Praag en mooie gebouwen
In vorige delen zagen we al veel moois maar we geraken niet uitgekeken op zoveel mooie gebouwen in verschillende stijlen.
Ga je mee op zoek naar meer moois?
De Kruittoren ( Prašná brána )
Op deze plek stond al sinds de 11de eeuw een stadspoort, één van de 13 toegangen tot de stad. Onder koning Vladislav II werd in 1475 begonnen met de bouw van de huidige toren. Aan verdediging van de stad droeg de toren niet bij, hij diende meer om het naastgelegen Koninklijke onderkomen verder te verfraaien.
Tussen 1477 en 1485 viel de bouw stil toen koning Vladislav II (die in een paleis naast de toren woonde) de stad moest ontvluchten vanwege rellen. Bij zijn terugkeer in 1485 legde hij zich vooral toe op de beveiliging van de Praagse Burcht en werd het paleis bij de Kruittoren afgesloten.
In de 17de eeuw werd de bouw pas hervat en vanaf dat moment sloegen de Pragenaren hier hun kruit op. Vandaar ook de naam Kruittoren. Het sierlijke beeldhouwwerk had ernstig te lijden tijdens de Pruisische bezetting. Maar als de Pruisen beter hadden gemikt, dan was er geen steen meer op de andere gebleven, want hier werd het buskruit bewaard.
De toren werd pas in 1875-1886 heropgebouwd door Josef Mocker. In de jaren 1990 werd de kruittoren, net zoals vele andere historische gebouwen in Praag, prachtig gerenoveerd. De toren is versierd met reliëfs van wapenschilden en een heel aantal standbeelden verfraaien de gevels aan de oost- en westkant.
Nieuwe gemeentehuis (Obecní dům)
De ruïnes van het Oude koningshof moesten in 1900 wijken voor het nieuwe gemeentehuis. Aan het Náměstí Republiky (Plein van de republiek) staat nu op de plek van de voormalige koninklijke residentie het ‘Obecní dům’ (Gemeentehuis).
Het fantastisch art-nouveaugebouw was een reactie op het politiek en economisch versterkte nationale bewustzijn van de Tsjechische bourgeoisie rond het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is zowel binnen als buiten prachtig versierd met pleisterwerk en beelden en dit is goed bewaard gebleven. Ik vond dit het mooiste, typisch gebouw in de Praagse Jugendstil.
Boven de hoofdingang ziet u het halfronde mozaïek Hommage aan Praag voor Karel Špillar. De enorme glazen koepel vormt het dak van de belangrijkste Praagse concertzaal, de Smetanazaal, waar ook dansfeesten worden gehouden.
Naast deze zaal zijn er talloze vergaderruimten, kleinere zalen, cafés en restaurants waar bezoekers kunnen uitrusten en op hun gemak het flamboyante Jugendstil-interieur bekijken. Wij genieten in café Kavárna Obecní dům van een koffie met een lekker gebakje.
Celetnástraat
We verlaten 'café Kavárna Obecní dům' en gaan via de Kruittoren naar het Oude Stadsplein. We wandelen door de Celetnástraat, een van de oudste straten van Praag. In de 14de eeuw werd de straat opgenomen in de Koninklijke Route, die bij kroningen werd gevolgd. In sommige kelders zijn restanten van romaanse en gotische gebouwen te zien, maar de meeste huizen zijn tijdens de Barok herbouwd.
We lopen langs mooie winkels … etalages met schotels, kristalglas, sieraden en cosmetica volgen elkaar hier op. En daartussen weer cafés, restaurants en wijnkelders onder oude gewelven uit de 13de eeuw. De gevels zijn versierd als prentenboeken.
Een huis met schuine hoek valt helemaal uit de toon. Het is een van de kubistische gebouwen in Praag. Deze bouwstijl is uitgevonden in Praag en alleen hier te vinden.
Bij het huis 'Zwarte Madonna' (op nr. 34) is een kleine maar interessante collectie met Tsjechisch kubisme te zien, zoals schilderijen, beeldhouwwerk, meubels en kunstnijverheid.
Welke ambacht of beroep er in elk huis werd beoefend, kon men zien aan het wapen boven de ingang.
Deze vervingen in de vorige eeuwen ook de ontbrekende huisnummers.
Eén van de vele gevelversieringen
Rudolfinum
Het Rudolfinum is al vanaf 1883 een tabernakel van de muziek en de beeldende kunst. Het is de thuishaven van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Het is ook een van de markantste herkenningspunten aan de Praagse oever van de Moldau. Het gebouw is het centrum van het muziekfestival De Praagse Lente. Eén van de zalen is de Dvořák-zaal, die tot de hoogtepunten van de 19de eeuwse Tsjechische architectuur behoort.
Het Rudolfinum werd tussen 1876 en 1884 gebouwd naar een ontwerp van Josef Zitek en Josef Schulz en genoemd naar de Habsburgse kroonprins Rudolf. Samen met het Nationale Theater is het een van de mooiste gebouwen in neo-renaissancestijl, in Praag.
Op de attiek staan beelden van Tsjechische, Oostenrijkse en Duitse kunstenaars. Het gebouw is ook wel bekend als 'huis van de kunstenaars' en huisvest de Galerie Rudolfinum, met een collectie moderne kunst. Van 1918 tot 1939 en na de Tweede Wereldoorlog vonden de zittingen van het Tsjechische parlement er plaats.
Op het Jan Palachplein staat in het midden, vóór het Rudolfinum een standbeeld van de Tsjechische componist Dvorak.
Nová Radnici (Het nieuwe stadhuis)
Dit stadhuis, een mooi Art Nouveau gebouw, dateert van 1912 ... en is 's avonds mooi verlicht ...
Aan beide hoeken van het gebouw zien we beelden in een nis.
Het rechter beeld toont een “stokoude rabbijn Löw” die eindelijk door de engel des doods achterhaald wordt. Het linker beeld is “de IJzeren Man”. Deze geest maakte Oude Stad onveilig nadat hij zijn minnares had vermoord.
Trdelník
Als ik mijn instinct én de geur volg .. dan kom ik gegarandeerd terecht bij iets wat lekker en ‘zoet’ smaakt.
Ik had ze al gezien ... de kraampjes met een Tsjechische specialiteit .. ‘Trdelník’
Trdelník gebak is te vinden in Praag, Bratislava en andere Slowaakse steden. De trdelník gebak komt oorspronkelijk uit Slowakije, maar ook andere landen, zoals Oostenrijk, Litouwen en Roemenië hebben hun eigen versies van een soort gebak gebakken op een spit boven een vuur.
Het is een zoet gebak, gemaakt van opgerolde deeg dat gewikkeld is rond een stok (houten of metalen). Daarna wordt het gegrild boven een open vuur tot het volledig bruin en gaar is. Dan garneert men met suiker en walnoten mix. Trdelník is meer en meer populair als een zoet gebak in Slowakije en de Tsjechische Republiek en is erg populair onder toeristen.
Meestal is het mogelijk om, bij het kopen van de lekkernij, te kijken hoe een deel van het proces van het 'trdelník maken' verloopt.
De verkopers verkopen vaak van open stalletjes langs de straat of op pleinen en maken deze broodjes vers om aan de vraag van voorbijgangers te voldoen.
Wil je zien hoe deze lekkernij gemaakt wordt, kijkdan naar volgend filmpje :
http://www.youtube.com/watch?v=_e9atxYH0XE
Nog een paar beelden en volgende keer wandelen we weer door een ander deel van het mooie Praag.
Volgend deel : Praag, de nieuwe stad