Onze eerste dag in Praag

 

Wandelen in een stad vol verhalen en romantiek

De ‘Gouden Stad’ aan de Moldau is de op vijf na meest toeristische stad van Europa en een bezoek meer dan waard.

  • ‘ Een oude stad vol romantiek aan de oevers van de Moldau …
  • ‘ Overal pubs waar je een biertje drinkt met een dampend bord stevige kost …
  • ‘ Een stad waar we de taal niet zullen begrijpen, maar waar veel te beleven is …

Zo stellen we ons Praag voor terwijl we inpakken. Voor het vertrek checken we nog even na of we alles hebben.

De reisgids komt in de handbagage, we willen veel zien en beleven. We maken niet zomaar een toertje door de stad. De reisgids ontsluit de geheimen van Praag, de gouden stad met wel honderd torenspitsen - een stad die het voor elkaar kreeg om meer dan duizend jaar geschiedenis vast te houden in een uniek historisch kader’.

Het belooft een fijn verblijf te worden in de grootste stedelijke UNESCO-site ter wereld.

‘Dit zéér fraai gerenoveerd appartement is ruim, licht en comfortabel ingericht. De ligging is uniek – aan een heel leuk pleintje met restaurants, cafés, winkels en terrasjes. De beroemde Karelsbrug over de rivier de Moldau ligt op 100 meter afstand. en natuurlijk al die andere indrukwekkende bezienswaardigheden op loopafstand … ‘

‘Bohemia Travel ; voor al uw reizen naar Tsjechie, Slowakije en Hongarije’

Dit was hetgeen onze aandacht trok bij het boeken van een verblijf. We hebben deze keer niet geopteerd voor een hotel. 'Bohemia Travel' is gespecialiseerd in verhuren van woningen en appartementen. Het leek ons leuk om op een andere manier te ‘wonen’ in een onbekende stad, niet afhankelijk van uur en plaats om te eten of slapen.

In het oude stadsgedeelte wonen nog nauwelijks Pragenaars. De oude huizen uit de middeleeuwen, paleizen uit de renaissance, ridderlijke stallen en nobele patriciërswoningen werden speciaal voor het toerisme weer opgesmukt.

In dit mooi pand gaan wij onze sleutel afhalen. Een vriendelijke, vlot Engelssprekende conciërge begeleidt ons naar ‘onze’ logeerplaats.

Bij aankomst is het appartement kijken we onze ogen uit. Is er een vergissing gebeurd? De man verzekert dat dít wel degelijk voor ons is … helemaal.

Het appartement is voorzien van een woonkamer met zithoek, kleuren-TV met satelliet, volledig ingerichte keuken met eethoek (4-pits kookstel, oven, magnetron, vaatwasser, koelkast, koffiezetapparaat en waterkoker). Er is een 2-persoonsbed én een uitklapbank, luxe badkamer met ligbad, douche, wasmachine, droger en apart toilet. Er is voldoende bed-en badlinnen aanwezig en alle ruimtes zijn voorzien van parket!

Het is eventjes bekomen. Hier hebben we meer dan genoeg ruimte voor 2 personen. Hier zouden we gerust een veel langere tijd kunnen verblijven!

de slaapkamer

linkse foto  : het salon             -           rechtse foto : de deur naar de keuken

de keuken

links : de keuken    -    rechts : wasmachine in de badkamer

de badkamer

 

Ik wil kost wat kost het koffiezetapparaat testen (we hebben een pakje koffie én een doos koekjes mee in onze valies). We pakken uit en maken ons klaar om de omgeving verkennen. We wandelen door kleine straatjes met souvenirwinkeltjes, cafés, terrassen en pleintjes ..

Een veelvoud aan bezienswaardigheden staat ons te wachten. We zien wel wat op ons afkomt, we hebben alle tijd en ik ben het volledig eens met Mozart: ‘Ik ontdekte elke dag iets nieuws, hoewel ik elke dag dezelfde weg van het theater naar huis aflegde.”

 

Staroměstské náměstí (Oude stadsplein)

We bevinden ons in ‘Staré Město’ (de Oude Stad). De Oude stad is van oudsher het bruisend centrum van Praag, maar ook het decor van veel historische gebeurtenissen. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister, waar middeleeuwse gebouwen naast souvenirwinkeltjes staan.

We komen aan een plein maar niet zomaar een plein! Hier klopt het hart van de stad! Het is een heerlijk plein, maar met een gruwelijke geschiedenis. Het Oude Stadsplein is altijd een brandhaard van Praag geweest. Het doet  herinneren aan de diverse belangrijke gebeurtenissen die hier door de eeuwen heen hebben plaats gevonden.

 

Het raadhuis met astronomisch uurwerk

We zien een oud gebouw, het ‘overblijfsel’ van het raadhuis en een toren uit de 14de eeuw. Aan de ingang van het raadhuis zijn, in de tegels van het plein, de kruisen aangeduid. Die doen herinneren aan de executie van 27 Boheemse adelijken – de tragische opstand der standen uit de jaren 1648 – 1621. Het werd de zwartste datum in de Boheemse geschiedenis. De hoofden van de slachtoffers werden als waarschuwing voor anderen op de Karelsbrug gespiesd.

De overgebleven toren van het oude raadhuis werd gebouwd in 1338.  Drie dagen voor het einde van de Tweede wereldoorlog - op 8 mei 1945 - staken de nazi’s het oude stadhuis in brand in een laatste poging om de stad onder controle te houden. De oostelijke vleugel was volledig verwoest. De toren bleef maar het interieur is zorgvuldig gerestaureerd. Rondleidingen voeren de bezoeker langs de 15de eeuwse raadkamer, de gotische kapel maar ook naar de kerkers in de kelder.

Wie van beweging houdt kan tot boven op de toren. Vanaf 69 meter hoogte heeft men een mooi zicht op het oude stadsgedeelte. Op de benedenverdieping is een galerij met tijdelijke, avant-gardistische tentoonstellingen ondergebracht.

Maar wàt een mensenmassa staat hier en ze kijken allemaal naar boven, naar die beroemde astronomische klok, in de toren.

Dit is populairste onderdeel van het stadhuis - ‘de Orloj’ - astronomische klok. Ze dateert uit 1490 en is een werk van Meester Hanus. Toen de klok voltooid was, lieten de wethouders meester Hanus door een gloeiend zwaard verblinden opdat hij geen gelijksoortige klok meer zou kunnen maken.

Elk uur wachten er voor het stadhuis vele bezoekers om de twaalf apostelen te zien. Zij verschijnen in het venstertje van het astronomisch uurwerk Orloj .

De klok bestaat uit drie delen. In het midden bevindt zich de eigenlijke klok, die ook de beweging van de zon en de maan langs de dierenriem toont volgens het in de 15de eeuw heersende geocentrische beeld van het universum.

Eronder zie je de kalender ; de tekens uit de dierenriem en de plattelandstaferelen symboliseren de 12 maanden van het jaar. Het kunstwerk op de kalender is van de 19de eeuwse Tsjechische schilder Josef Mánes.

De vertoning in het bovenste deel van de klok trekt hordes toeristen. Elk heel uur voeren de figuurtjes hier hetzelfde tafereel ten tonele : 'de Dood luidt de doodsklok en draait een zandloper om, waarna de twaalf apostelen langs de raampjes lopen en een haan met zijn vleugels klapt en kraait. De klok slaat. Rechts van de Dood schudt een Turk zijn hoofd'. De twee figuren links zijn allegorieën van hebzucht en ijdelheid.

Hier zie je de deurtjes die opengaan en de figuurtjes die verschijnen.

 

Wij hebben er honger van gekregen. Een bord met in groot geschreven letters ‘GOULASHSOEP’, doet ons echt watertanden. En óf ze lekker is!

Ik sluit af met nog enkele foto’s van het Oude stadsplein en de beroemde astronomische klok.

Elke avond komen we hier voorbij, als we een wandeling maken of op zoek gaan naar een leuk restaurantje. En elke avond opnieuw is er volk en gezelligheid alom.

Rondom, op het plein, staan nog zoveel mooie en historische gebouwen maar hierover vertel ik in volgend deel.