De Briksdalgletsjer
We gaan vandaag een nieuw sensatiepunt van dichterbij bekijken nl. de Briksdalgletsjer.
De Briksdalgletsjer is een onderdeel van het grootste gletsjerveld in Europa namelijk de 475 km² Jostedalsbreen. Van de 24 gletsjertongen is de Briksdalgletsjer de meest bekende.
Deze gletsjerarm van de grote Jostedalsbreen is een van de mooiste gletsjers van Noorwegen. Wie de drukte van de cruiseschepen wil ontlopen, kan het beste aan het einde van de middag gaan. Dan schijnt de zon ook van het westen op de gletsjer.
Het wordt een serieuze klim naar boven. Wij kiezen voor de wandeling van ongeveer 45 minuten tot aan de gletsjertong. Het is een belevenis en we genieten van een prachtig berglandschap, langs een woeste waterval en met af en toe - achter een bocht - uitzicht op de gletsjer.
Zij die de klim niet aankunnen hebben de mogelijkheid zich tot bijna bij het gletsjermeer te laten rijden in een paardenkoets, getrokken door fjordenpaarden.
We wandelen vanaf Briksdal naar boven, langs de meest indrukwekkende watervallen.
Op onderstaande foto zie je al (in de verte) een stukje van de gletsjer.
De weg gaat over de brug en onder de waterval door. We krijgen dan ook een koude douche, maar dat deert ons niet.
We waren verwittigd en met de regenvest kan niets ons nog deren.
We zijn al redelijk hoog geklommen en kijken even achterom naar de prachtige natuur.
Het is een lastige klim maar het uitzicht maakt alle inspanning goed. Wie het ontstaan van de fjorden wil begrijpen, moet eigenlijk naar de Briksdalgletsjer lopen. Deze zij-arm van de machtige Jøstedalgletsjer toont aan hoe de natuurkrachten het landschap boetseren.
De weg ernaartoe loopt langs het water naar het groene gletsjermeer Oldeavtn.
De natuur is prachtig. Het is puur genieten.
Bij elke bocht is het weer afwachten wat we zullen zien of hoe dicht we reeds zijn. Hier hebben we al een duidelijker zicht op de gletsjer.
Nog een klein stukje te gaan en daar is de 'laatste' bocht ...
Wat staan we versteld bij dit indrukwekkende natuurschoon. Het is prachtig en hoe fascinerend mooi is die blauwe kleur.
We gaan zo dicht mogelijk bij de tong maar denkend aan de woorden van de gids: "Bij de gletsjer breken ’s zomers steeds grotere ijsmassa’s af. Wees dus voorzichtig!"
Het blauw-glanzende ijs (gletsjers absorberen de rode bestanddelen van het licht ) ligt als een majesteitelijk schild op een 'eindmorene' en steekt hoog boven het struikgewas uit. Er worden gletsjertochten met gids aangeboden.
Wikipedia :
Een eindmorene is een stuwwal (morene) die zich vormt aan het eind van een gletsjer. Ze markeren de maximale uitloop van de gletsjer. Eindmorenes zijn een van de meest prominente soorten morenes in het Noordpoolgebied. Een zeer bekende eindmorene is de Giant's Wall in Noorwegen, die volgens de legende werd gebouwd door reuzen om indringers uit hun rijk te houden. Tegenwoordig is bekend dat de eindmorenes worden gevormd aan de rand van de grootste uitbreiding van de gletsjer. Op dit punt is het puin, dat verzameld is door het trekken en schuren, naar voren geduwd en is door de voorste rand van het ijs niet verder verplaatst, maar wordt in plaats daarvan gedumpt op een hoop. Omdat een gletsjer erg veel lijkt op een transportband, zal hoe langer de gletsjer op een plek blijft, des te groter de hoeveelheid van het materiaal zijn dat er wordt neergelegd. De stuwwal wordt achtergelaten als het markeerpunt van het uiteinde van het ijs.
De ijslaag heeft een dikte van 450 m tot 2 km. Met de telelens kan de dikte van het ijs én de blauwe kleur beter weergegeven worden.
Opeens … een oorverdovend lawaai ... net een paar donderslagen! Een seconde later breekt een groot stuk ijs af en glijdt naar beneden.
We maken nog een kleine wandeling rond het gletsjermeer en voelen ons héél klein bij deze indrukwekkende natuur.
Deze beelden blijven ons steeds bij. De mooiste foto's kunnen de schoonheid van de natuur niet weergeven.
We vatten de tocht naar beneden aan, volledig onder de indruk van hetgeen we vandaag beleefd en gezien hebben.
Eenmaal weer beneden, staan de trollen ons op te wachten.