Gemeente Voss

 

Vandaag zijn er geen  fjorden, geen boottocht, geen bus-of treinreis, maar een dagje Voss.

Het is een gemeente, gelegen aan het Vangsvatnet-meer in de Noorse provincie Hordaland.

Gisterenavond maakten we een wandeling langs het meer.  Het was al na 23u en nog klaar, het leek wel of de nacht hier niet wou komen.

Vandaag hebben we een rustige dag. Het wordt wat langer uitslapen, genieten van een ontbijtbuffet om ‘U’ tegen te zeggen en het stadje Voss te leren kennen.

Voss is een oude en tegelijk nieuwe stad met ongeveer 14.000 inwoners.
‘Oud’ omdat de stad, zoals aangetoond is, al voor het jaar 1000 bestond. 'Nieuw' omdat ze na de tweede Wereldoorlog weer moest worden opgebouwd.

Het is een aantrekkelijke vakantieplaats maar als wij hier zijn, is er geen massatoerisme. Het is zelfs heel kalm. Voss is gelegen tussen enorme bossen, besneeuwde bergen en magistrale fjorden. Vandaar dat Voss zichzelf graag het hart van het fjordengebied noemt.

 

Het gezellige toeristenplaatsje ligt dus centraal in het fjordengebied en van hieruit kan men gemakkelijk naar de Hardangerfjord, de Sognefjord, de stad Bergen of naar de Hardangervidda.

Het is ook leuk om vanuit Voss is de excursie Noorwegen in een notendop te doen.

Of je doet een treinreisje naar Flåm waar je de wereldberoemde Flåmsbanen neemt om vervolgens per boot door de fjorden te varen en terug te reizen naar Voss per bus.

 

 Toeristen kunnen hier overal terecht: hotels, pensions, appartementen, er is voor elk wat wils. Er is voldoende ruimte  voor tenten en campers.

Het is er gezellig en sfeervol. In deze Noorse provinciehoofdstad zijn niet veel, maar toch aardige winkelstraten. Het barst echt niet van de souvenirshops, maar wel heel leuke pandjes om even doorheen te lopen. Genieten van een ijsje is altijd graag meegenomen :-)

 

De kerk van Voss : de ‘Vangskyrka’

Het culturele hoogtepunt van de stad is de kerk van Voss – de ‘Vangskyrka’. De kerk werd tussen 1271 en 1277 gebouwd op de plaats waar 'Olaf de Heilige' in 1023 eerst een houten kerk had laten bouwen. In 1953 werd de kerk gerestaureerd. De achthoekige toren is een constructie van stevige houten planken die met houten pennen aan elkaar bevestigd werden. 

De kerk, een Romaans bouwwerk, is gebouwd met leisteen uit de omgeving en heeft tot 1,50 m dikke muren.

Op zaterdag zijn er vaak trouwpartijen waarbij door het bruidspaar en het gevolg traditionele klederdracht wordt gedragen. Een speelman met zijn Hardangerviool loopt dan voor de stoet uit.
We horen dat er ook vandaag een huwelijk is en we spoeden ons naar de kerk. Maar we hebben toch een beetje pech : het was een huwelijk waarin het bruidspaar modern gekleed was.

Alleen de gasten waren in traditionele kledij.

 

Vangsvatnet meer en sport

Het meer is een vakantieplaats bij uitstek.

De sportievelingen komen hier zeker aan hun trekken: kitesurfen, windsurfen, surfen, zeilen. En ook vissers genieten er volop. Aan de zuidkant van het meer heeft men speciaal voor het zalmseizoen een zomerweg aangelegd, zodat de sportvissers hun visgebieden gemakkelijk kunnen bereiken.

In Voss is vooral voor de sportieve toerist veel te doen. Bij de toeristeninformatie zijn diverse routebeschrijvingen te verkrijgen voor wandel- en fietsroutes. In de winter zijn heel wat skigebieden; het is een bekende wintersportplaats. Naast het skiën en boarden zijn er vele andere sporten mogelijk, zoals langlaufen en ijsvissen. In de zomer zijn er naast de mogelijkheden voor watersport, parachutespringen of parapente.

 

 

Aan het Vangsvatnet ontmoeten elk jaar in maart jazzmusici uit de hele wereld elkaar. We zien ook dat veel Belgische en nog meer Nederlandse toeristen hier kamperen.

 

Er is voldoende mogelijkheid om je te bevoorraden en/of te genieten van een hapje of een drankje.

Wij doen dat, aan het meer, in een van de huizen 'met gras op het dak'.

 

En overal staan er trollen, volgens de gids zijn er boze en lieve. Deze waren heel lief toen wij, twee Belgen, tegen hen praatten. Die rechtse wou zelf meekomen naar Tielt en staat nu triomferend in onze souvenirkast. 

Niet alleen in het centrum van Voss, maar ook in de omgeving is het goed vertoeven.

 

De Finnesloftet

De trots van Voss is de 'Finnesloftet'. Dit is een grote boerderij met een luchtige en ruime zaal op de eerste verdieping.  De voorraadschuur uit 1250, was ooit de feestzaal van een adellijk landgoed, nu een van de oudste houten gebouwen van Noorwegen. In de zomer woonden de meisjes in de zaal,er werden feesten gevierd en de vrouwen kwamen bij elkaar om te handwerken Dit gebeurde alleen in de zomer want er kon niet worden gestookt.

Finnesloftet is de loft in Finne, even buiten Voss.

 

Buiten het stadscentrum bevindt zich ook het dalstation van de Hangurbaan, een kabelbaan die toeristen van een 660 m hoge plek voert. Vanuit het restaurant heeft men een spectaculair vergezicht op de stad en het meer zelf. Hier op de top van de Hangursnolten ligt ook het bekende skicentrum van Voss, dat over veel skiliften en 40 loipes beschikt.

 

Wikipedia : Een loipe is een spoor in de sneeuw, dat gebruikt wordt bij het langlaufen. Voor langlaufen in de klassieke stijl bestaat een loipe uit twee gleuven van ongeveer 5 cm diep, ongeveer 5 cm breed onderaan en deze gleuven zijn aan de bovenkant breder. Door deze sporen kan de langlaufer zijn ski's voortbewegen waarbij hij de route blijft volgen en zijn ski's recht houdt. Voor de skatingstijl is de loipe een ongeveer 4 meter brede, platgedrukte en geëffende strook.
Sneeuwkat brengt een loipe aan In langlaufgebieden zijn kilometers loipen aangebracht. Deze worden elke dag hertrokken met hetzelfde apparaat als op een skipiste. Vroeger werden er geen loipes gebruikt en gingen de skiërs door de hoge sneeuw
.

Musea

Het Voss Folkemuseum - een 400 jaar oude nederzetting, waar de huizen nog op hun oorspronkelijke plek staan werd hier gewoon in een museum werd veranderd.  Er is ook het Magnus Dagestad-museum waarin Noorse volkskunst tentoongesteld wordt.

 

We verlaten Voss en rijden morgen door een totaal ander stukje natuur nl. Hardangervidda