Orange : museum en Arc de Triomphe
In vorig deel waren we in het Romeins theater. Vlak ernaast staat de ruïne van de tempel.
We verlaten wij het theater, pronkstuk van Orange en gaan nog een kijkje nemen bij de oude resten van de tempel naast het theater.
In een 17de eeuwse herenhuis gelegen tegenover het Romeinse theater, bevindt zich het museum van Orange.
Het geeft een beeld van de geschiedenis van Orange van de prehistorie tot op heden en bezit talrijke archeologische werken, sculpturen en restanten uit het theater en uit andere opgravingen in de stad.
Het stedelijk museum bewaart enkele unieke documenten. Het gaat om fragmenten van kadasters uit de tweede fase van de romanisering: na de militaire verovering werd het land verdeeld onder Romeinse kolonisten. Deze ‘coloni’ waren meestal, zoals ook hier in Aurasio, legionairs die werden beloond voor bewezen diensten.
hierboven: Romeinse kadasters gegraveerd op marmer.
In het museum zijn nog enkele sier-reliëfs met Amazones en centauren te zien
Detail van het fries Centaurs
Er is een groot mozaïek uit de 3de eeuw 'aux amphorettes' genaamd.
Er is kennismaking met de geschiedenis van de Provençaalse stof: geschilderde doeken van de 18e eeuw illustreren de verschillende stadia van het drukken van de Indiase fabriek Wetter.
En er is zoveel meer moois te zien in dit museum .... TE veel om hier allemaal te tonen.
Arc de triomphe
Het bouwwerk wordt een triomfboog genoemd, maar is in feite een monument dat herinnert aan de stichting van de stad. Ze is een eerbetoon aan Julius Caesars overwinning op de Galliërs en op de Griekse vloot in 49 v.Chr. De boog werd enkele tientallen jaren later gebouwd en is 8 meter breed en 19 meter hoog. Vanwege de overwinningen staan er op de triomfboog allerlei afbeeldingen van zeevaart en oorlog.
De boog werd later aan Tiberius gewijd. Hij bezingt de heldendaden van de veteranen van het tweede legioen. Er zijn drie doorgangen met aan weerszijden zuilen. Oorspronkelijk stond op de boog een door trofeeën geflankeerd bronzen vierspan.
Als een echte toegangspoort staat de triomfboog aan de noordkant van Orange. Ze is met een hoogte van 19,21 m, een breedte van 19,57 m en een diepte van 8,40 m, de op twee na grootte van alle nog bestaande Romeinse bogen en hij is vooral een van de best bewaard gebleven exemplaren.
De boog staat aan het einde van een grote laan, nu is er een rotonde om de boog heen. Uitlaatgassen en erosie hebben veel schade aangericht aan dit mooie Romeinse monument.
Het monument is gedecoreerd met ingewikkeld gebeeldhouwde werken.
We gaan in volgend deel naar het stadje Châteauneuf-du-Pape