Colombo, Gangaramaya tempel en Slave Island
Een van de oudste boeddhistische tempels van de stad is de Gangaramay Tempel. Deze tempel bestaat eigenlijk uit twee delen, een kleine tempel op het water en een complex met museum - waar we ongelofelijk veel boeddha beelden tegenkomen - een stukje verderop.
Het populairste boeddhistische klooster van Gangaramaya, werd in 1885 door een hooggeplaatste monnik gesticht en is nog altijd een belangrijk religieus centrum. De architectonische betekenis is beperkt, maar wie geïnteresseerd is in oldtimers, oude lp’s of schrijfmachines kan zelfs hier zijn hart ophalen.
We komen langs de witte dagoba.
De boeddhistische Gangaramaya tempel bestaat uit verschillende gebouwen. Het is een mooi tempelcomplex gevuld met veel heiligdommen.
De schoenen worden uitgedaan eer we binnengaan.
Sommigen zaken zijn enigszins vreemd en we vraagt ons af wat het in een tempel doet
Er is een bibliotheek, een museum en een cadeauzaal van geschenken die door de jaren heen werden ontvangen. Geef je ogen de kost aan deze sjokvolle uitstalling van ivoren en sandelhouten beeldjes, koperen godsbeelden, oude Parkerpennen, brillen, maaksels van jade en kristal en slagtanden van olifanten.
Op een pleintje tussen twee gebouwen is een vijver. Het krioelt van de koi's (grote vissen).
De tempel biedt een eclectische mix van Sri Lankaanse, Thaise, Indiase en Chinese architectuur. Naast tempel is de Gangaramaya Temple vandaag de dag ook een leerschool, museum en weeshuis.
Tijdens een rondleiding besteed de gids nauwelijks aandacht aan de collectie van oude, in het Sanskriet op palmbladeren geschreven teksten. Hij gidst ons in de plaats daarvan snel naar de grote saffieren dingen, die tentoongesteld zijn in iets wat het midden houdt tussen een kitscherige antiekmarkt en een veiling van antieke auto’s. Opgepast, de gids is erg teleurgesteld zijn wanneer je je verbazing niet toont.
De tempel heeft een opvallende verzameling van Boeddhabeelden van steen, wit plastic en goud.
Als je planning het toelaat is het een aanrader om de Gangaramaya tempel op zondag te bezoeken. Tot half twee is hier een zondagsschool aan de gang en zit het vol met, in wit geklede, kinderen die de leer van Boeddha onderwezen krijgen.
Hierbij een filmpje: idee van het interieur van deze tempel : https://youtu.be/T2VTs5-PcqE
SLAVE ISLAND
Bij het buitenkomen van de Gangaramaya Temple hebben we uitzicht op het Beira-meer, een prachtig en groot turquoise meer in het hart van de stad. Het nodigt direct uit om te slenteren langs z’n oevers en in stilte te genieten van z’n schoonheid. Hoewel hogere gebouwen en winkels rond het meer opdoemen, blijft het idyllische karakter van het Beira-meer behouden. Deze oase met het kleine boeddhistische complex voelt aan als een geweldig rustpunt in de stad na een dagje sightseeing.
Slave Island is de naam van de wijk die zich rondom beide delen van Beira Lake uitstrekt, in het hart van de zakenwijk van Colombo. Oorspronkelijk waren de twee meren met elkaar verbonden en maakten ze deel uit van een enorm drassig gebied. Rond 1700 werden grote delen daarvan drooggelegd en in een uitgekiend kanalenstelsel geïntegreerd. De daarvoor verantwoordelijke ingenieur heette Johan de Beer, van wiens naam mogelijk de naam Beira is afgeleid.
De naam ‘Slaveneiland’ stamt uit het begin van de 17de eeuw, toen de Portugezen slaven uit Oost-Afrika naar Sri Lanka haalden en die op een eiland in het destijds grotere Beira Lake onderbrachten. Veel van deze slaven gingen later terug naar Afrika. Slechts een kleine groep van Afrikaanse nazaten zijn verspreid over Sri Lanka en zijn gezamenlijk bekend als Sri Lankaanse Kaffers.
Op een van de drie kunstmatig aangelegde eilanden in het meer, staat de idyllisch fotogenieke, architectonisch geslaagde tempel van Seema Malaka. Deze boeddhistische tempel is ontworpen door Geoffrey Bawa (een van de bekendste architecten van Azië). Het gebouw is opgetrokken in een Kandyaanse bouwstijl, met overhangende, met dakpannen bedekte daken en opengewerkte wanden, die voldoende beschutting bieden tegen de hevige regens en heerlijk luchtig zijn.
De stralend blauwe pannendaken vormen een mooi contrast met de smaragdgroene zee.
In het midden van het tweede eilandpaviljoen steekt de bodhiboom (boom van de verlichting) in de hoogte => (boom achter mij, foto rechts)
De drie houten paviljoens op de eilandjes zijn omgeven door mediterende boeddha’s.
De naam Seema Malaka betekent 'wijdingszaal' en verwijst naar de functie van het bouwwerk, waar boeddhistische monniken worden gewijd. In de zaal voor monniken en de reliekenkamer mogen geen toeristen binnen.
Bezoekers die geïnteresseerd zijn in het boeddhisme kunnen uitleg krijgen - van een in de tempel wonende monnik - over de belangrijkste filosofieën, de betekenis van de maansteen, en wat de verschillende positie van de handen van Boeddha betekenen.
De vredige rust die hier heerst is paradijselijk vergeleken bij de drukte van de stad en de grote kleurrijke en volslagen bizarre Bhikku die we ontmoetten in de Gangaramaya tempel.
Volgend deel : Colombo, een stukje groene longen en Memorial Hall