Een weekend in Delft

Een fantastisch weekendje Delft.

Ik heb mijn laatste schooljaar erop zitten.  Het is tijd om mijn bureau op te ruimen en documenten door te geven aan mijn opvolgster.

Ja, ik ga met pensioen!

Het is een stralende zomerdag. We zijn allemaal samen: onze kinderen met hun vriend, vriendin of partner, mijn broer en zijn vrouw, hun kinderen en wij twee.

We heffen het glas op nog veel mooie jaren, hopelijk kunnen we nog wat genieten van het leven. Dochterlief geeft me een pakje: "Dit is een geschenk van ons samen", zegt ze. Het is heel klein, een doosje. Nieuwsgierig open ik het ….

 

Wat leuk! Een Bongobon: 'Een weekendje weg.'

Na wat wikken en wegen weten we waar naartoe. Delft is de stad die we willen bezoeken, hier zijn we nooit eerder geweest.

Delft, de stad van Delfts blauw, Oranje en Vermeer ...

Het hotel is geboekt. We hebben al wat informatie gezocht: 'wat er in en rond Delft allemaal te beleven valt', de GPS is ingesteld, op naar Nederland.

We rijden door het land van onze Noorderburen, richting 'Den Haag'.

We hebben veel plannen: Delft, Den Haag, Scheveningen, Madurodam … we willen dat allemaal wel zien, maar een weekend is zó om. Het wordt keuzes maken!

Het hotel in Delft hebben we snel gevonden, het 'Museumhotel Best Western'.

Het is goed gelegen en bestaat uit drie unieke monumentale panden. Er staan mooie tegels en vazen gemaakt van keramiek en overal zijn mooie kunstcollecties te bewonderen.

We worden er héél vriendelijk onthaald. De dame aan de balie geeft ons de nodige tips en weetjes over Delft en we krijgen extra informatie mee!

We pakken uit en gaan op stap. We zijn er klaar voor. 

Delft, here we come!

We wandelen, gewapend met een plannetje, door de straten van Delft. Wat doet een toerist? Die gaat meestal eerst naar het centrum van de stad en dat deden wij dus ook. We gaan naar de Grote Markt en staan stil voor de Nieuwe Kerk en het Huis van Oranje.

Alleen al om de 108,75 meter hoge toren is de Nieuwe Kerk in Delft een bezoekje waard. Vanaf de torentrans heeft men een magnifiek uitzicht over de omgeving.

De belangrijkste bezienswaardigheid van de 15de-eeuwse kerk is uiteraard het Praalgraf van Willem van Oranje. Hij werd in 1584 als eerste lid van het Huis van Oranje in de Nieuwe Kerk begraven. Daarna volgden diverse Oranjers met als laatsten Prins Claus, Prinses Juliana en prins Bernhard. De koninklijke grafkelder was niet te bezichtigen. Er zijn ook veel mooie gebrandschilderde ramen.

Daarna richten we ons naar de andere kant van het grote plein en we vinden het stadhuis 'zeker' meer dan één foto waard!

Het is tijd voor een verfrissing op één van de vele gezellige terrasjes in de buurt!

We bezoeken die dag ook de Oude Kerk – de oudste kerk van Delft (volgens onze papieren gids). De 5 karakteristieke spitsen steken hoog uit boven de binnenstad. En de scheefgezakte toren trekt meteen onze aandacht.

Het robuuste kerkgebouw dateert uit 1246, maar wordt nog steeds gebruikt. Er werd ons verteld dat het huwelijk van prins Johan Friso en prinses Mabel hier voltrokken werd.
In het lichte sobere interieur vallen de 27 gebrandschilderde ramen en de fraai bewerkte preekstoel op.
Hier is de laatste rustplaats van o.a. Piet Hein, maarten Tromp en Johannes Vermeer

'ORANJE' – ik wil hier meer over weten!

We bezoeken een heel belangrijk museum: het Prinsenhof.

We leren het verhaal kennen over Willem van Oranje, de gouden Eeuw van Delft met topstukken Delfts blauw en tijdgenoten van Vermeer. We leren dat Willem van Oranje dit klooster koos als één van zijn woonhuizen – en dat hij van hieruit de opstand tegen de Spaanse overheersing van de Nederlanden leidde.
Dat hij op 10 juli 1584 werd hij op de trappen van Het Prinsenhof vermoord door de Spaansgezinde Balthazar Gerards. En we zien in de muur van de trap nog twee kogelgaten, die getuigen zijn van deze gebeurtenis.

Het museum is niet alleen vanwege de historische, eigen collectie en de tentoongestelde objecten de moeite waard, maar ook als gebouwencomplex is het  zeer interessant.

 

We maken kennis met het Delfts Blauw

Op onze weg naar Delft had ik het al gezegd : 'Ik wil ZEKER een mooi stukje Delft's Blauw kopen.' Het is ook wereldberoemd.

Hoe wordt origineel Delfts aardewerk gemaakt?
Waarom is de kleur blauw zo speciaal?

Bij Delft Pottery de Delftse Pauw wordt alles uitgelegd tijdens een persoonlijke gratis rondleiding in de fabriek. Onze waardering voor dit oude Hollandse ambacht kan alleen maar toenemen. Deze fabriek maakt en verkoopt uitsluitend volledig handbeschilderd Delfts aardewerk. In de showroom en winkel is de gehele collectie te bewonderen en wordt tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden.

Aan de zijkant van de Nieuwe kerk, in een aantrekkelijke winkel De Blauwe Tulp koop ik een mooi stuk Delfts Blauw aardewerk.

Een schilderes decoreert er elk voorwerp met de hand. Ik mag een foto nemen, terwijl ze aan het werk is.

Maar Delft is meer dan dat!

  1. We zitten in het oudste stukje van Delft,  in het Stadscafé De Waag, de plek waar vroeger de goederen gewogen werden. Dit is een heel toffe plek voor koffie met appeltaart of een bijzonder biertje aan de bar.
  2. In het centrum van Delft, aan de paradijspoort naast de Hema, is de stroopwafelwinkel. Hier worden smakelijke stroopwafels gemaakt, op ambachtelijke wijze. Heerlijke vers, om zo uit de hand te eten of om mee te nemen naar huis.

Maar een leuk idee om cadeau te geven is deze overheerlijke stroopwafels verpakt in een Delfstblauwe pot. Deze kopen we voor onze bompa.

Delft is ook een TOP winkelstad.

Het autovrije stadscentrum biedt ons dan ook alles wat het shoppershart begeert: leuke kleine snuffelwinkeltjes en winkelketens. Op zaterdag kunnen we gezellig kuieren op een uitgebreide kunst-, antiek en boekenmarkt langs de grachten.

Eten en drinken

Dat Delft een bourgondische stad is blijkt uit het aantal restaurants en cafés in de binnenstad, maar vooral uit de diversiteit en kwaliteit daarvan. Er zijn ook terrasboten in de grachten, waar we kunnen genieten van een hapje en een drankje.

De laatste avond eten we - op aanraden van de vriendelijke dame aan de balie van het hotel en als afscheid aan Delft - in het restaurant Le Mariage & The Bounge – Hippolytusbuurt 8-10. We nemen het 'Mariage Menu' en dat betekende dat we een keuze hadden uit 6 gerechten van de kaart , die in drie keer (zoals een voor-, hoofd- en nagerecht) geserveerd werden.
Dat is dus zelf een volledig menu samenstellen; héél lekker en een aanrader!

Ook in La Cantina – een Mexicaans restaurant gelegen in hartje centrum aan de markt 3,  pal achter het oude Stadhuis, is het gezellig. Het is er lekker eten en drinken in een vriendelijke sfeer en meteen genieten van de Mexicaanse specialiteiten : fajitas, Chimichanga,burrito’s en vele andere tortilla-gerechten …

Nog een betaalbare topper vinden wij - op 3 minuten lopen van de Grote markt – op het Doelenplein -  het LEF restaurant. We wanen ons in de Provence. Er hangen spiegels aan de wanden en lange banken creëren de sfeer van een echte Franse brasserie.

Op de Brabantse Turfmarkt drinken we in Lunchcafé Vrij, de lekkerste koffie van Delft met heerlijk huisgemaakt gebak!

Je ziet, we hebben genoten - stadswandelingen, rondleidingen, rondvaarten ….Delft is een stad rijk aan geschiedenis!


Delft :
- een gezellige stad met een prachtig bewaard historisch centrum
- een stad om ‘eventjes’ terug te gaan in de tijd
- een stad die doet denken aan een rijk verleden
- een stad met monumentale patriciërshuizen
- een stad die ons herinnert aan grote Delftenaren zoals Willem van Oranje, Johannes Vermeer en Hugo de Groot
- de stad van het Delfts blauw
- een stad met een pittoreske sfeer, grachten en veel gezellige winkeltjes
- een winkelstad
- een stad met leuke terrasjes

Kortom, een stad die meer dan het bezoeken waard is!

Maak jouw eigen website met JouwWeb