De Bedoeïnen, volk van de woestijn

 

Een reis naar Jordanië is niet compleet zonder een tocht door de Wadi Rum; wat mij betreft één van de mooiste woestijnen ter wereld.

We maakten een jeeprace door de woestijn, reden op de kamelen en maakte zo kennis met de bedoeïenen. Zij begeleiden ons tijdens de tocht.

Wadi Rum is het land van de bedoeïenen. De naam is een verbastering van het Arabische woord badiah, dat 'woestijnbewoner' betekent.

Ze zijn gekleed in witte of zwarte gewaden, lopen blootsvoets of op open sandalen en dragen de typische geruite hoofddoeken.

Er zijn nu nog tussen de 40.000 en 50.000 bedoeïenen, maar de bevolking vermindert voortdurend

De bedoeïenen van Jordanië wonen zowel in het noordelijke als het zuidelijke woestijngebied; maar terwijl in het noorden velen naar de stad zijn getrokken of anderszins een sedimentair bestaan leiden, hebben de bedoeïenen in het zuiden (in de woestijn van Wadi Rum), steeds vastgehouden aan het nomadisme dat door alle eeuwen heen hun kenmerk is. Ze leven van veeteelt, kamelen, schapen en geiten en zijn dus verplicht een nomadenbestaan te leiden en hun tenten te verplaatsen al naar gelang het seizoen en de spaarzame graas-gronden. Het is een etnische groep met sterke tradities en ze hebben hun eigen cultuur volkomen intact weten te bewaren ondanks de recente schoolgang van de kinderen en de contacten met de moderne westerse wereld. De groep heeft een patriarchale structuur, waarvan de kern wordt gevormd door het gezin dat ieder afzonderlijk sticht op het moment van het huwelijk. Meerdere gezinnen samen vormden een clan en meerdere clans vormen een stam. De belangrijkste stammen in de woestijn van Wadi Rum hebben klinkende namen ( de bekendste is die van Al Howeitat) die terug te vinden zijn  in de geschiedenis van Arabië en Jordanië. De bedoeïenen zijn de authentieke geest van Jordanië en hebben een speciale band met de Hasjemitische koninklijke familie, die zeer hecht aan hun steun, zowel in de politiek als in militair opzicht. Sinds 1930 vormen zij de kern van de strijdkrachten van het leger, waartoe enkel de afstammelingen van bedoeïenen worden losgelaten.

(deze alinea komt uit een boek dat ik in Jordanië heb gekocht.)

Deze woestijn is door de eeuwen heen de thuisbasis geweest voor de verschillende stammen die de Jordaanse woestijn bewonen ondanks de verzengende hitte overdag en de koude winden van de nacht. Het is een moeilijk bestaan maar de ware nomaden zouden het niet anders willen.

Zij zijn zeer trots op hun traditionele bedoeïenen bestaan en delen dit graag met voorbij reizende bezoekers.

De vrouwen bieden aan om onze handen te versieren met henna. Ze doen het met een knijptube die we in het hele land op lokale markten tegenkwamen. Onthou volgende tip: laat dit wel goed drogen. Als je dit niet doet dan verdwijnt een deel van het 'kunstwerk'. Er worden ook tekeningen gemaakt in het gelaat.

Een berbertent

Naargelang de beschikbare tijd kunnen toeristen kiezen : de Wadi Rum bezoeken tijdens een daguitstap, genieten van een traditionele bedoeïenen maaltijd of – nog leuker – hier een nacht of langer doorbrengen. Je wordt er gastvrij ontvangen door de woestijnbewoners en kunt er overnachten in traditionele tenten. De wereldberoemde nomaden gastvrijheid bij het afsluiten bij een kampvuur, blijft voor velen een onvergetelijke belevenis.

 

Op volgende foto's zie je de tenten én accomodatie waar toeristen kunnen overnachten.

Wij overnachten niet (wat ik achteraf erg jammer vond). Maar we sluiten de dag af met een heerlijk traditioneel diner in een bedoeïenentent in Wadi Rum.

 

We zien een hoop zand met een vuurtje erop. Wanneer er driftig gegraven wordt, blijkt al snel dat hier een deel van ons souper op traditionele wijze bereid is. Het vlees werd onder de grond klaar gemaakt in een diep gat, een paar uur stoven en je hebt een heerlijke maaltijd.

Drie schalen vol vlees, aardappels en groenten worden vol trots meegenomen en in no-time krijgen we een geweldig buffet voor ons klaargezet, vol met Jordaanse specialiteiten. Het is een lekkere maaltijd. We hebben echt genoten van al het heerlijke eten.

Het was echt rustgevend om, onder de sterrenhemel (met geen enkel kunstlicht) je maaltijd opeten.

Tijdens het eten worden we nog verrast met een optreden van muzikanten met hun traditionele instrumenten. Ik ben sowieso al een liefhebber van muziek uit andere culturen maar ook de andere toeristen waren muisstil. De muziek van het snaarinstrument werkt licht-mediterend, zeker in deze bijzondere omgeving.

Als afsluiter drinken we nog traditionele thee.

Het was als een sprookje uit 1001 nacht. In de Wadi Rum woestijn in Jordanië slaat gegarandeerd je fantasie op hol.

De grillige bergketens worden afgewisseld door eindeloze zandvlaktes en tijdens een verblijf bij de Bedoeïenen maak je kennis met het echte woestijnleven.

 

Ik kan je verzekeren: het is een must visit tijdens je reis door Jordanië.

 

Volgend en laatste deel : De bewoners van Wadi Rum en hun levenswijze