Fougéres, bovenstad
Na onze wandeling in de middeleeuwse stad (vorig deel) komen we terug in het hoger gelegen stadsdeel (de bovenstad uit de 13de eeuw).
Het gerechtsgebouw van Fougéres
De Place du Theatre heette vroeger Place du Brûlis. De naam Brûlis (verbrand) verwijst naar de hevige branden in de 18de eeuw die de oude stad teisterden. Op dit marktplein werd er handel gedreven in zout, voor lange tijd een belangrijke factor in de economie van Fougéres.
Het theater is gebouwd in 1886 op de plaats waar vroeger vlees en lompen werden verhandeld.
In 2001 is het theater gerestaureerd en vernoemd naar Victor Hugo.
Het theater heeft zijn 19de eeuwse charme behouden dankzij de sfeervolle versieringen.
De Rue Nationale is de hoofdstraat die na de branden heropgebouwd werd. De straat dankt haar harmonieuze uiterlijk aan de granieten gevels, waarvan de strengheid wordt doorbroken met galerijen en smeedijzeren balkons. Hier bevinden zich de meeste winkels.
De Klokkentoren (Le beffroi)
Fougéres en Dinan zijn de enige twee steden in het westen die een klokkentoren bezitten. Het bewijst dat de ambachts-en kooplui druk in actie waren. De elegante granieten toren, gebouwd van gladde stenen en met de uitbundig versierde balustrade huisvest een klok die het levensritme van de stad heeft bepaald sinds 1397.
Op zaterdag is er markt in Fougéres en op dit plein staan veel kraampjes. Maar ook de 'nu gesloten kraampjes' onder de galerij worden dan opengesteld.
Wij hadden geluk te kunnen slenteren op de plaatselijke markt.
L’Artisan du temps Museum
In dit 16de eeuwse pand is een klein maar charmant klokkenmakermuseum gevestigd. Aan de hand van de prachtige collectie van uurwerken wordt een reis door de tijd gemaakt. Het laat zien waartoe de mens in staat is met zijn geweldige vindingrijkheid en vakmanschap.
De Kerk van Saint Léonard heeft veel bouwstadia gekend tussen de 12de en 17de eeuw. De laatste uitbreiding was in de 19de eeuw.
En het stadhuis (Hôtel de Ville) Is tegen de kerk gebouwd. Dit oorspronkelijke 14de eeuwse gebouw heeft later een Renaisssance raam- en deurpartij.
Naast het stadhuis en aan de zijkant van de kerk wandelen we de Place aux arbres (publieke tuin) in.
Dit was oorspronkelijk was dit een open plek op een vooruitgestoken deel in de vestingmuur.
Nu is dit het bovenste gedeelte van de terrasvormige openbare tuinen. De tuin biedt een prachtig uitzicht over de lager gelegen stad, het kasteel, de vallei van Gibary en de landelijke omgeving van Fougéres.
Dit mooie park is een plaats waar men al zittend de beste pagina’s van ‘Les Chouans’ van Balzac kan lezen.
Wandel en geniet met ons mee ....
En 's avonds genieten we na ...