Gent - feesten, lichtspektakel en gastronomie
En nu ... in deel 3 gaan we feesten en zelfs de Gentse gerechten klaarmaken
De Gentse feesten - het lichtspektakel en gastronomie
Eén groot feest voor iedereen
In 1843 beslist het stadsbestuur alle feesten samen te voegen tot één Algemene Kermis. Op die manier probeerden de industriëlen de afwezigheid van arbeiders op maandag te vermijden.
De eerste 'Algemene Kermissen' vonden plaats in Sint-Denijs-Westrem (dicht bij Gent) waar vandaag de beurshallen Flanders Expo staan. Het geld ging vooral naar paardenkoersen, het gewone volk moest genoegen nemen met de kruimels. In het begin van de twintigste eeuw verhuisde het feest naar het stadscentrum, waar onder andere het traditionele Bal Populaire plaatsvond. De aristocratie vierde feest op de mooi geplaveide kant van het plein, het gepeupel op de stoffige, niet-aangelegde kant. Na verloop van tijd groeide het Bal niettemin uit tot één groot volksfeest.
Té veel concurrentie
De eerste helft van de 20e eeuw gooiden twee Wereldoorlogen roet in het eten. Na WO I werden de Gentse Feesten gedragen door figuren als volkszanger Karel Waerie en revue-artiest Henri Van Daele; na WO II zakten ze diep weg. Het programma werd niet vernieuwd; bovendien konden de Gentenaars zich stilaan ándere 'luxes' veroorloven. Ze kochten een wagen, de Belgische Kust en het buitenland werden dé nieuwe vakantiebestemmingen. Gent liep leeg tijdens haar eigen Feesten.
De Feesten herleven
Tot enkele alternatievelingen eind jaren ’60 de Gentse Feesten nieuw leven inbliezen. Rond het café Trefpunt (Bij Sint-Jacobs) verzamelden ze voor een bescheiden volksfeest vol sfeer, gastvrijheid en muziek. Ook de Turkse gemeenschap werd uitgenodigd om samen feest te vieren.
Het werd een succes: 1969 wordt algemeen beschouwd als de 'nieuwe start' van de Gentse Feesten. Stilaan keerde de interesse van de Gentenaar in zijn Feesten terug. Zelfs het stadsbestuur, vijandig tegenover de 'hippies' van Trefpunt, organiseerde 'haar' feesten op het Sint-Baafsplein - weliswaar volgens een geheel eigen stijl van braaf vermaak.
In de jaren ’70 en ’80 bleven de Gentse Feesten groeien - honderd duizenden bezoekers kwamen er elk jaar feestvieren. Iederéén wilde graag een graantje meepikken van het succes: cafébazen, handelaars, braadworstenventers. De Feesten kregen de (kwalijke) reputatie van bier- en pensenkermis. Tijd voor een drastische ommekeer.
Gent, bruisende cultuurstad
Begin jaren ’90 besliste het stadsbestuur méér aandacht te besteden aan het culturele niveau van de Feesten. Het 'International Puppetbuskersfestival' en het 'Internationaal Straattheaterfestival' werden de nieuwe paradepaardjes.
Vandaag zijn de Gentse Feesten het grootste culturele volksfeest in openlucht in Europa. Tien dagen lang met 4 internationale festivals: Straattheaterfestival , Puppetbuskersfestival, het dance-festival 10 Days Off en, sinds 2002, het Blue Note Records Festival (sinds 2008 Gent Jazz Festival genaamd).
Er is gratis muziek op bijna álle pleinen en honderden indooractiviteiten, een unicum om te koesteren!
Elk jaar opnieuw opent de Bellenman (foto rechts) de Genste Fietse. En de burgemeester (foto links) is uiteraard van de partij.
Per dag zakken gemiddeld 100.000 mensen af naar Gent voor de 'Fieste'.
De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van de Feestenzone op een optimale manier te organiseren.
Voor zij die er dit jaar (2017) willen bij zijn: van 15 tot en met 24 juli vindt de 174ste editie van de Gentse Feesten plaats.
Er is elk jaar een tent gemaakt over het water. In die tent staat een podium en er treden voortdurend groepen op - terwijl aan weerskanten van het water wordt gefeest, gezongen, gedanst en .. gedronken!
2. Lichtspektakel
Sinds twee jaar is er in deze stad een groots opgezet evenement, bijzondere verlichting met animaties maken Gent dan uniek. Tijdens de koude winterperiode valt een warme deken over de Gentse nacht. Die warme deken, dat is een heus lichtfestival met allemaal kunstenaars dat volledig gratis is. Het Lichtfestival wil het lichtplan extra in de schijnwerpers zetten en op die manier de unieke verborgen charme van Gent ontsluieren.
De nacht vormt het decor en twintig kleurrijke lichtkunstwerken uit binnen- en buitenland zorgen voor verwondering langs een winters parcours in de Gentse binnenstad. De werken zijn zowel binnen als buiten te zien. Het festival werd officieel geopend om 18 uur. Burgemeester Termont, schepen De Regge en schepen Decaluwé maakten dan een wandeling langs de kunstwerken.
In 2011 had de tweede editie van Lichtfestival Gent had plaats in de binnenstad van Gent. Het evenement (een bruisende 4-daagse) trok 470.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Een overdonderend succes dat de stoutste verwachtingen van de organisator Stad Gent ruimschoots overtrof. De Gentse nachten vormden het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en mooie evenementen gebaseerd op licht.
Geluk was het thema van deze editie. Muzikanten en lichtkunstenaars werken samen aan verschillende lichtprojecten.
Ik kan hier zoveel foto's plaatsen maar de keuze is zo moeilijk want het is allemaal zo indrukwekkend.
Ga misschien eens kijken naar http://www.gentverlicht.be
Recepten van Gentse specialiteiten
Gentse waterzooi
Waterzooi, da’s klassieke dagelijkse kost die vlotjes naar binnen gaat. Doe dat beetje extra moeite en bereid de trots van Gent met een zelfgemaakte groentebouillon. De verse groenten én een kwaliteitskip zullen ervoor zorgen dat je een heel smakelijke zooi op de tafel zet. Veel werk is er niet aan, hoogstens een beetje geduld.
1. de klassieke waterzooi (= van kip)
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen.
Ingrediënten voor de groentebouillon:
• 4 dikke wortels
• 6 stengels bleekselder
• 4 uien
• 4 preistengels
• 15 bolletjes zwarte peper
• 2 stukken kruidnagels
• 4 teentjes look
• 1 bosje tijm (een kleintje)
• 1 bosje peterselie (een kleintje; mét stengels)
• 4 blaadjes laurier
• 2 takjes verse rozemarijn
• zout (naar smaak)
• 3 l water (minstens)
Ingrediënten voor de waterzooi:
• 1 verse kip (al dan niet versneden)
• 3 stengels selders
• 1 prei
• 3 wortels
• 6 vastkokende aardappelen
• 1 bosje
• 2 eieren
• 4 dl room
• boter
• 2 l gezeefde groentebouillon (zie hoger)
Bereiding:
• Bereid op voorhand een keteltje verse groentebouillon.
• Was vooraf alle zand of aarde van de groenten.
• Doe het water in een ruime kookpot en breng het aan de kook op een matig vuur. Voeg eventueel een beetje zout toe. (Maak de bouillon op voorhand niet te zout, zodat je de kruiding later kan aanpassen aan het gerecht waarvoor je de bouillon gebruikt.)
• Snij de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Doe de groenten en alle andere smaakmakers in de kookpot. Zet het deksel op de pot en laat alles 1 à 2 uur sudderen.
- Snij de verse kip in 6 stukken: 2 filets en de gehalveerde bouten. Het karkas van de kip gebruiken we niet. Je kan dit eventueel wel laten meekoken in de bouillon, voor extra smaak.
• Zorg ervoor dat de groentebouillon warm is. Voeg dan de stukken kip toe aan de bouillon. Laat de kip zo’n 20 minuten sudderen in de bouillon, op een matig vuur.
• Schil de wortels.
• Verwijder het donkergroene loof van de prei en spoel de groente onder stromend water.
• Was de selderstengels en schil ze met een dunschiller. Zo verwijder je de taaiste vezels.
• Snij de wortels, de prei en de selder in heel fijne reepjes (julienne).
• Schil de aardappelen (of laat ze naar keuze ongeschild) en snij ze in grove stukken. - Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een flinke klont boter in.
• Stoof de groenten en de stukken aardappel in de hete boter. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig even om.
• Vis ondertussen de gare stukken kip uit de bouillon. Laat ze een beetje afkoelen en verwijder het vel.
• Voeg de stukken kip toe aan de stoofpot met groenten.
• Zeef de groentebouillon en voeg deze toe aan de stoofpot met kip. De bouillongroenten hebben hun smaak afgegeven en die kan je weggooien. (De rest van de bouillon zeef je later ook. Vries de afgekoelde verse bouillon in voor latere bereidingen.)
• Schenk 2/3 van de room in de stoofpot en roer alles om. Hou de rest van de room even opzij.
• Laat de waterzooi nog 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur totdat de stukken aardappel gaar zijn.
• Kruid de waterzooi naar smaak met peper van de molen en wat zout. - Neem een schaaltje en doe hier de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet. Schenk de rest van de room bij het eigeel en klop het mengsel los met een vork (liaison).
• Neem de pot met waterzooi van het vuur en roer het dooiermengsel onder de bereiding.
• Snipper de verse peterselie fijn. - Serveer de waterzooi in diepe borden en strooi er wat versgehakte peterselie over.
2. de waterzooi van vis
De ingrediënten in dit recept zijn voor 2 personen.
Ingrediënten:
- 600 gram schelvisfilets
• 1 liter visbouillon
• 400 gram aardappelen
• 1 wortel (fijngesneden)
• 1 ui (fijngesneden)
• 1 preiwit (fijngesneden)
• 20 gram boter (of margarine of olijfolie)
• 2 gram saffraan
• 1 dl witte wijn
• peper en zout
• 2 dl room
• 4 eierdooiers
• enkele sprietjes bieslook (fijngesneden)
• 1 takje kervel
• 250 gram garnalen
Bereiding
- Kook de aardappelen in de schil, pel ze en snij in stukken
• Pocheer de schelvisfilets gedurende 10 minuten in de visbouillon
• Schep de vis uit het vocht, laat uitlekken en dresseer de vis op de aardappelen
• Stoof de wortel, de ui en de prei gedurende 2 minuten in een klontje boter
• Giet de visbouillon bij de gestoofde groenten , samen met de witte wijn en de saffraan
• Kruid met peper en zout
• Laat gedurende 10 minuten sudderen
• Kluts de eierdooiers, roer er de room onder en bind de bouillon met dit mengsel. Let erop dat de bereiding niet meer kookt, of de ‘liaison’ schift
• Giet de saus over de vis en de aardappelen
• Werk af met de fijngesneden bieslook, de kervel en de garnaaltjes
De schelvis kan vervangen worden door: kabeljauw, pladijs, tilapia, zalm, pangasius …
* een liaison = een mengsel van eierdooiers met room en het wordt gebruikt om een saus of soep lichtjes te binden*
Gentse mastellen
Een mastel kan je qua vorm nog het best vergelijken met een donut. Het heeft dezelfde ronde vorm, maar geen gaatje in het midden, meer een soort putje.
Daar houdt de vergelijking meteen ook op, want qua smaak liggen beide mijlenver uit elkaar. Terwijl een donut gigantisch veel suiker bevat, is een mastel meer sandwichachtig, met een vleugje kaneelsmaak.
Ingrediënten (8 personen)
- 1 kg bloem
• 1/2 liter melk
• 75 gram gist
• 5 gram kaneel
• 300 gram boter
• 20 gram zout
• 50 gram bruine suiker (eventueel iets meer)
Bereiding:
- De bloem met de melk, gist, en zout mengen. Goed kneden.
- Voeg de boter, kaneel en suiker erbij en kneed het terug goed.
- Laat het deeg ongeveer een half uurtje rijzen.
- Verdeel het deeg in porties van ongeveer 50 gram en maak er platte bollen van.
- Laat die nogmaals 15 minuten rusten en druk daarna in het midden een kuiltje.
- Klop de eierdooiers los en smeer er de deegbollen mee in. Laat nogmaals half uurtje rusten en bak ze daarna snel in een voorverwarmde oven op 200° (10 a 15min)
Je snijdt de mastel doormidden en bestrijkt de beide helften met boter en bruine suiker (hoeveelheid naar keuze). Vervolgens leg je de beide helften terug op elkaar en strijk je ze tussen wat aluminiumfolie met een strijkijzer helemaal plat. De bedoeling is dat de bruine suiker lichtjes krokant wordt. ' A piece of cake, nie woar?'
Volgend deel : Naar de kerstmarkt in Gent