Friesland : Hindeloopen

 

Hindeloopen, een van de kleinste en meest pittoreske Friese steden.

Hindeloopen ligt op een smalle landtong die aan drie kanten door water wordt omgeven. De smalle straatjes en steegjes, de vele kanalen, de houten bruggetjes, de fraaie commandeurshuizen met typische gevels en het vele water geven Hindeloopen een schilderachtige aanblik.

Hindeloopen neemt in Friesland een bijzondere plaats in. Het oude en pittoreske zeevaarders- en vissersstadje heeft een eigen dialect, een eigen klederdracht en een eigen schilderkunst. Je vind er smalle grachtjes met houten bruggetjes en verschillende commandeurshuizen met typische gevels.

In de 8ste eeuw was Hindeloopen nog een kleine nederzetting. Het stadje kwam in de 13de eeuw dank zij de uitbreiding van de Zuiderzee aan het water te liggen. Hindeloopen had geen zeehaven, maar de schepen konden ’s zomers veilig voor de kust voor anker  gaan. In de 16de en 17de eeuw voeren de handelsschepen van Hindeloopen, die in Amsterdam werden bevracht, op Engeland, Scandinavië en de Oostzee.

In de wintermaanden lieten de kapiteins hun schepen achter in de haven van Amsterdam en bewoonden zij samen met hun gezin de ruim commandeurswoningen. In de zomermaanden als de mannen op zee waren, leefden de zeemansvrouwen in de likhúzen (‘lik’ = klein).

Door de geïsoleerde en de vele contacten met 'vreemde' landen ontwikkelde Hindeloopen zijn eigen tradities op het gebied van : taal, schilderkunst en woningbouw. Aan het einde van de 18de eeuw kreeg Amsterdam directe verbinding met de Noordzee. Hindeloopen verviel tot een verarmde stad. Tegenwoordig is Hindeloopen erg geliefd om zijn watersporttoerisme.

 

Het likhús

http://www.neerlandsgoed.nl/nederlands/likhus-t-huis-met-kunst.html

http://www.neerlandsgoed.nl

Er is nu een hotel en B&B met de naam likhús -  foto’s van binnen en buiten het likhuis vind je op :

http://www.erfgoedlogies.nl/nl/nederland/friesland/733-het-likhus

http://www.weekendhotel.nl

 

Het Sylhus en de leugenbank

Een karakteristiek plekje is het 17de eeuwse sluishuis, het Sylhues, aan de haven, met een houten klokkentorentje. Vlakbij staat onder een afdak de beroemde Leugenbank, waarop de lokale vissers sterke verhalen uitwisselden. Erboven is op de gevel het tafereel van de Wonderbare Visvangst aangebracht. De leugenbank ... een geliefde plek voor Hindeloopers.

hieronder : de leugenbank

Grote kerk met westertoren

De huidige kerk verrees in 1632 op de fundamenten van een 16de eeuwse voorganger. De toren, het 'baken van Hindeloopen' wordt bekroond door een houten achtkant en koepeldak.

 

Het Schaatsmuseum

Het eerste Friese Schaatsmuseum bezit een unieke verzameling oude schaatsen, de grootste schaatscollectie ter wereld. In originele werkplaatsen zoals smederij, lakkerij en houtbewerkingsatelier wordt een beeld geschetst van het oude schaatsenmakersambacht. Verder is er een tentoonstelling over de Elfstedentocht, een sledenverzameling en kasten vol herinneringen en allerlei historisch materiaal als oude tegels en prenten.

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Friese_Schaatsmuseum

 

Museum van Hindeloopen

In het Museum Hidde Nijland Stichting herleeft het rijke Hindeloopen uit de 18de eeuw. Het museum is gehuisvest in het oude stadhuis uit 1683. Het museum vertelt de geschiedenis van Hindeloopen. In sfeervol ingerichte kamers worden de unieke collectie beroemde beschilderde meubilair en de kleurrijke klederdracht getoond.

Hindeloopse klederdracht

 www.grootsneek.nl

 

Loods

Hier is de reddingsboot gestationeerd en je vind er een expositie over het reddingwezen en een maquette van de haven.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft op zaterdag 15 juni 2013 het nieuwe bemanningsverblijf aan de haven van Hindeloopen officieel in gebruik genomen.

Het is in Hindeloopen zalig wandelen op de dijk en aan zee …

en de schapen vergezellen ons ...

maar ook in de stad is het erg gezellig ...

We nemen afscheid van Hindeloopen en rijden verder naar Sloten

 

Volgend deel : Sloten

Maak jouw eigen website met JouwWeb