Beaufort04 aan de Belgische kust

 

Hou je van kunst?

Wil je meteen een stevige wandeling maken? Of neem je liever de fiets?
Als je er geen probleem mee hebt dat parkeren moeilijk is, kan je met de auto gaan.
Of neem je liever de kusttram? Of nog anders, er is ook een bus met gids

Kom kijken … er zijn gestrande ufo’s langs onze kust!

Deze 4de editie van Beaufort is van eind maart tot en met eind september 2012 te zien in de deelnemende gemeenten aan de Belgische kust.
Dit zijn: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge en Zeebrugge.

Het 3-jaarlijkse openluchtkunstenfestival stelt werken tentoon van kunstenaars uit de 27 landen van de Europese Gemeenschap en aangevuld met een drietal Belgische vakgenoten.
Tussen Zeebrugge en De Panne zijn zo’n 30 vreemde bouwsels geland en gestrand.
Op het strand, in de duinen en in de kustgemeenten gaan we op zoek naar ufo-achtige constructies.

Enkele voorbeelden zijn :
- I Can Hear It : de twee enorme hoorns in Westende. Als je luistert aan het uiteinde, hoor je de zee en de strandgeluiden. Dat is wat de Letse kunstenaar Ivars Drulle beoogt met zijn werk - één worden met de omgeving.

- Erratique : de geheimzinnige, grijze homp van de Zwitserse broers Chapuista (op het staketsel van Nieuwpoort-Bad


- Two Corten Armours : de stalen sculpturen van de Poolse Magdalena Abakanowicz (Westende) ;  zijn het schedels of karkassen van meeuwen?

Nogal wat creaties verwijzen naar de zee als symbool voor eindeloos verlangen. Al blijven vele interpretaties mogelijk.
Ik denk aan de lege containers van Flo Kasearu (op het strand tussen Bredene en Oostende). Ze kunnen het zeetransport symboliseren, maar even goed de economische crisis of de illegalen die naar Engeland willen.


Gelukkig is er ook plaats voor vrouwelijkheid en ontroering. De bus van Martine Feipel en Jean Bechameil in Blankenberge laat de bezoekers niet onbewogen.

Het nieuwe werk van een groot kunstenaar, Arne Quinze, staat in Oostende op het Zeeheldenplein. Het is een groep rode sculpturen die kleur moeten brengen als vreemde rotsen (Rock Strangers).
Dit werk zal blijven staan, want de stad heeft het aangekocht.

Villa’s met een verhaal

Ook nu krijgen bezoekers de gelegenheid om binnen te kijken in onbekende architecturale parels. De Villa Hurtebise in Nieuwpoort-bad werd gebouwd in 1920 en bevat nog tal van art nouveau en art deco elementen. Je kan er rondlopen en je ergeren aan de verwaarlozing!
Maar let ook op de kunst: de Bulgaar Nedko Solakov heeft overal grappige boodschappen achtergelaten (in het Engels)
Nog een verwaarloosde parel is Villa Le Chalutier, gebouwd in de belle époque. Hier zijn de minimensjes van de Spanjaard Isaac Cordal gestrand.

De vreemdste locatie is echter Bommenvrij in Nieuwpoort-Stad. Het is de naam van een munitiedepot uit de Hollandse tijd dat nu midden in een woonstraat ligt. (hier heb ik geen foto van)

Praktisch

- Beaufort 2012 loopt tot en met 30 september in alle kustgemeenten, behalve in Knokke-Heist.
- De meeste kunstwerken bevinden zich in de openbare ruimte. Kunstwerken op binnenlocaties zijn meestal toegankelijk van 10 uur tot 18 uur (of van 14 uur tot 18 uur)

Er is meer dan één dag nodig als je alles wilt zien.
- met eigen vervoer : wellicht de snelste manier om je te verplaatsen, maar in de weekends en juli-augustus wordt het telkens zoeken naar een parkeerplaats
- met de kusttram : dit jaar ligt elk kunstwerk op loopafstand van een tramhalte (200 tot 1500 m). Met een pas van ‘de Lijn’ kan je onbeperkt gebruik maken van de kusttram en buslijnen.
Een dagpas kost 5 euro, een driedagenpas 10 euro en een vijfdagenpas 15 euro.
- Met een bus met gids : elke dinsdagnamiddag rijdt een bus met gids langs de kunstwerken van de Oostkust (Oostende-Zeebrugge) , op donderdagnamiddag langs de Westkust (Oostende-De Panne). Vertrek om 13.15u aan het Thermae Palace in Oostende. Prijs 35 euro (incl. gids en koffie).
Reserveren : carine.slabbinck@vzwkunst.be
- Te voet : de wandelgids Beaufort04 beschrijft per kustgemeente een wandeling (van 1,5 tot 14 km) langs de kunstwerken en de lokale bezienswaardigheden. Te verkrijgen bij de toeristische dienst voor de prijs van 7 euro
- Met de fiets : handig is een speciale kaart van de Kustfietsroute met aanduiding van de kunstwerken (en van de werken die overblijven van vorige edities). Prijs 3 euro

 

In Bredene staat de Olnetop van de Belg Nick Ervinck. Het is een gouden golf die acht meter hoog uiteenspat. Hier wordt je vrolijk van : net als de sculptuur wil je het strand op rennen en heb je zin om zo in zee te lopen.

In Blankenberge staat een bedroefde harlekijn. Wat een contrast – terwijl de zitbank nodigt tot genieten, staat de harlekijn te treuren met knikkende knieën.
Dit is een creatie van de Nederlands kunstenaar Folkert de Jong. Hij zou geïnspireerd zijn door Breughel.

 

Ik laat jullie 'zoeken' …. 'ontdekken' …. 'genieten' …

Voor een digitale versie van het beeldenboek kan je hier bekijken :
http://www.beaufort04.be/nl/pagina/206/publicaties.html

 

Volgend deel : het Serpentarium in Blankenberge