Diest en het begijnhof : deel 2

Vorig deel : Diest en begijnhof

 

We waren gebleven bij het gebouw dat het begijnhof domineert, de vroegere infirmerie en de kapel.

Achter de kapel ligt de voorgevel van de oude begijnhofboederij en het gebouw met rood-witte luiken - rechts van de poort, was de vroegere bakkerij.

afb. van http://www.vlaanderenvakantieland.nl

Als we door de achterpoort het begijnhof wandelen komen we op een grasplein dat ooit als bleekweide voor de begijnen fungeerde.

Hier legden de begijnen het linnen, dat ze in de begijnenbeek gewassen hadden, in de zon te bleken en te drogen.

deze foto van de bleekweide werd genomen tijdens de 'begijnhoffeesten'

 

We wandelen voorbij het imposante Apostelenconvent. In een convent woonden doorgaans de arme begijnen, die zich geen eigen huis konden permitteren en de novicen. Het Apostelenconvent was bestemd voor twaalf arme meisjes uit Diest en hun geestelijke moeder, met de eerbiedwaardige naam Koningin der Apostelen.

Let eens op de schitterende deuromlijsting in witte kalkzandsteen, het mooie lievevrouwbeeldje in de nis en de mooie barokke deur.

Iets verder woonde de Grootjuffrouw of Grootmeesteres. Of noem haar de burgemeester van het begijnhof.

Naast het huis van de Grootjuffrouw ligt het Engelenconvent. Hier verbleven in de regel negen arme begijnen of novicen. Symbolisch verwijst dit getal naar de negen engelenkoren of engelenzalen die in de Schrift worden vernoemd. Vroeger werden hier de begijnenbollen gebakken maar nu is in dit convent een museum gehuisvest. Bemerk dat de ramen tamelijk hoog in de gevel staan ingeplant. Het regime in een convent was tamelijk streng en men wilde op die manier vermijden dat de begijnen konden naar buiten kijken. Er liepen soms immers mannelijke knechten door het hof en daar mochten vrome conventbewoonsters liefst niet al te veel oogcontact mee hebben.

Aan het einde van de Engelenconventstraat zien we de zijpoort van het begijnhof met daarachter de quarantainehuizen : als een begijn in de stad vrouwelijke pestlijders had bijgestaan, moest ze bij haar terugkeer haar intrek nemen in één van deze huizen tot het besmettingsgevaar was geweken.

Via dit steegje baanden de begijnhofbewoonsters zich een weg naar de nabij gelegen burchtheuvel in het Warandepark van Diest.

Het begijnhof dateert uit de 13de eeuw en straalt nog altijd middeleeuwse rust, sereniteit en harmonie uit. Toch is het begijnhof ook levendig met zijn verschillende kunstateliers

In volgend deel komen nog kunstenaars aan bod.

 

We zijn beland op de hoek waar zich het vroegere Convent van de Heilige Geest bevond. Hier vonden destijds zeven arme begijnen een warm en veilig onderkomen. Het aantal begijnen dat hier verbleef is een verwijzing naar de zeven gaven van de Heilige Geest. Dit convent werd enkele decennia geleden herdoopt tot Gasthof 1618 en fungeert sindsdien als toevluchtsoord voor dorstige en hongerige zielen die ook een stemmig interieur weten appreciëren.

Het loont ook de moeite om een kijkje te nemen 'binnen in het gasthof'

Of te genieten van een streekbier op het terras

Iets verder gaan we binnen bij Het Xaverius Vlaams centrum. Dit centrum voor eet- en tafelcultuur met keuken en kruidentuin is van de lente tot de herfst geopend op zondag. Ga met ons mee de ijzeren poort binnen en genieten van de mooie locatie. Bij het binnenkomen zie je rechts, achter de glazen toegangsdeur, de ruimte waar op aanvraag de bekende begijnenbollen worden vervaardigd en tussendoor bloedstollende heksenverhalen worden verteld. In het prachtige vakwerkhuis achteraan bevindt zich een klein culinair museum en worden door de chef en zijn medewerkers op regelmatige tijdstippen kook- en kruidencursussen georganiseerd. De fraai aangelegde tuin staat vol kruiden die in de keuken en de volksgeneeskunde werden aangewend.

Op de website van Xaverius kan je meer lezen over 'wat' er te zien en te beleven valt en zijn de foto's te vinden.

afb. http://netvlies.skynetblogs.be

 

In een huisje , genaamd de zevende hemel, is een bijkantoortje van de Toerisme Diest gehuisvest in een kleine begijnenwoning.

Maar er is nog meer dan dat. In het begijnhof kan je niet alleen kuieren, genieten van de sfeer, foto’s nemen of een glaasje drinken …

 

In volgend deel lees je over ; de belevenissen, feesten, boekenmarkt, specialiteiten …

 

Boek alvast een overnachting in het B&B guesthouse. Dan kan je zorgeloos genieten en hoef je geen kilometers lang terug naar huis te rijden.

Website van de B&B - HIER

 

Volgend deel : Diest en begijnhof - Evenementen

 

bron : Wandelen door acht eeuwen stilte en vroomheid met teksten van Fons Bonroy en Etienne Bergmans. Uitgegeven door het promotiecomité Begijnhof Diest, 2009.