Attracties die de hersenen stimuleren

 

Dé beleefattracties … ze bestaan!

Maak op een aangename en ongedwongen manier kennis met de wondere wereld van technologie en wetenschap.

1. Technopolis

Technologie en wetenschap

Wie wetenschap en technologie zegt, denkt in Vlaanderen spontaan aan ‘Technopolis in Mechelen. Een dutje doen op het spijkerbed, als een echte piloot een vliegtuig veilig aan de grond zetten of een spannend fietstochtje op een kabel 5 meter boven de grond ... je kan het hier beleven.

Niet alleen kinderen, maar ook hun ouders of begeleiders kunnen zich hier een dag lang amuseren aan de meer dan 350 interactieve opstellingen, opgesteld in diverse thema’s, die tonen hoe wetenschap en technologie schuilt in dagelijkse dingen. Wie zin heeft kan ook buiten experimenteren in de ‘Doe-tuin.’

In het Kinder-doe-centrum steken kinderen tussen 4 en 8 jaar zelf de handen uit de mouwen. Ze fietsen er naast een skelet, besturen zelf een trein of drukken bankbiljetten met hun eigen foto er op.

De zone Xplora is bedoeld voor 8-14 jarigen die op het punt staan belangrijke keuzes te maken in hun leven.

14-plussers testen hun creativiteit in de zone Inspirience en ze worden uitgedaagd door wetenschap en technologie. In het Lab draait het rond chemie en biologie. Hier worden workshops aangeboden zoals bv. het maken van lijm, het verrichten van een DNA-onderzoek. Het Atelier is dan weer een echt doe-centrum waar je onder andere zelf aan de slag kunt met 3D-printers of de snijplotter van dichtbij inspecteren.

Technopolis heeft ook steeds een tijdelijke tentoonstelling, uitgewerkt rond een bepaald thema.

Een gouden raad : maak er een ganse dag van want binnen de muren van Technopolis vliegt de tijd en krijgt verveling geen seconde kans! Technopolis heeft wat voor iedereen van 4 tot 104 jaar!

Voor meer informatie, openingsuren en prijzen :

https://www.technopolis.be/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Technopolis_%28Mechelen%29

 

2. Het Pass

Blik van op een terril

Wat Technopolis is in Vlaanderen, is het ‘Pass’ net over de taalgrens in Frameries, nabij Bergen. Ook hier krijgen leergierigen antwoorden op al hun prangende vragen. Technopolis beschikt eerder over een bescheiden leertuin, terwijl het Pass kan uitpakken met een gigantische openluchttentoonstelling.

Het Pass is een originele museum over wetenschappen, technologie en samenleving, interactieve tentoonstellingen over verschillende thema's en observatieposten buiten, animaties en spektakelfilms in het beeldenpaleis…

Het is het eerste wetenschappelijke avonturenpark in België, gelegen op de uitgestrekte site van de voormalige steenkoolmijn van Crachet. Hier kan al spelende geleerd worden hoe wetenschap en technologie de wereld laten draaien.

Het geheel werd gerenoveerd door de wereldvermaarde Franse architect Jean Nouvel, die zich inspireerde op de werking van de mijn om de site weer haar oorspronkelijke dimensie te geven.

Nieuw in het Pass zijn de tentoonstellingen over het menselijk lichaam en genetica waar de bezoeker de grote en kleine geheimen van organen ontdekt en waar de mysteries van de cel worden onthuld. Ook het Pass leent zich perfect tot een bezoek  met het gezin of met de klas.

Nergens anders kun je het wonderbaarlijke ecosysteem van een ‘terril’ (slakkenberg of ook mijnpuinberg genoemd) ontdekken. Het landschapsobservatorium (64 meter hoog) biedt een bovengrondse blik op de geschiedenis en aardrijkskunde eigen aan de streek. Een begeleider vertelt ter plaatse wat je ervan moet weten en onthouden.

foto : zicht op Terril en het Pass

Aan elke bezoeker biedt het Pass een volledige dag vol ontspanning en ontdekking, en dit het hele jaar door.

Voor meer informatie, openingsuren en prijzen :

http://www.pass.be/

http://www.pass.be/het-pass.htm?lng=nl

 

3. Euro Space Center

Ontdekkingstocht door de ruimte

Het is bij velen de grote jongensdroom : astronaut worden. In het ‘Euro Space Center’ van Transinne (provincie Luxemburg) wordt die droom uitermate tastbaar. Hier kun je je inschrijven voor het Astronaut Camp, het Astronomy Camp, het Earth Camp en nog veel meer. Dat alles omvat simulaties van ruimtelijke missies en oefeningen op simulatoren.

Ontdek met het gezin het spektakelparcours “A Space Odyssey”, het Amerikaans ruimteveer op ware grootte en de befaamde dynamische cinema. Test de maanwandelingssimulator zo lang en zo veel je wilt en wandel een beetje rond op de maan, net als een echte pionier van de legendarische ruimtemissie Apollo 11.

Maak een ruimtewandeling doorheen de themaruimtes binnen en buiten en laat je betoveren door schaalmodellen, filmpjes en speciale effecten. Wie meer dan een dag kan vrijmaken, kan op ruimtemissie met de Soyouz (vanaf 6 jaar) of Discovery (vanaf 9 jaar). De lancering vindt plaats volgens de echte procedures en eens in een baan om de aarde wordt een satelliet in de ruimte gezet. Als dat niet spannend is!

Bereid je alvast voor op een evenement voorzien voor augustus 2016. De tentoonstelling ‘De nacht van de sterren’ wordt een groots astronomiefeest voor het hele gezin. Iedereen, klein en groot wordt verwacht in het Euro Space Center om een van de mooiste hemels van het jaar te observeren.

Voor meer informatie, openingsuren en prijzen :

http://www.eurospacecenter.be/esc/index.php/nl/

http://www.belgie-toerisme.be/informations/toeristische-attracties-transinne-euro-space-center-de-ruimte-odyssee-in-transinne/nl/V/16759.html

 

4. Explorado

Terug naar de Aarde

Vlaanderen heeft geen ruimtevaartcentrum zoals in Transinne maar Explorado in Oostende heeft met zijn talloze doe-activiteiten heel wat raakpunten met ‘de ruimte’. Ontdek ons planetenstelsel, bekijk ook het ISS (International Space Station) en ontsnap nog nét aan een meteoor. Leuk, spannend maar ook leerzaam.

Explorado is de opvolger van het ‘vroegere’ wetenschapspark Earth Explorer. Het avonturen- en kennispark wil vooral kinderen op een speelse manier kennis laten maken met wetenschap. Maar ook voetbal krijgt een centrale plek.

Het accent van Explorado ligt vooral op de Aarde met zijn vier natuurelementen : aarde, water, vuur en wind. Hier laat men je op overtuigende wijze kennismaken met alles waaraan onze planeet wordt blootgesteld : tornado’s, vulkaanuitbarstingen, het weerstation en de simulatie van een aardbeving (foto links hieronder) behouden.

Van plezier beleven word je slim!

Explorado legt wel meer de nadruk op opdrachten. Kinderen tussen 5 en 14 jaar kunnen via vijftig opdrachten en simulaties op een speelse manier kennismaken met wetenschap. Binnenin komt voor kleuters een verkeersparcours en buiten komt een construction-zone waar kinderen zullen kunnen bouwen.

'drones'

Men wil er ook fysica en chemie aanschouwelijk maken. Dat zal gebeuren in kleine laboratoria. In het centrum liggen twee zones waar onze mensen uitleg en demonstraties zullen geven. Blikvanger wordt de olifantenpasta, waarbij een chemische reactie veel schuim veroorzaakt. In elk lab zitten vier tot vijf experimenten’, zegt manager Stijn Boone. Bedoeling is om op vaste tijdstippen die demo's aan te bieden.

Dit jaar kwam er weer leven in het gebouw dat in de volksmond nog steeds bekend staat als het Frimoutcentrum (van het vroegere Earth Explorer). Er werd 1 miljoen euro geïnvesteerd om het concept van Explorado Duisburg naar Oostende te brengen. Dirk Frimout blijft wel een rol spelen in het wetenschapspark. De eerste attractie verwijst nog altijd naar zijn ruimtereis en ook de Apollo, een attractie die je vijf meter hoog schiet, blijft behouden.

In de grote centrale zone op de benedenverdieping speelt Explorado in op de actualiteit met een opdrachtenparcours rond het WK voetbal.

Kortom, ook dit wetenschapspark is een bezoek meer dan waard!

Voor meer informatie, openingsuren en prijzen :

http://www.explorado-oostende.be/

https://www.delijn.be/nl/kusttram/kusttramactie/partner/explorado.html

 

5. Maison de la Science

Kleinschaliger maar daarom niet minder interessant is het ‘Huis van de wetenschap’ in het centrum van Luik, aan de oever van de Maas op de Quai Van Beneden.

In dit doe-centrum draait alles rond fysica, scheikunde en biologie. Spectaculaire demonstraties worden door een gids getoond, anderen zijn opgesteld in vitrines en kunt u met een knop in beweging zetten en er zijn heel wat proeven waarvoor de bezoeker zelf de handen uit de mouwen moet steken.

Aan de hand van praktische experimenten word de bezoeker tot denken aangezet en maakt je kennis met de verschillende takken van de wetenschap. Fysica, biologie, chemie, fenomenen als evolutie, energie, gezichtsbedrog en mineralen komen naast tal van andere domeinen aan bod in het Maison de la Science.

Je kan er experimenteren met gekke stofjes, de grootste ontdekkingen uit de geneeskunde of de vreemde bochten van elektriciteit ontdekken. In het Huis van de Wetenschap leren kinderen het spelenderwijs. Verwacht dus geen stoffige uitleg van een verwarde professor. Hier is wetenschap actueler en toegankelijker dan ooit. Wie beweert dat fysica en chemie saai is? In dit ‘Huis van de wetenschap’ wordt je van het tegendeel overtuigd.

Experimenten of proefjes zijn er voor alle leeftijden vanaf zes jaar. Neem een gids onder de arm of kruip zelf in de huid van een uitvinder. Laat je in de luren leggen door gezichtsbedrog of richt je eigen laboratorium in. Ook ouders kunnen hier zeker nog wat van opsteken.

Als je Luik bezoekt, moet je dit museum zeker op de agenda zetten!

Voor meer informatie, openingsuren en prijzen :

http://www.dagjeweg.nl/tip/2735/Het-Huis-van-de-Wetenschap

http://www.maisondelascience.ulg.ac.be/

 

VAN PLEZIER BELEVEN WORDT JE SLIM!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb