De Belgische kust van Knokke tot De Panne

 

Het wordt zomer, vakantie, het kustseizoen komt eraan. De Belgische kust is met zijn 67 km niet zo lang als die van Nederland, Frankrijk.

Daarentegen is er veel meer bebouwing, de hoge flatgebouwen ontsieren onze kust.

Het is er ook héél druk tijdens het toeristisch seizoen en elk weekend (ook buiten de vakantieperiode).

Als kind kwam ik vaak naar zee. Ik heb heel mooie herinneringen aan de zomers aan de Belgische kust. We speelden urenlang met onze emmertjes op het strand, we maakten zandkasteel(tjes) met een gracht rondom. We haalden water om die grachten te vullen. Maar wat was ik telkens boos en gefrustreerd toen het water zomaar in het zand verdween en ik opnieuw met mijn emmertje naar de zee moest lopen!

Ik hoor het mijn ouders nog zeggen: 'Kinderen hebben bij mooi weer niets meer nodig dan water en zand. Daar zijn ze lang zoet mee.' En gelijk hadden ze ook.

Later kwamen we graag aan zee met de kinderen. Het was leuk hen te zien spelen en ravotten in het water en op het strand.

Nu zijn we blij om de kleinkinderen mee te nemen en te genieten van dit stukje natuur.

samen schelpjes zoeken

Het is hier altijd heerlijk vertoeven en elke kustgemeente heeft zijn eigen troeven. Of je nu kiest voor flaneren, gewoon relaxen, actief genieten of lekker tafelen, de Belgische kust blijft een heerlijke bestemming voor oud en jong.

En neen ... je bent zelfs nooit te oud om een leuke namiddag te beleven op de billenkar.

Het is puur jeugdsentiment als je met gans het gezin (of ieder op zijn eigen karretje) trapt langs de zeedijk of al zwoegend en zwetend manoeuvreert door autoluwe straatjes. Plezier gegarandeerd. Zowel de kinderen als volwassenen beleven een fantastische tijd op dit sociale vervoermiddel.

Doen dus: "met z’n allen op de billenkar."

Wil je niet op één plaats verblijven, dan brengt de Hop on, hop off kusttram je probleemloos naar een andere gemeente of stad.

Gaan jullie mee, samen naar de kust, want daar valt zo veel te beleven.

Fietsen met zicht op zee:

Er zijn kant-en klare uitgestippelde routes of je kan je eigen traject samenstellen door kilometers knooppunten met elkaar te verbinden.

http://www.fietsroute.org/fietsen/thema/aan-zee

Op het strand, in Blankenberge is De Lustige Velodroom al sinds 1933 een attractie voor jong en oud. Kom gerust eens langs en rij op onze houte piste rond op een van de 70 meest gekste fietsen ter wereld.

http://www.delustigevelodroom.be/

 

Wandelen

Vanaf 22 april 2017, stap je in Zeebrugge langs heel wat geschiedenis op de erfgoedwandelroute. Dit is ideaal om de allermooiste historische plekjes van de badplaats te ontdekken.

http://www.dekust.be/nl/doen/erfgoedwandelroute-zeebrugge

De KD-routes zijn kindvriendelijke fietsroutes in de Westhoek. De figuurtjes Jaek en Nink wijzen je de weg via zeshoekige bordjes.
http://www.toerismewesthoek.be/nl/westhoek-kd/fietsen

Bezoeken

In Oostende staat een fascinerend bouwwerk met een bewogen geschiedenis. Breng een bezoek aan het indrukwekkende fort van Napoleon. Met je iPod zoef je in een-twee-drie ruim 200 jaar terug in de tijd. Boven op het dak heers je als een moderne generaal van strand en duin.

http://www.fort-napoleon.be

Wat verder langs de kustlijn ligt het domein Raverszijde

Het provinciaal domein Raversijde is een relatief klein natuurgebied dat geprangd ligt tussen de kustweg en de luchthaven van Oostende. Het museum Atlantikwall ligt op een domein dat eigendom was van Prins Karel, die België regeerde als regent tussen 1944 en 1950. Raversijde werd zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede wereldoorlog bezet door de Duitsers. Ze richtten er telkens een kustbatterij in met observatiebunkers en geschutsposities. (zie filmpje)

 

Misschien wil je liever een barkentijn of zeilschip van meer dan 100 jaar oud bezoeken? Ga dan een kijkje nemen op de machtige Mercator, die ligt te dobberen in Oostende. Een bezoek aan dit schip is een aanrader voor grote- en kleine zeebonken-in-spe.

Iets verder ontvangt de IJslandvaarder 0.129 Amandine ook nieuwsgierige bezoekers. Met zijn realistische poppen, levensechte geluiden en een replica van een historisch visserstraatje lijk je zó terug te gaan in de tijd.

http://www.zeilschipmercator.be/

 

Hou je ervan om op de foto te staan met je stripheld? Dan moet je in Middelkerke-Westende zijn, dat is dé stripgemeente. Naast het jaarlijks stripfestival en de stripbeelden op de zeedijk zijn er nu ook de stripmuren als nieuwe trekpleister.

http://www.dekust.be/nl/doen/stripstandbeelden

http://users.skynet.be/martinod/stripbeeld-nl.html

De stripmuur bestaat nog niet lang en zal met de jaren nog groter worden.

https://www.middelkerke.be/nl/stripmuren

 

Avontuur of gewoon leuk om te doen

Hou je van een romantisch boottochtje of liever een speedy tocht? Dan kan je in Blankenberge terecht voor een tocht met de krachtige Finse SARGO motorboten, naar Oostende of Knokke-Heist. Of je vaart vanaf april 2017 met de kleinere klassieke Little Fox, die je tussen de staketsels en door de oude vissershaven leidt. De boeiende uitleg van een ervaren schipper krijg je er zomaar bij.

Geïnteresseerden kunnen een zeetrip maken naar het windmolenpark op de Thorntonbank. Je beleeft gedurende 2 tot 3 uur, een unieke ervaring op zee met ervaren schippers. Je ontvangt een brochure en krijgt uitleg over scheepvaartroutes, boeien, stromingen, getijen, de windmolens...

http://www.water-taxi.be/diensten/vip-zeetochten-naar-windmolenparken/

 

Op zaterdag 27 mei 2017 is er een heuse watertaxi-dag, met een zeetocht en barbecue.

http://www.water-taxi.be/diensten/varen-op-maat/

http://www.water-taxi.be/home/

http://www.water-taxi.be/over-ons/

 

Nieuw sinds april 2017 is Nieuwpoort by boat. De nieuwe motorboot van Flanders Tours vaart uit van in de grootste jachthaven van Noord-Europa. Langs de vismijn, de vissersboten en het sluizencomplex ‘De ganzenpoot’ verken je Nieuwpoort van op het water.

https://www.flanders-tours.be

 

Ga een kijkje nemen bij Seafront in Zeebrugge, ontwaar de geheimen van de zee en de rijke geschiedenis van de visserij in dit themapark voor het hele gezin. Ronddwalen in de oude visserij en afdalen in een Russische duikboot, dat kan hier allemaal. Leerrijk én leuk.

http://www.seafront.be

Hou je van natuur en dieren?

Het Zwin Natuur Park, in Knokke, is dé internationale luchthaven voor (trek)vogels. Zet je schrap voor een boeiende vlucht over de Zwinvlakte, door het belevenisparcours in het park en in de doe-tentoonstelling.

http://www.zwin.be/nl/het-nieuwe-zwin

 

Sea Life in Oostende

Met wel 2500 dieren uit de zeven wereldzeeën in 50 aquaria is dit een absolute must voor klein en groot. Het is ook leuk om een dagje te mogen meelopen als dierenverzorger.

https://www.visitsealife.com/blankenberge

http://www.sealife.be

We waren hier met de kleindochter en samen bewonderen we de mooie vissen en andere dieren

Serpentarium in Blankenberge

Ben je fan van alles wat glibbert, glijdt en kronkelt? Hier vind je slangen en spinnen, maar ook kikkers, leguanen en zelfs gekko’s.

http://www.serpentarium.be

Ook hier waren we met de kleindochter en vriendjes van de klas op bezoek.

Heb je al gehoord van de Coast Greeters?

Deze gepassioneerde 'groeters' zijn zot van de zee en delen die liefde maar al te graag met jou. Ze nemen je gratis op sleeptouw langs verborgen hoekjes en leuke plekken. Je verlaat de platgetreden paden en krijgt een persoonlijk verhaal voorgeschoteld.

http://www.dekust.be/nl/belgian-coast-greeters

Je ziet dat onze ‘kleine’ Belgische Kust heel wat te bieden heeft aan natuur, cultuur, ontspanning en zoveel meer. Het zou zonde zijn als ik niet vermeld dat de kust een culinair paradijs is. De Chefs pronken terecht met de schatten uit de Noordzee en de verse vis en streekproducten zorgen voor een rijke tafel.

Dagelijks stroomt verse vis de vismijn binnen. Viswinkels zijn met de kust verbonden als bier met een café. De vers gevangen vis wordt het liefst zo puur mogelijk bereid. Ga er proeven van de verse garnaalkroketjes, een versgebakken noordzeetong of smakelijke mosselen.

Eén van de hoogtepunten in Oostende is de Vistrap op de Visserskaai. Hier kunnen mensen terecht voor de meest verse Noordzeevis, de verse pladijs en de Oostendse grijze garnalen. Dit gecombineerd met de zilte zeegeur en de deinende golven maakt een bezoek aan de Visserskaai meer dan compleet.

Lees hier meer over de 'Vistrap in Oostende en de pladijs'

Op de kade lokken de vele viskraampjes om te proeven van de dampende karakollen (zeeslakken of wulken gekookt in water, selder, knoflook, bouillonblokje, tabasco (of cayennepeper). Daarnaast vind je de visproducten die bedoeld zijn voor directe consumptie zoals gedroogde wijting, visschoteltjes, broodjes met vissalade, gebakken vis en garnalen.

Wie kent de slogan niet: Belgian wafles smaken het best aan de kust.

De Amerikanen hebben de voorbije maanden niet alleen oog gehad voor onze voetbalploeg en de terreurdreiging uit Molenbeek. Krant The Wall Street Journal stuurde een recensent naar de Belgische kust om de beste wafels te proeven. Ook culinair journalist Alexander Lobrano, die in Parijs woont, stak de grens over om aan de Belgische kust wafels te komen proeven. Hij nam de trein vanuit Brussel naar Knokke-Heist om daarna met de kusttram onze kustlijn af te rijden en telkens te stoppen voor een wafel.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160704_02369784

Wafels worden met zorg bereid en afgewerkt met een fijn laagje poedersuiker, bruine suiker of een laagje gesmolten boter of slagroom.

Elke regio in ons land heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaald type wafel. Zo is de rechthoekige, krokante Brusselse wafel het populairst in Vlaanderen. In Wallonië verkiest men vooral de wat smeuïger, Luikse wafel. Beide wafeltypes komen voor aan de kust, maar het is vooral de Brusselse wafel die er over de toonbank gaat, het liefst met een heerlijke topping of met een grote toef slagroom.

Ik vond het fijn om deze ode aan onze Belgische Kust te geven. Er is nog zoveel meer te vertellen, er zijn TEVEEL mooie plekjes om te noemen. Voor meer inspiratie ga naar volgende link.

http://www.dekust.be/nl/inspiratie/de-10-kustgemeenten

https://www.take-a-trip.eu/nl/reisinfo/mooiste-bezienswaardigheden-aan-de-belgische-kust/769/

 

Ik hou van de zee en het is heerlijk vertoeven aan de Belgische kust, maar wij gaan er liever heen als er niet zoveel toeristen zijn. Wij gaan graag naar de zee buiten de vakantieperiodes en niet omdat het volop zomer is.

Wandelen in de winter (goed ingeduffeld de zeelucht inademen) en terug opwarmen bij een hete chocolademelk, is toch zalig?

Wandelen, terwijl de wind door je haren speelt, genieten met de voeten in het zand, lopend aan de waterlijn, fietsen met zicht op de zee en de zilte zeebries krijgen we er zomaar bij. Gewoon genieten van de natuur en de rust om ons heen. Zalig toch?

 

Een deel van de informatie en de linken komen uit Libelle

 

Volgend deel : De Belgische kuststrook, meer dan betonnen flats