Doornik en musea
Na ons bezoek aan de kathedraal komen we in de Rue des Orfevres, met het gebouw van De Staten van Doornik herkenbaar aan het wapenschild, de witte toren op de blauwe achtergrond met gele lelies.
Langs deze poort en ingang komen we op een plein en park waar het stadhuis zich bevindt.
Hier stond vroeger de St-Maartenabdij (van de Benedictijnen). De abdij was opgericht in de 11de eeuw. Doordat deze tijdens de Franse Revolutie (1797) werd ontbonden en deels vernietigd kwamen deze gronden vrij. Het grootste gedeelte van de gebouwen, o.a. de kerk, zijn verdwenen.
Het stadsbestuur vestigde zich in een van de weinig overgebleven gebouwen, nl. het hoofdgebouw van de abdij.
Het Hôtel de Ville (stadhuis) is prachtig gelegen in een mooi stadspark. Pas omstreeks de 19de eeuw werden de tuinen omgevormd tot stadspark
Musea
Doornik heeft verschillende interessante en leuke musea. Ik plaats na de foto's van elk museum een LINK, waar je meer gegevens vindt over het museum.
Het Natuurhistorisch museum (Le Musée d’Histoire naturelle en Vivarium). De ingang = links op de foto (poort met vlaggen)
De toegang tot dit museum bevindt zich op het plein voor het stadhuis
Het herbergt duizenden (opgezette) dieren. Aan veel van de dieren zit er wel een verhaal vast.
Het museum voor geschiedenis en sierkunst (le Musée d’histoire et des Arts décoratifs)
Dit porseleinmuseum laat de grootste en meest waardevolle collecties van Doorniks porselein zien. Een wandeling door dit museum geeft je een uitstekend beeld over de verschillende episodes uit de geschiedenis die een rol hebben gespeeld in de decoratie en techniek.
Er is ook een belangrijke verzameling munten die in Doornik werden geslagen van de 12de tot de 17de eeuw, voor het bisdom en de Franse en Spaanse koningen.
Het folkloremuseum (le Musée de Folklore)
In dit museum komt het leven van vroeger in Doornik en op het platteland tussen 1800 en 1950 weer tot leven. Je ziet het leven vanaf de geboorte, doopsel, school, communie, beroepen zoals klompenmaker, balotil (thuisgebreide kousen en sjaals), kuiper, zadelmaker, smid en natuurlijk de legerdienst en het huwelijk.
Ook tal van vroegere feestelijkheden, stoeten, carnaval en spelen komen aan bod.
Het museum van het wandtapijt en textielweefkunst (Le Musée de la Tapisserie)
Dit is een topmuseum in zijn specialisatie. Hier verneem je alles over de Doornikse wandtapijten vanaf de 15de eeuw tot nu. Het bevat permanente collecties met prestigieuze oude tapijten van de 15de en 16de eeuw. Ze behoren tot de pronkstukken van het museum en de tapijtweefkunst in Doornik in deze tijd. Daarnaast vind je ook meer moderne werken en zelfs gewaagde en verrassende ondernemingen van hedendaagse ontwerpers.
Er is ook een werkplaats voor herstellingen in het museum
Het museum voor Archeologie (Le Musée d’Archéologie)
In dit oudheidkundig museum zijn er uitzonderlijke lokale en regionale collecties, vanaf de prehistorie tot de Middeleeuwen. Behorend tot de oudste steden van België zijn er bij bouwwerken veel historische sites blootgelegd. Die opgravingen leveren uiteraard nogal wat materiaal op dat in dit museum is tentoongesteld. Het gaat vooral over de Gallo-Romeinse en Merovingische periode. Hier moet je zijn voor een fabelachtig duik in het verleden
Het Museum voor militaire geschiedenis (Le Musée d’histoire militaire)
Het wapenmuseum illustreert een rijke verzameling wapens, uniformen en uitrustingen de Revolutie en het Keizerrijk, de Hollandse en Belgische periode, met de klemtoon op de regimenten die in de stad tot 1914, gekazerneerd waren (pantsertroepen, lansruiters, soldaten te paard, infanteristen, artillerie …)
Er is ook een overzicht van de opmerkelijke feiten uit de twee wereldoorlogen.
Museum voor schone Kunsten (Le Musée des Beaux-Arts)
Dit museum is niet alleen gehuisvest in een mooi gebouw – een meesterwerk, ontworpen door Horta – maar het bezit ook een belangrijke collectie kunstwerken. Naast standbeelden en doeken van van de Vlaamse primitieven en Doornikse schilders, stelt het museum de mooiste impressionistische collecties tentoon : twee doeken van E. Manet, werken van C. Monet, Seurat, Ensor, Breughel, Rubens, Jodaens en Van der Weyden (in Wallonië gekend als ‘De la Pasture’).
Museum van de marionettenkunst ( Le Centre de la Marionette de la Fédération Wallonie- Bruxelles)
In dit voormalig herenhuis kan je een belangrijke collectie van bijna 2500 poppen (marionetten) , afkomstig uit alle hoeken van de wereld, bewonderen. Een groot aantal wordt permanent tentoongesteld voor het publiek.
De Schelde
Als je door de straten wandelt, vergeet je bijna dat de Schelde dwars door Doornik loopt en altijd al voor leven in de stad heeft gezorgd.
De kaden zijn prachtige gerenoveerd tot een leuk wandelterras. In de zomer blijven de trendy bars en bistro’s hier tot in de late uurtjes open, terwijl het feest langs de smalle straatjes verder gaat.
Tour Henri VIII
Het is het enige overblijfsel van het Engels fort gebouwd door Henry VIII Tudor (1513-1518). Deze Engelse koning had toen de stad ingenomen. Ze beleven hier maar 5 jaar en het werd in die periode vooral gebruikt als onderdak voor de soldaten.
De buitendiameter is 25 meter en de wanden zijn 7 meter dik. Wij hadden ook hier geen mooi beeld van de toren, ook waren restauratiewerken bezig.
Dan heb ik maar volgende via google genomen.
En hier eindigt onze wandeling in een stad die minder gekend is, maar aandacht verdient. Wij hadden tijdens een daguitstap geen tijd om musea te bezoeken, maar er is altijd wel een reden om terug te keren naar Doornik.
De afbeeldingen van musea (binnenkant) zijn genomen via google