentiek naar vroeger ingerichte Marker vissershuisje is vrij te bezichtigen. Wij nemen een kijkje binnen ...
We wandelen verder door de smalle steegjes, ophaalbruggen en de pittoreske huizen.
Dank zij de huizen die dicht bij elkaar staan op de werven en de woningen op palen ademt Marken de authentieke sfeer van vroeger.
Marken is een kleurrijk eiland en dat niet alleen vanwege de klederdracht. De wit geschilderde kozijnen steken scherp af tegen het zwart en groen van de houten huizen. De was wappert in de wind, de schepen dobberen in de haven en de weilanden contrasteren prachtig met de Hollandse wolkenlucht.
Het valt ons op hoe goed alles mooi onderhouden is. De tuintjes liggen er op hun best bij!
In de hervormde kerk uit 1904 vindt u diverse schepen van de Zuiderzee die op schaal nagebouwd zijn.
We wandelen terug naar de haven. Hier nemen we een portie smakelijke kibbeling en een drankje. Net als de andere toeristen gaan we op de boord van de weg en het pleintje zitten en genieten van dit typisch Hollands gerechtje (bij ons in België bestaat geen kibbelingkraam).
Vuurtoren het 'Paard van Marken'
Opkruipend ijs is altijd een reëel gevaar geweest op Marken. Dit kan ’s winters nog steeds spectaculaire taferelen opleveren. Bij de Rozewerf ziet u palen in het water staan die het ijs moeten breken. Ook de markante vuurtoren, die op rechterpunt van het eiland Marken staat, heeft enkele malen te lijden gehad van het ijs. In 1971 stapelden de schotsen zich tot de rand van het dak.
Het is even zoeken naar de goede weg richting vuurtoren aan het eind van de lange dijk. We hadden het fijn gevonden om nog even uit te waaien over de dijk langs het Zuiderzeepad of de Wervenroute, waarbij we de vuurtoren’ Het Paard van Marken’ passeren. Maar men kan de vuurtoren alleen van op afstand bekijken; dit is niet open voor publiek.
deze foto komt uit : http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/fotos/
We sluiten ons bezoek aan Marken af met het bezoek aan de klompenmakerij.
En we varen terug naar Volendam want daar wacht nog heel wat te beleven.
In de verte zie je nog de lange dijk met de vuurtoren van Marken .... en we komen aan in het mooie Volendam.