Karlův most ( Karelsbrug) in Praag
Er wordt wel eens over gediscussieerd wààr precies het hart van Praag klopt.
Wat buiten kijf staat, is waarheen alle wegen leiden :
"Naar de Karelsbrug."
Op een zonnige dag vertrappelen gemiddeld een half miljoen bezoekers elkaar hier. De souvenirkraampjes met snuisterijen vinden hier hun kooplustige publiek.
De schilders en tekenaars stellen hun werk tentoon. Muzikanten verwennen de voorbijgangers met hun melodieuze klanken of gezang.
Een dag in Praag zou niet mogen eindigen zonder dat men de Karelsbrug is overgestoken.
Hoe is de huidige brug ontstaan en vanwaar de naam ‘Karelsbrug’?
Deze brug over de Moldau verbindt de ‘Oude stad’ met de ‘Kleine Zijde’. Hier stond in 1158 al een eerste brug, genoemd naar de gemalin van de koning, Judith. Om de beschadigingen door hoogwater te trotseren besloot Karel IV een eeuwige constructie van zandsteen te laten bouwen. Zijn geniale architect 'Peter Parler' ging in 1357 aan het werk. Na 45 jaar was de ‘Golden Gate Bridge’ van Europa klaar : 520 m lang, 10 m breed, door 16 pilaren (bogen) ondersteund. Volgens geruchten werden de zandsteenblokken verstevigd met een mengsel van mortel en eieren.
Deze nieuwe stenen brug werd de Karelsbrug (Karlův Most) genoemd. Ze was tot 1741 de enige overspanning over de Moldau. Aanvankelijk was de brug slechts versierd met een eenvoudig kruis (1667). Daarna werd eerste beeld van St.-Johannes Nepomuk werd in 1683 aangebracht. Nu zijn er in totaal 30 beelden op de gehele brug.
Brugtorens
Aan weerszijden staat een ‘Brugtoren’.
De brugtoren aan de Kleine Zijde (1464) kun je bestijgen. Hij behoorde oorspronkelijk tot de stadsvesting uit de 12de eeuw. Deze toren en poort zijn een overblijfsel van de Judithbrug (1158 – 1172)
De brugtoren van de Oude Stad (1400) is een groot bouwwerk. Deze prachtige gotische toren werd tegen het einde van de 14de eeuw door Peter Parler ontworpen. De Toren maakte deel uit van de verdedigingswerken van Oude Stad en is Mooi versierd met mooie beeldhouwwerken uit de 80-er jaren van de 14de eeuw.
De brugtoren aan de 'Kleine Zijde'
De brugtoren aan de 'Oude Stad'
De Brugtoren 'Oude stad' mag pronken op mooie versiering :
Hoog op de toren staan de Heilige Adalbert (links) 2de bisschop van Praag en de Heilige Wenceslas.
Eronder in een rondboog staan : rechts Karel IV, links zijn zoon Wenzel IV en de heilige Vitus verhoogd in het midden.
Lager zien we een rij wapenschilden
Wandelen over de Karelsbrug
Als we bij de Karelsbrug komen, is het al er al lekker druk. Het lijkt wel of alle toeristen in Praag slechts één wens hebben: 'flaneren over deze beroemde brug'. Alleen wanneer je 's morgens héél vroeg komt, is er een klein kansje dat je bijna alleen bent.
Bij het wandelen hebben we een indrukwekkend vergezicht op het Kasteel van Praag.
Er wordt gezegd dat de meest romantische plekken van Tsjechië zijn: een wandeling maken over de Karelsbrug of een boottocht op de Moldau.
Hier vraagt menig verliefd stelletje elkaar ten huwelijk!
Het is ook een plek die grote aantrekkingskracht uitoefent op kunstenaars. Portretschilders en sneltekenaars laten hier hun werk zien of ze bieden aan om een portret of karikatuur van de toeristen te tekenen. Er zijn tekenaars genoeg die graag een centje verdienen.
Men zegt wel eens dat de Karelsbrug het 'Montmartre van Praag' is.
Hoe mooier het weer des te meer kraampjes op de Karelsbrug verschijnen. Artistieke spulletjes, souvenirs, kraampjes met Boheems kristal of zelfgemaakte oorbelletjes, je vindt het hier.
Ook aan muziek ontbreekt het niet .. De draaiorgelman staat hier naast de dixieband. Iets verder is het een groepje jongeren die muziek maakt of een klassiek geschoolde muzikant die bezoekers verwent met heerlijke klanken.
Beelden op de Karelsbrug
Een stoet van beelden en een kruisbeeld siert de brug. Het is een unieke collectie van gotische architectuur en barokke sculptuur die men langzaam over een tijdspanne van 250 jaar op een balustrade heeft gezet.
http://www.digitalefotosite-corenjoke.com/praag__wijk__oude_stad.htm
Het oudste beeld van de brug is de kruisiging van Christus (1667). De houten crucifix heeft 200 jaar alleen op de brug gestaan. Het vergulde beeld dateert uit 1629. De toevoeging in gouden letters van het Hebreeuwse "Heilige, Heilige, Heilige God" is van een godlasterende jood.
Foto links : In het midden van de brug staat het oudste behouden beeld; het is het bronzen standbeeld van de plaatselijke martelaar St.-Johannes van Nepomuk. Hij is op de plek gezet waar van waar zijn lichaam in de Moldau werd gegooid.
Foto rechts : Aan de overkant, bevindt zich een 18de-eeuws standbeeld dat St.-Lutgardis uitbeeldt, die de wonden van Christus kust.
De een na laatste beeldengroep aan de linkerkant toont gevangengenomen christenen, die bewaakt worden door een ongeïnteresseerde Turkse cipier met een kromzwaard en een zweep met weerhaken.
Weet je, zelfs als je niet zo’n fan bent van heiligenbeelden, is dit een prachtige plek. Sommige van die beelden zijn geclaimd door de toeristen. Aan een van die kunstwerken hangen allemaal sloten. Dat zal wel het symbool zijn voor de onverbrekelijke liefde, denk ik. Iets verder is weer zo’n kunstwerk met nog meer slotjes en daar zit een verhaaltje aan. Als je de sterren op het bronzen beeld en de sterren op de leuning van de brug tegelijkertijd aanraakt, dan mag je een wens doen. Ik doe dan ook een wens.
Nog een paar meter verder is weer z’n kunstwerk waar we een wens mogen doen. Als dat zo doorgaat, dan ga ik al aardig richting onsterfelijkheid ...
Ik wil aanraden aan alle toeristen : flaneer ten minste eenmaal over de Karelsbrug als je in Praag bent. Bekijk de beelden en blijf even staan bij het kruisbeeld. Alleen wanneer je dit hebt gedaan, ben je waarlijk in Praag geweest!
Jammer genoeg is de Brug het slachtoffer van zijn eigen populariteit. Meestal (en vooral in de lente en zomer) staat het hier vol met zowel toeristen als Tsjechen.
Om drukte en het fotograferen van toeristen die het uitzicht blokkeren te vermijden, is het best vroeg op te staan of juist laat te komen.
Om de brug te ervaren met de meest romantische en stille sfeer is de ochtend de beste tijd om van een minder drukke wandeling te genieten, of om over de brug te slenteren met de indrukwekkend belichtte straten van Praag op de achtergrond in de late avond.
Ga vroeg in ochtend als het lekker rustig is, of pak de (drukke) zonsondergang mee. Maar de kleuren van de lucht maken alles goed. Ideaal voor foto's, al sta je nooit alleen.