Breskens: vissersdorp en Westerschelde Ferry

 

Met zijn vissershaven, moderne jachthaven en een ferry is het in Breskens een 'aan- en afvaren'.

Jachten, binnenvaartschepen, sleepboten en vissersboten; kortom zo'n beetje alles wat vaart, kom je tegen op de Westerschelde.

Maar je ziet er ook grote zeeschepen die over de wereldzeeën hun vracht vervoeren. Zij die houden van 'shipspotting' komen hier aan hun trekken.

Tegenwoordig is Breskens de belangrijkste vissersplaats in Zeeuws-Vlaanderen. Over de geschiedenis van dit specifiek kenmerk van de visserij lees je HIER

In de vissershaven kun je elke dag de verse vis zien binnenkomen. In de vismijn wordt de oogst dan geveild. Het is een aanrader om verse vis te halen, direct bij de bron op de Kaai bij de vissershaven.

Op de bovenverdieping van het veilinggebouw bevindt zich is het Visserijmuseum.

Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de bedrijvigheid van de 'Bressiaanse' vissers. Je komt er meer te weten over hun geloof en bijgeloof, over de schepen, de opsporingsapparatuur en de vangst. Waag je kans eens in de stuurhuissimulator en misschien ontdek je ook dat je niet zo stuurvast bent? Daarnaast leer je er visnetten breien, knopen leggen en hoe de mijnklok van de visafslag werkt.

Eén van de hoogtepunten van Breskens zijn de jaarlijkse visserijfeesten in augustus. Dan staat het dorp drie dagen lang in het teken van vis, feest en muziek.

Kunst van Johnny Beerens, op de graansilo aan de haven.

 

Breskens was en is bekend omwille van de oversteek naar Vlissingen. Eeuwen geleden werden passagiers met roei- of zeilschepen overgezet. Toen ik klein was en we met de auto naar Walcheren (Vlissingen, Domburg, Veere, Middelburg …) reden, maakten we de overtocht met de autoveerboot Breskens-Vlissingen.

Sinds in maart 2003 de Westerscheldetunnel geopend werd, kunnen alleen voetgangers en fietsers de overtocht van Breskens naar Vlissingen en terug maken met de Westerschelde Ferry. Er zijn twee schepen: de Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima.

Deze soort catamaran, een zogenaamde SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) zorgen voor een comfortabele en betrouwbare overtocht van ongeveer 23 minuten. Dit type boten is zo stabiel dat ze zelfs bij windkracht 8 of 9 kunnen uitvaren.