Brugge, het Venetië van het Noorden

 

Een mooi plekje in België is zeker en vast Brugge. De stad wordt het 'Venetië van het Noorden' genoemd.

We hebben zoveel mooie plekjes in eigen land.

Ik wil jullie laten kennis maken met de hoofdstad van West-Vlaanderen , de middeleeuwse stad Brugge.

Het is een stad waar heel veel toeristen, gewapend met camera en fototoestel, genieten van al die pracht. Het was gisteren een zonnige dag en toen we in Brugge rondwandelden, kwam ik op het idee om enkele Belgische steden in de bloemetjes te plaatsen ...  beginnend bij Brugge.

Brugge wordt in veel boekjes en brochures vernoemd als Venetië van het Noorden. Dat komt door de vele kanaaltjes en bruggen.

De meeste van deze kanaaltjes worden ook reien genoemd, naar de rivier de Reie.

Brugge krijgt ook wel eens de naam Breydelstad, naar de Brugse volksheld uit de 14e eeuw, Jan Breydel.

Het is een stad waar ik altijd graag terug kom en waar tijdens elke vakantie wel iets nieuws te ontdekken valt. Een weekendje Brugge is een weekendje weg ... terug in de tijd. Je wandelt er door de smalle, kronkelende steegjes en waant je terug in de Middeleeuwen. Uiteraard is deze stad niet alleen in stap in het verleden, ook de hedendaagse kunst en cultuur komen er volop aan bod.

De bijnaam van de Bruggelingen is Brugse zotten. Deze bijnaam danken ze aan volgende legende: Nadat ze Maximiliaan I van Oostenrijk, in hun strijd om autonomie, voor een tijd gevangen hadden gehouden, verbood deze het houden van een jaarmarkt en andere festiviteiten. In een poging om hem te sussen, hield Brugge voor hem een groot feest en vroeg daarna de toelating opnieuw een jaarmarkt te mogen houden, belastingen te mogen innen én ... het bouwen van een nieuw zothuis. Hij antwoordde: "Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!"
Wie in Brugge komt, moet het biertje proeven ‘ een Brugse zot”

Geschiedenis

Waar en wanneer Brugge precies ontstaan is, is nog altijd onduidelijk. Was het op de zogenaamde 'Oude Burg' of lag de kiemcel op de 'huidige Burg' bij de grafelijke versterking? Die bestond al voor 820 en werd wellicht door Karel de Grote gebouwd om de stad tegen de Noormannen te beschermen.
Omstreeks 960 kende Brugge al een jaarmarkt.

In 1089 werd Brugge uitgeroepen tot hoofdstad van Vlaanderen en van de 13e tot de 15e eeuw kon Brugge beschouwd worden als de economische hoofdstad van Noordwest-Europa. In 1127, het jaar waarin Karel de goede in de Sint Donaaskerk vermoord werd, bezat  Brugge stadsrechten en was het omwald.
De gracht die in 1297–1300  gegraven werd, omringde een gebied van 431 ha. De stad telde 9 poorten, waarvan er nog 4 steeds bestaan.

Over land was Brugge sinds de 12de eeuw, via Gent en Brussel, verbonden met Keulen. En vanaf de huidige markt had de stad over de Reie naar Damme en vandaar via het in 1134 gevormde Zwin, toegang tot de Noordzee.
De stad groeide, dankzij de belangrijke haven, uit tot een internationaal handelscentrum.

De verzanding van het Zwin en de internationale politieke verwikkelingen tijdens de 100-jarige oorlog deden Brugge als zeehaven en handelsstad echter aan belang inboeten. In de 14de en 15de eeuw konden schepen de stad alleen nog bij hoogtij bereiken.

Tussen 1613 en 1621 werd het kanaal naar Gent gegraven maar toen ook Sluis verzandde, trok men het kanaal naar Oostende.

Op politiek vlak speelde het middeleeuwse Brugge een vooraanstaande rol. De stad stelde zich steeds onafhankelijker op tegenover de Graaf van Vlaanderen, hoewel ze zich soms achter hem schaarde om het graafschap te verdedigen.
Na de Brugse Metten van 18 mei 1302 namen de Bruggelingen op 11 juli deel  aan de Guldensporenslag  in Kortrijk.

Hoewel de eerste sporen van verval zich aftekenden, straalde Brugge in de Bourgondisch 15e eeuw toch vooral pracht en praal uit. Dat uitte zich onder meer in de Blijde Inkomsten, de stichting van het Gulden Vlies door Filips de Goede in 1430, de bouw van heel wat laatgotische panden.

De mislukte opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk in 1448 bezegelde het lot van Brugge. De dood van Maria van Bourgondië in 1482 zorgde voor een keerpunt en al gauw trok het vorstenhuis zich uit de stad terug. Het einde van Brugge, als internationale handelsmetropool, was in zicht. De meeste buitenlandse kooplieden weken uit naar Antwerpen en ... Brugge raakte volledig in verval.

In de 16e eeuw was de economische, politieke en culturele rol van Brugge uitgespeeld en de twee daaropvolgende eeuwen was de stad de speelbal van vreemde heersers.
Van 1592 tot 1713 was er de Spaanse bezetting, gepaard met enkele godsdienstoorlogen.
Daarna maakten de Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders zich tijdelijk van de stad meester, tot België in 1830 onafhankelijk werd.

Van 1600 tot 1885 behoorde Brugge tot de armste steden in Vlaanderen. De 20ste eeuw leek gelukkig nieuwe beloften in te houden, dankzij het graven van het kanaal naar Zeebrugge (1907) en de uitbouw van de Zeebrugse haven. Toch duurde het tot na de 'Tweede Wereldoorlog' voor er een nieuwe bloeiperiode aanbrak voor het maritieme Brugge.  Tijdens de twee wereldoorlogen bleef Brugge zo goed als volledig gespaard van vernielingen. In 1971 werd het grondgebied van de stad aanzienlijk uitgebreid door een fusie met de omliggende randgemeenten en in 2000 kwam de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te staan. In het jaar 2002 werd Brugge tot Culturele hoofdstad van Europa uitgeroepen.
 

Genoeg geschiedenis nu ... we gaan Brugge binnen.

Zoals eerder geschreven waren er 9 poorten, nu zijn er nog 4 over.

De Kruispoort

bij elke foto links zie je: de poorten gefotografeerd aan de kant van de stad        -        rechts: is de foto genomen vanaf de kant van het water.

 

De Smedenpoort

De Gentpoort

De Ezelspoort

Als je Brugge wilt bezoeken en zoveel mogelijk wil zien, dan raad ik je aan om een plannetje te vragen en folders met uitgestippelde stadswandelingen.

Ik kan je garanderen … één dag is ZEKER onvoldoende om die mooie stad te bezoeken!

Ik haal er geen stadsplan bij, maar probeer de meest mooie en interessante bezienswaardigheden neer te zetten.

 

1. De Grote Markt

De Grote markt is het centrum van Brugge. Op een gotisch voetstuk staat het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck.
De prachtige gevels toveren het Marktplein om tot een uniek geheel.

Een paar hoogtepunten zijn het beschermde huis Bouchotte en het huis Craenenburg (de nrs. 15 en 16)

Het stadsbeeld wordt beheerst door de 83m hoge belfort toren. Als je goed kijkt dan zie je dat de toren een meter overhelt naar links. Neen, de toren van Pisa is het niet!
In de toren hangt de beroemde beiaard van Brugge. Hij bestaat uit 47 klokken en weegt niet minder dan 27 ton. Sinds 1938 is de toren, samen met de aangrenzende hallen, beschermd. Het statige Belfort is al vele jaren lang het trotse symbool van de onafhankelijkheid van Brugge. Na een stevige klim, kan je genieten van een onvergetelijk panorama.

Er zijn op het plein verschillende restaurants, bistro’s en cafés. Een populaire attractie zijn de paarden en koetsen. De rondritten beginnen vanaf de Grote Markt. Voortdurend zie je de koetsen met toeristen voorbij komen.

 

2. De Burg, het stadhuis en de bloedkapel

Hier zien we echt de middeleeuwse rijkdom. Op de Burg staat het 14de eeuwse stadhuis, het zou het oudste stadhuis van België zijn en één van de oudste van de Nederlanden. Van hieruit wordt Brugge al meer dan 600 jaar bestuurd.

Al die tijd heerste dit opmerkelijke historische pand over het majestueuze plein. Nergens anders komt de Brugse rijkdom zo tot leven. De gevels van het pand zijn mooi versierd en er zijn vele torentjes. Ook van binnen is het stadhuis de moeite van het bezoeken  waard.  Er zijn mooie wandschilderingen.

Op de Burg vinden we eveneens de Sint-Blasiuskapel van de Basiliek van het Heilig Bloed. Deze basiliek werd gebouwd in de 12de eeuw, in opdracht van Graaf Diederik van den Elzas. Hij wou hier de relikwie van het heilig Bloed – dat hij van de tweede kruistocht meegebracht had – bewaren.

Ga eens binnen in de Bloedkapel.

Het heilig Bloed bevindt zich in een 3 m hoog zilveren tabernakel in de zijkapel en er is ook het Heilig Bloedmuseum.

Het Heilig Bloed wordt elk jaar rondgedragen in de bekende en veel bezochte Heilige Bloedprocessie in Brugge.

 

Verder kan je op het plein de Burg en de Grote Markt genieten van een hapje en een drankje op één van de vele terrassen.

 

3. Brugse reien, de aderen van de stad

Deze kanalen zijn als het ware de aders van de stad. Beleef de stad zoals velen je eeuwen geleden al voordeden …  varend op de reien. Je  ontdekt geheime tuinen, charmante bruggen en wondermooie stillevens.  Het lijkt haast onmogelijk, maar de mooiste Brugse plekjes krijgen nog meer charme wanneer je ze van op het water bewondert. Zo zie je onder meer twee historische hospitalen, waaronder het St Janshospitaal, dat dateert uit 800.

Brugge heeft veel prachtige panorama's.

Enkele muren van deze kanalen maakten zelfs al in 1128 deel uit van de verdedigingswerken van de stad Brugge. Vanuit verschillende plaatsen in de binnenstad kun je 'inschepen' voor een boottochtje op de reien. De ideale manier voor een blijvende eerste - of laatste - indruk van Brugge

 

4 . Begijnhof en Minnewater, twee schoonheden om stil te worden.

Sommige plekken zijn zo mooi dat je er stil van wordt. Het Begijnhof is zo’n plek waar je sprakeloos rondwandelt omdat je zijn puurheid haast niet met woorden kunt vatten.

Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde werd in 1245 gesticht door de Gravin van Vlaanderen. Deze charmant ogende huisjes zijn nochtans getuigen van een turbulent verleden.

De inwoners van het Begijnhof maakten deel uit van een mystieke religieuze beweging die teruggaat tot in de 13de eeuw. Nu wordt niet meer door begijnen bewoond, maar wel door zusters van de Orde van St Benedictus. Het Benedictijnse klooster straalt nog steeds de sereniteit uit van vroeger en het geeft een mooi beeld weer van de vroegere begijnengemeenschap.

Foto links : Dit is "geen" begijntje hoor :-)                                                                Foto rechts : dit wel ...  of beter gezegd een Zuster van de Orde van St Benedictus.

 

Het Minnewater deed vroeger dienst als handelskom. Er was een aanlegplaats voor de trekschuiten die van Brugge naar Gent vaarden. Nu is het een zeer romantische plek geworden. Menig bruidspaar komt hier hun huwelijksfoto's nemen.

Neem dus je tijd en installeer je even langs het romantische Minnewater om te genieten van dit eeuwenoude plaatje.

Je komt er tot rust en kan er genieten van de aparte sfeer die er heerst!

 

5. Godshuizen, versteende liefdadigheid

Dorpjes in de stad... zo zou je deze middeleeuwse woonerven nog het best kunnen omschrijven. De Godshuizen zijn kleine huisjes die, eeuwen geleden, uit liefdadigheid werden gebouwd voor de armen. Vandaag zijn ze met hun pittoreske tuintjes, witgekalkte gevels en heerlijke stilte dé rustplekken bij uitstek.

Brugge kent 46 godshuizen in de binnenstad.

 

6. De Onze Lieve Vrouwekerk, de Sint Salvatorkathedraal

De O.L.Vrouwekerk is de eyecatcher van Brugge. In de 13de eeuw zag Brugge het groots: de O.L.Vrouwekerk meet 30 bij 72 meter. . Het is nog altijd een van de grootste kerken van de Nederlanden. De toren is 122 meter hoog en helemaal van baksteen en meteen het hoogste exemplaar in Europa. Dat illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwvakkers toen.

In de kerk liggen de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië.  Een andere reden om de deze kerk te bezoeken, is het kunstwerk Madonna met Kind van Michelangelo. Het beeld werd meermalen geroofd door de Fransen en Duitsers, maar kon telkens weer teruggehaald worden.

Op het pleintje tegenover de kerk staat het standbeeld van Guido Gezelle.

Waar nu de Sint Salvator kathedraal is, stond in de 9de eeuw, een romaans stenen kerkje. De huidige kathedraal is het resultaat van veel verbouwingen en evenveel verwoestingen (zoals bv. de branden in 1116, 1358 en 1839).

Drie torens bepalen de eeuwenoude Brugse skyline : De O.L.V.-kerk, Belfort, St.-Salvatorskathedraal. Wie een ballonvaart maakt over Brugge ervaart iets heel moois!

 

7. Eiermarkt

Dit is één van de plekken in Brugge de studenten samenkomen. Het is de uitgaansbuurt

Er zijn verschillende bruine kroegen en een aantal danscafés. Zeker in de zomer is het een goede plek om een terrasje te pakken. De horeca op de Eiermarkt zijn kleinschaliger dan bijvoorbeeld op het grote plein ’t Zand, maar misschien wel een stuk leuker. Jong en oud gaat naar de Eiermarkt.

 

8. 't Zand en het concertgebouw

't Zand is bekend als 'veel parkeergelegenheid'. Inderdaad, vroeger kon men op het plein parkeren, maar nu is een grote ondergronds parking. Op het plein zelf bevinden zich vooral restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden.

Aan de zuidzijde van 't Zand ligt het Brugse Concertgebouw.  Het gebouw werd opgetrokken voor Brugge 2002 - Culturele hoofdstad van Europa. Het is een muziek- en podiumkunstencentrum met internationale faam en een van de meest opvallende attracties in Brugge. De grote concertzaal biedt plaats aan 1290 personen en dat op drie niveaus - de Kamermuziekzaal aan 322 man. Op het gelijkvloers is er het Concertgebouwcafé en op de zevende verdieping, de bovenste etage van de Lantaarntoren, is er een expositieruimte voor hedendaagse kunst. Men heeft er ook een goed uitzicht over de stad.

Persoonlijk hou ik niet van het gebouw. Ik vind dat die moderne, logge constructie niet past in het historische kader van Brugge! Anderen vinden dan de harmonie tussen moderne en historische architectuur juist een voltreffer.

De gevels zijn bekleed met duizenden rode terracottategels, 68.000 in totaal, allen gebakken in Sint-Omaars in Noord-Frankrijk. De Lantaarntoren zelf bestaat voornamelijk uit glas. Het interieur is eerder sober.

 

9. Huidevettersplein

Dit is een prachtig plein langs de reien (grachten). Je hebt er diverse restaurants; het is een goede locatie om een hapje te eten. De horeca op het Huidevettersplein zijn, net als de Eiermarkt, kleinschaliger dan de Grote Markt.

Maar dat pleintje aan het water is bijzonder. Het is één van mijn favoriete plekjes. Men kan er zalig genieten bij een lekker etentje en een Belgisch biertje. Zeker ’s avonds, als de stad mooi verlicht is, is het aangenaam vertoeven hier. Er staan ook verschillende standjes en kraampjes waar kunstenaars hun schilderijen of tekeningen tentoon stellen en te koop aanbieden.

 

10. Choco story

Ben je dol op chocola en wil je er alles van af weten? Dan is een bezoek aan Choco Story – The Chocolate Museum een aanrader. Meer hierover in volgend deel.

 

11. Musea

In Brugge zijn heel wat mooie en interessante musea zoals bv. het Groeningemuseum , het Gruuthusemuseum, het Brangwynmuseum, het museum van Volkskunde, het Museum van het Brugse Vrije, het Brouwerij- en mouterijmuseum ………

 

Nog een paar tips:

Ga van de markt , via de verkeersvrije Breydelstraat, naar de Burg. Het is een echt toeristisch straatje waar je alle soorten Brugse kant kan kopen, mooie poppen, allerhande souvenirs en knorrende magen kan je hier sussen.
Aan de rechterkant is een héél klein straatje met, helemaal op het einde, een gezellig cafeetje met ontelbare soorten bier!

Maak ook een wandeling door de Langestraat.

Nog net binnen de grenzen van het historisch centrum ligt de Langestraat (die inderdaad heel lang is). Hier vind je, net als op het Mallebergplein, leuke tweedehands winkels. De Langestraat is sowieso een goede plek als je even wilt ontsnappen aan de drukte. Brugge leeft namelijk van toerisme en zeker in de zomer stroomt de binnenstad vol. Op weg naar de Langestraat kom je langs diverse terrassen aan het water.

 

In een volgend deel ga ik  het hebben over: de Brugse kant, over Brugge en het Belgisch bier en uiteraard over de chocolade en zijn museum. We maken dan een chocoladewandeling en ... ik vertel iets meer over een gezellig café waar je ontelbare soorten bier kan proeven!

Het is al een attractie op zichzelf om de 'heel speciale' kaart te bestuderen - met de soorten bier, hun herkomst, de smaak, de inhoud van het flesje!

 

Volgend deel : Brugge ademt chocolade, friet, bier en kant