De vallei van de Ourthe en Aisne

 

Na de SEMOIS en de LESSE gaan we naar een andere vallei, maar niet minder mooi, integendeel.

 

In de valleien van de Ourthe en Aisne  gaat de aanwezigheid van de mens terug tot de nacht der tijden. Getuigen daarvan zijn ook vandaag nog voorhistorische dolmens, menhirs en holen. Op schilderachtige landwegen vinden we een vergeten kasteel, een oude molen, een middeleeuwse kerk. We gaan opnieuw genieten van een schilderachtig stukje Ardennen.


We starten onze reis in Aisne.

Aisne is beslist één van de mooiste dorpen uit de vallei. Het draagt de naam van de rivier die erdoor loopt. In het land van Ourthe en Aisne komen vele plaatsen voor met voorhistorische grotten of holen. Aisne zelf heeft ook zo’n grot. Men vond er bewerkte vuurstenen, dierenbeenderen en zelfs fossiel afdrukken van menselijke maaltijden van duizenden jaren geleden.

 

We komen langs Barvaux

Barvaux biedt de toerist zowel de voordelen van de stad als de genoegens van het platteland. Voor wie houdt van wandelen; vanaf Barvaux loopt over 7 km langs de Ourthe een prachtig, geplaveid wandelpad (Barvaux – Durbuy), dwars door de woeste vallei met haar overhangende rotsen.

 

We komen aan in Durbuy.

Durbuy is een schilderachtig toeristenstadje aan de Midden-Ourthe. Durbuy noemt zichzelf het kleinste stadje ter wereld. Het verwierf in 1331 al stadsrechten.

In het oude stadsdeel, le vieux Durbuy, heerst de sfeer van vroeger. De voetstappen van kuierende bezoekers weerklinken op de straatkeien. Het is een echt openluchtmuseum met mooie gevels en prachtige panden. Een parel onder de oude stenen huizen, in de kronkelige steegjes is ongetwijfeld de 16e eeuwse graanhalle met haar vakwerkgevel.

Ik geniet er elke keer opnieuw van om te kuieren door die kleine kasseistraatjes en af en toe een typisch winkeltje binnen te gaan - er zijn heel veel lekkere artisanale producten te koop.

Het dorp ligt omringd door heuvels en hogerop spant een geweldige rots, de Falize, een stenen boog en beneden klinkt het gekabbel van de Ourthe. Iets hoger verrijzen de trotse torens van het kasteel van de Graven van Ursel – het is beslist één van de mooiste bouwwerken van Durbuy.

De rivier leent zich uitstekend tot kajakken of kanovaren. Wandelaars daarentegen kunnen de steile hellingen bestijgen. De natuur in de vallei is ongerept en gevarieerd dank zij dalen, plateaus en donkere bossen.

Bezoek ook het Parc des Topiaires : dit is een 10.000m² groot park met een unieke collectie buxusvormen (meer dan 250 figuren). Een echte aanrader!

Met een toeristentreintje kan je mee naar een uitkijktoren van waaruit je een schitterend  panorama hebt van het stadje. Durbuy is niet groot maar heeft een toch een redelijk aantal hotels, restaurants en 3 kampeerterreinen. En 's avonds, op het plein, op een terrasje lekker eten, dat is voor ons zàlig.


Hotton

Hotton is bij de toeristen erg in trek. De Ourthe kabbelt dwars door de woonkern van dit vakantieplaatsje. Een bezienswaardigheid is de fraai Faber-watermolen, een kloek gebouw met dubbel waterrad. De oude molen heeft schepraderen die sedert 1729 onafgebroken worden aangedreven door het heldere water van de Ourthe.

Ook de steile rotsen van Rennissart, op de rechteroever van de rivier verdienen aandacht. In Hotton zijn ook grotten. Ze zijn zeker niet zo groot en bekend als die van Han, maar daarom niet minder mooi.

 

La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne verdient zijn titel van Parel van de Ardennen zowel omwille van zijn uitzonderlijk mooie ligging als om zijn toeristische  mogelijkheden. Dit zeer toeristische vakantiestadje is gelegen in een monding van de Ourthe.

Het is een uitstekend vertrekpunt om de streek te doorkruisen aan de hand van de talrijke wandelingen en excursies. Er zijn 120 km bewegwijzerde wandelwegen of men kan ook een fiets huren om langs één van de 4 routes (8 à 30 km) een complete rondrit door de streek te maken.

In zomer rijdt een toeristisch treintje de bezoekers langs de bezienswaardigheden. Via een trap tegenover het stadhuis is het mogelijk om de burchtruïne te bezoeken. Het is een klim naar de romantische ruïnes van dit imposante kasteel uit de 11de eeuw, maar het is de moeite waard.

Les gres de La Roche – Trouw aan tradities : hier worden voorwerpen in Blauw Aardewerk (gres), een specialiteit van La Roche vervaardigd. Naast de houtoven, kan je een bezoek brengen aan de werkplaatsen waar de potten gedraaid en versierd worden + het pottenbakkersmuseum.

In het Museum - Musée de la bataille des Ardennes in La Roche – zie je hoe zwaar het Ardennenoffensief in december 1944 geweest is. La Roche werd bijna volledig verwoest, er vielen heel veel gewonden en er werden 114 inwoners gedood.

Ik kan jullie aanraden: 'Als je in de streek bent, kom naar La Roche'. Het is er heel gezellig en de terrasjes zitten er vol toeristen. Je hoort er meer Nederlands spreken dan Frans. Wij kunnen La Roche niet verlaten zonder een paar stukken Ardense ham mee te brengen. We weten dat bompa er al naar uitkijkt als hij weet dat we in la Roche waren.

 

Houffalize

Dit is een aardig klein stadje dat erg getroffen werd door de bombardementen van 1945 – er werden 345 huizen vernield. Alleen een Pantser en Amerikaanse gedenkplaat zijn de getuigen hiervan.
Houffalize werd bijna volledig heropgebouwd. Het is bovendien in alle seizoenen een gedroomde plek voor gastronomische weekends en het leven is er nooit eentonig.

 

Ook dit stukje Ardennen kan ons bekoren en … hopelijk jullie ook?

 

Volgend deel : Het uiterste zuiden van België

Maak jouw eigen website met JouwWeb