Verder op pad in Luxemburg stad

 

Vanaf het terras waar we staan, de Place de la Constitucion (vorig deel), zien we de torens van de Notre-Dame-kathedraal.

Deze hallenkerk werd in 1613 gebouwd door de jezuïeten van het aangrenzende college. (tegenwoordig Nationale Bibliotheek - foto rechts)

De laatgotische kerk, met een aantal elementen en versieringen in renaissancestijl werd in 1870 tot kathedraal verheven.

De hoofdingang aan de rue Notre-Dame is in renaissance-stijl versierd.

Wij gaan binnen via het westelijke portaal.

Wij gaan binnen via het westelijke portaal.

Bij de westingang vertellen plaquettes de geschiedenis van de kerk en het relaas van de opdeling van het land sinds 1659.

In de kathedraal O.L.V. van Luxemburg vormt het oksaal uit de 17de eeuw een contrast met de glasramen uit de 20ste eeuw.

Het standbeeld van de Troosteres der Bedrukten (16de eeuw), de patroonheilige van Luxemburg, wordt bijzonder vereerd, vooral tijdens het Octaaf van Maria.

Het koor dateert uit 1935

Een trap bij de ingang voert je naar de vorsten- en bisschopcrypte. De sarcofaag van Jan de Blinde – graaf van Luxemburg en koning van Bohemen – vond in 1946 na eeuwenlange omzwervingen hier een waardige eindbestemming.

 

Sint Michaelskerk (987) is de oudste resterende christelijk-religieuze kerk van de stad.

De eerste kerk op deze plaats werd gebouwd als kasteelkapel voor de graaf van Luxembourg. Alhoewel de kerk, doorheen de eeuwen heen, zwaar werd beschadigd tot zelfs vernietigd, door aanvallen op de vesting Luxemburg, werd ze telkens werderopgebouwd en uitgebreid, maar behield de originele vormgeving. Het huidige gebouw dateert van 1688 en verenigt romaanse en baroke architectuur, voorafgaand aan de nationale moselliaanse baroke stijl. De meest recente restauraties dateren van de jaren 1960 en 1980 en 2003–2004.

Het barokke altaar van B. Namur en het gotische gewelf (1519) vormen een harmonisch samenspel.

De kerk is gelegen aan de Vismarkt in de centrale wijk Ville Haute.

Tegenover de hoofdingang voert een trap omhoog naar Place Guillaume II.

 

Place Guillaume II

Het plein dankt zijn huidige naam aan Willem II, koning der Nederlanden en groothertogdom van Luxemburg. Het Ruiterstandbeeld van Willem II van Oranje-Nassau werd opgericht ter ere van de koning-groothertog, die regeerde van 1840 tot 1849 en Luxemburg zijn eerste grondwet gaf.

In de volksmond wordt dit plein nog Knuedler genoemd, een naam die verwjst naar de pijkwasten van de franciscanen die hier hun klooster hadden. Aan het plein ligt het stadhuis.

Het werd tussen 1830 en 1838 in neoklassieke stijl gebouwd. Vroeger stond hier een Fransciscanenklooster.

 

Volgend deel Luxemburg, uniek militair erfgoed