Drijven in de Dode Zee

 

De Dode Zee ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (deel van de Palestijnse gebieden) en Israël. Deze zee heeft een oppervlakte van ongeveer 1030 km² en ligt ongeveer 420 meter onder het zeeniveau. Hiermee is dit het laagste punt ter wereld. Zoals de naam het al zegt, er is geen leven in de Dode Zee.

In het Arabische taalgebied (ook op de Jordaanse wegenkaarten) heet de Dode Zee, Bahr Lut – Zee van Lot. Hierdoor houdt de naam verband met de mythologische geschiedenis van Lot uit Sodom (momenteel op Israëlisch grondgebied gelegen), wiens vrouw tot een zoutpilaar verstarde. Aan de zuidzijde van de Dode Zee liggen de antieke en triest bekende steden van Sodom en Gomorra, bekend in de bijbel vanwege de lust die er werd bedreven.

Van alle wereldzeeën is de Dode Zee de bijzonderste. Deze zee is bijzonder ‘dik’ ten opzichte van de andere zeeën en oceanen van de wereld, omdat zij een hoog vast stof gehalte heeft, ongeveer 30%, voornamelijk bestaand uit Natriumchloride. Dat is tien keer zoveel is als normaal zeewater. Vandaar dat er geen leven mogelijk is in dit water.

De rotsen langs de oever van de Dode zee zijn vaak met zoutafzettingen bedekt. Op de rechtse foto zien we een zoutzuil boven op de rots.

De Dode zee ligt in woestijngebied waar het heel erg heet is. Het water in de zee verdampt, maar het zout niet. Zout kan niet verdampen en blijft dus achter. De Dode zee wordt daardoor dus steeds zouter.

Omdat het water in de Dode zee voor een derde uit zout bestaat, is het veel zwaarder water dan normaal. Daarom kun je in dit lauwwarme, olieachtige water gewoon drijven zonder onder te gaan. Ook niet-zwemmers kunnen zich met een gerust hart in het water wagen: de aanzienlijke hoeveelheden zout laat iedereen drijven. Het is zelfs moeilijk om rechtop te blijven.

Er komen veel toeristen naar de hotels/resorts aan de Dode Zee. Het zoute water werkt namelijk als een soort medicijn en is goed voor je huid. De grote hoeveelheid aan mineralen in het water maakt het de grootste natuurlijke spa ter wereld. Er wordt aan het water een geneeskrachtige werking toegeschreven. De helende werking ervan is al bekend sinds de tijd van Herodus de Grote.

De modder helpt onder andere erg goed tegen acne, eczeem en vooral bij psoriasis maar ook bij spierpijn en reumatische aandoeningen. Bij de privéstranden van de resorts staat altijd een grote pot met modder waar je jezelf gratis mee kan insmeren.

Ik (foto hieronder) heb me goed ingesmeerd met de modder van op de bodem. En ik kan je verzekeren: na de douche met zoet water voelde mijn huid ZO zacht aan!

Als je reist door Jordanië bezoekt kan een bezoek aan de Dode Zee niet ontbreken. Het drijven is een unieke ervaring. Dat moet men gewoon een keer meegemaakt hebben.

Ik wil nog een paar tips meegeven:

  • Doe sieraden uit, die kunnen verkleuren.
  • Je haar vind extreem zout water niet leuk. Het kan erg droog worden
  • Klein wondjes op je huid kunnen wel eventjes prikken
  • Trek niet je nieuwste badpak, bikini of zwembroek aan. Het kledingstuk kan ietwat verkleurd zijn.
  • Spring of loop niet met volle geweld in zee. Er is kans dat het water spat in je ogen of mond. Ik kan je verzekeren 'het is niet aangenaam'. Loop een stukje in het water en laat je vervolgens rustig op je rug vallen. Je gaat vanzelf drijven. Wat een zalig gevoel is dat!
  • Wrijf je lichaam in met de mineraalrijke modder. Deze modder bevat 26 soorten mineralen en heeft een diep reinigende werking. Je zult merken dat je huid hierna ontzettend fijn en zacht aanvoelt.
  • Blijf niet langer dan 15 -20 minuten aaneensluitend in de Dode Zee en drink voldoende.
  • Zwemmen in de Dode Zee wordt enkel aanbevolen op de plekken waar aan de oever douches met zoetwater ter beschikking staan. Kom je uit de Dode Zee, spoel je dan altijd meteen goed af met zoet water. Bij de resorts staan douches.
  • Als je een droge huid hebt na het douchen, doet je lichaam insmeren met bodylotion wonderen.

In de branding vind je veel grote stukken zoutkristallen en een witte laag zout op de grond. Het water is hier erg helder en het is fantastisch om vanaf hier de zonsondergang te bekijken.

(deze foto komt via google/reisjunk)

De Dode Zee is grotendeels omringd door rotsen en er zijn maar een paar plekken waar je deze zee in kan. Er zijn een aantal resorts die direct aan zee liggen en dit is dan ook de ideale manier om de Dode Zee goed te ervaren. Ze hebben een privéstrand van waaruit je gemakkelijk de Dode Zee in kan lopen.

Een voorbeeld is het hotel – en kuurcomplex Ma’in Spa Village. Het heilzame warme water borrelt uit een rots uit de 45 m hoger gelegen Sinterwaterval naar beneden. Uiteraard zijn hier ook baden met water uit de Dode Zee.

De badplaatsen met hun kuuraanbiedingen zijn bijzonder geliefd bij westerse gasten. De mensen die hier voor een daguitstap naartoe komen, kunnen genieten van de zwembaden met zoetwater en van de intense zon, waaraan men zich door de enorme waterverdamping en de zuurstofvrije lucht gemakkelijk kan blootstellen zonder onmiddellijk te verbranden.

 

Volgend deel : Kerak en de kruisriddersburcht