Ben jij een reiziger met een doel?

 

Heb jij een doel als een reis gepland wordt?

Heel veel mensen reizen om eens zalig ‘niets te doen’ : liggen, zonnen, eten, shoppen …

Anderen reizen met een doel : bv. thema- of cultuur- of sportreizen.

 

Zeven tips om jezelf een doel te stellen, met illustere voorbeelden.

 

1. Ga naar Santiago de Compostela

Voorbeeld : Sint-Jacob was een visser die drie jaar met Jezus rondtrok in Palestina.

Hij werd opnieuw gespot in Spanje, 859 jaar later, toen daar zowat elke stadstaat tegen de andere oorlog voer.

Sint-Jacob zou er  geholpen hebben bij het verslaan van de Moren.  Sindsdien wordt verondersteld dat ook zijn beenderen in Santiago de Compostela liggen.

Waarom zo’n reis?

Vanaf 11 jaar ging men naar Santiago om boete te doen. Soms legden zowel de kerkelijke als de wereldlijke rechtbanken een voettocht naar Santiago op als straf. Of je kon het doen als dank voor een ‘bekomen gunst’ van het opperwezen. Het komt erop naar dat je veel moeite doet.

Vandaag is de tocht nog deels spiritueel, maar hij is ook een vorm van zelfontdekking geworden of soms een sportprestatie. Therapeuten schrijven de dé-stresserende tocht wel eens voor om tot zichzelf te komen, jeugdrechters doen hetzelfde voor wie het verkeerde pad dreigt op te gaan. Dat de botten van Sint-Jacob daar zouden liggen, is allang bijzaak voor de meesten. In principe kan iedereen zijn eigen bestemming kiezen om op een trage manier naartoe te gaan : Lhasa (Tibet) en Mekka zijn ook populaire bestemmingen.

Santiago heeft het grote voordeel dat er zowel ter plaatse als onderweg heel wat infrastructuur is om goedkoop te overnachten en blaren te verzorgen.

Veel van die infrastructuur behoort ondertussen tot onze cultuurschatten, dat is dus ook nog mooi meegenomen.

Tip : voor wie niet de ganse trip wil stappen .. wie alleen de laatste 100 kilometer aflegt, kan al een ‘certificaat van pelgrim’ krijgen.

 

2. Zoek eens je muzikale held op

Voorbeeld : Alan Lomax trok bijna 50 jaar lang rond in de Verenigde Staten en daarna door Europa om (oude) volksmuzikanten te bezoeken en hun muziek op te nemen. Hij zorgde zo voor een groot deel van het muzikale erfgoed dat in de Amerikaanse Library of Congress is opgeslagen.

Waarom zo’n reis?

Verschillende reisbureaus bieden muziekreizen aan.

Dat kan gaan van festivals tot specifieke muziekreizen, die je in veel gevallen in de toeristenindustrie van Lissabon (fado), Wenen (Mozart) of Andalusië (flamenco) brengen.

Muziek die je aanspreekt, ter plaatse beleven of zelfs opnemen kan je het gevoel geven een ontdekkingsreiziger te zijn, je neemt een stukje unieke tijd mee.

Muzikanten zijn trouwens vaak heel erg gecharmeerd als iemand van ver ‘goeiedag’ komt zeggen.

Ga dus zelf op zoek naar de hedendaagse componist in de Appenzellervallei in Zwitserland, die gejodel en klassiek muziek combineert (Noldi Alder), of de jazz-draai-orgelspeler in Parijs (Pierre Charlai).

In kleinere gemeenschappen (bv. dorpen in Afrika) vind je na wat rondvragen snel de beste muzikant. Vergeet niet dat die muzikant vaak schamel leeft van zijn passie en vraag steeds toestemming wanneer je iets wil opnemen.

Schrijf zijn/haar naam op en check de spelling. Denk eraan dat ook zij een auteursrecht hebben. Je beloning is meestal een uniek concert dat vrijwel niemand voor jou kreeg en een straf verhaal voor thuis.

Tip: bij de keuze van het genre en de muzikant die je wilt bezoeken, hou je best afstand van het soort muzikanten dat zich bodyguards en prikkeldraadversperringen met elektriciteit en pitbulls kan veroorloven. Gewoon een streek uitkiezen en dan rondvragen naar de beste plaatselijke muzikanten kan ook mooie verrassingen opleveren.

 

3. Vogels en dieren bekijken

Voorbeeld : Charles Darwin was een Engelse natuurkundige die vijf jaar lang de wereld rondreisde met de Beagle en talloze planten, dieren en geologische formaties onderzocht. Darwin baseerde zijn evolutietheorie voornamelijk op een studie van Drawinvinken.

Waarom zo’n reis?

Safari’s en vogels kijken, het is een passionele bezigheid van velen. En net zoals het met de marathons gaat, is het goed even een andere biotoop te gaan bekijken.

Vogelliefhebbers zijn daarom ook fervente reizigers die zich posteren op plekken waar de vogeltrek bijzondere soorten of concentraties samenbrengt.

www.birding.com heeft een lange lijst hotspots

Zo  kan men in de Sinaiwoestijn duizenden ooievaars bewonderen – elk jaar zijn er daar 500.000.

Maar het is nog interessanter bij het Asa Wright Centre in Trinidad

http://asawright.org

of in het Manu Biosphere Reserve in Peru

http://www.gorp.com/parks-guide/manu-biosphere-reserve-outdoor-pp2-guide-cid402270.html

Dit soort dierenreizen heeft zijn uitwassen. Wie graag eens een wilde giraf ziet en hem nog liever neerschiet, kan dat voor een slordige 10.000 euro legaal doen in Zimbabwe of  Nambië.

(dit laatste zou ik zeker niet aanbevelen!)

 

4. Ga het klimaat controleren

Voorbeeld: de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand vloog letterlijk de wereld rond in kleine vliegtoestellen en maakte het fotoboek en de televisiereeks ‘De aarde vanuit de hemel’. Hij deed dat om een beeld te geven van hoe de aarde eraan toe was. Yann Arthur-Betrand startte ook zelf een organisatie op, die ondertussen een Belgische tak heeft.

www.goodplanet.be

Waarom zo’n reis?

Veel zomervakanties zijn ook klimaatreizen, zij het dan in een individuele en wat egocentrische versie (‘ik wil zon’).

Jezelf ervan gaan overtuigen dat het klimaat verandert, kan ook anders.

Je kan bijvoorbeeld de Zwitserse gletsjers gaan vergelijken met oude postkaarten

http://www.gly.uga.edu/rails-back/AG/TirolGICP.html

of de eilanden van Vanuatu bezoeken, nu ze nog niet zijn ondergelopen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanuatu

Maar het kan ook duurder. Zo is er het Amerikaanse reisbureau Betchart Expeditions waarmee je de opwarming van de aarde kunt gaan bekijken op Groenland. Je vliegt eerst naar IJsland en zeilt dan naar Groenlandwaar het eilandje Uunartoq Qeqertaq in 2005voor het eerst loskwam van het land door het afkalven van de ijsmassa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Uunartoq_Qeqertaq

De reis wordt begeleid door wetenschappers en allerlei organisaties. Toch kleeft er een ramptoerismekantje aan de veelal dure reizen naar afgelegen gebieden : die reizen hebben zelf een grote impact op het klimaat.

Tip: veel ngo’s organiseren zelf ook reizen om in het veld hun werking te tonen, en steeds meer krijgt het klimaat daarin een rol toebedeeld. Je kunt die impact immers niet alleen in gletsjers of eilanden zien, maar ook bijvoorbeeld in de werkwijze van boeren in Indonesië (een inleefreis van Vredeseilanden)

 

5. Reis naar een criminele wereld

Voorbeeld : de meeste bekende detectives houden het bij hun stad, mede doordat TV-detectives wel vaker aan een stad gebonden zijn door citymarketingcontacten. Weinigen komen ooit buiten hun eigen politiezone. Maar Georges Simenon stuurde Maigret tenminste af en toe op vakantie of rogatoire commissie naar zowat alle streken van Frankrijk. Laat hem je voorbeeld zijn.

Waarom zo’n reis?

We leven elke dag met kranten vol met allerlei vormen van criminaliteit en een rits zwoegende politiemannen en privédetectives die de misdaad bekampen. Elke televisieavond zijn er wel een paar uur zoet te maken met mysteries, slinkse personages en slimme onorthodoxe speurders.

Geen wonder dat we ook in onze reizen aandacht gaan besteden aan deze tak van de menselijke bedrijvigheid. We hebben het niet over de actieve participatie (met een maag vol plastiek zakjes naar Colombia), maar over ‘hoe’ toerisme inspeelt op deze andere vorm van ramptoerisme.

Zo kun je in Amsterdam de Holleeder-tour volgen. De vrijgelaten Nederlandse crimineel inspireerde een reisbureau om door de volksbuurt de Jordaan een tour te organiseren waarin het jonge leven van de crimineel en de plaatsen “waar hij zijn eerste vechtpartijtjes had” centraal staan.

In Charleroi kun je een alternatieve avontuurlijke tour volgen langs “de meest depressieve buurt van België”, inclusief een passage langs “het huis van Dutroux”.

http://www.charleroiadventure.com

In het Madame Tussauds-museum in Londen is er een criminele kamer en de London Dungeon is een deeltje van een attractie waar historische criminelen als Jack the Ripper en Sweeney Todd de dienst uitmaken.

http://www.the-dungeons.co.uk

Overigens kun je ook al langer crimiweekends beleven: je verblijft op een speciale plek en er wordt je een misdaad mysterie voorgelegd. Je hebt er in alle smaken en lengtes, maar als je dezelfde wil meemaken als Tom Cruise en Leonardo Di Caprio en er wat geld voor overhebt, kun je naar het Italiaanse Borgo Giusto.

http://www.borgogiusto.it/eng/BorgoGiusto-Packages/Crime-Weekend.aspx

 

6. Kies een “goed” reisdoel

Voorbeeld: De Belgische ‘Pater Damiaan’ trok naar Hawaï om er melaatsen te helpen. En ook wel een beetje te bekeren.

Waarom zo’n reis?

Het bestaat al lang. Soms waren ze economisch of ideologisch of zelfs religieus geïnspireerd, de reizen om anderen te gaan helpen in verre streken. Bekeringsdrift en kolonialisme waren vaak de drijfveer.

Vandaag hebben de goede-doelreizen een andere naam: voluntarisme, een  samentrekking van voluntarisme (vrijwilligerswerk) en toerisme.

http://www.voluntourism.org/

Er zit groei in, al komen steeds meer ngo’s er ook van terug. Veel helpen doen die reizen immers niet, en dus richten ngo’s zich meer op de zelfredzaamheid van de mensen ter plaatse dan gedurende een korte tijd een helpende hand te geven.

Voor de derdewereldlanden heeft de Belgische Technische Coöperatie (het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking) een opleiding en een juniorprogramma voor jongeren.

http://www.btcctb.org

Maar er zijn ook andere goede doelen, zoals het meehelpen op de archeologische sites bij de National Trust.

http://www.nationaltrust.org

Soms zijn die ook heel professioneel, zoals Artsen Zonder Vakantie

http://www.azv.be

Er is een groot aanbod van dergelijke reizen, maar de vraag krimpt. Tenzij je echt iets wil gaan doen waar je een specifieke kennis over hebt en het verschil kunt maken, zonder de plaatselijke jobmarkt te verstoren.

 

7. Koud en hoog : Marathonreizen

Voorbeeld : Haile Gebrselassie reisde de afgelopen 20 jaar de wereld rond om er te gaan lopen. In zijn geval was het zijn job, maar steeds meer mensen volgen hem om zijn marathons te lopen.

Waarom zo’n reis?

Fervente lopers en fietsers doen dat vrijwel het heel jaar thuis, en voor beide categorieën geldt dat je honderden en soms duizenden kilometers van de training vrijwel steeds op dezelfde wegen en paden aflegt. Hoeveel variatie je ook in de buurt hebt, na enkele tientallen keren heb je het wel gezien.

Het was de wereld van de massamarathons die dat het eerst inzag.  En wie vandaag reizen en marathon googelt weet niet waar eerst te lopen.

Duizenden mensen trekken Europa door naar marathons, maar New York en Londen blijven de favorieten. Voor wie dit al oude koek is, hebben de marathonreisbureaus een paar extra zware uitdagingen in de aanbieding.

Op 20 november is er de Antarctic Ice Marathon, een marathon op de Zuidpool bij ongeveer – 20°C

http://www.icemarathon.com

Je kunt er ook gaan voor de 100 kilometer. De inschrijvingsprijs is 9.900 euro voor de vijfdaagse trip vanuit Punta Arenas. De Vertical Marathon dit jaar kost je ‘maar’ 8,60 euro (inclusief T-shirt en medaille). Je moet ervoor naar Bangkok waar de 1.093 trappen (61 verdiepingen) van het Banyan Tree Hotel het parcours van de wedstrijd vormen.

http://www.cnngo.com/bangkok/play/bangkok-vertical-marathon

 

8. Een doelloos doel

Er zijn nog tal van mogelijkheden :

  • Dublin wordt steeds meer bereisd door James Joyce-lezers
  • Salzburg door Mozartfanaten
  • Leipzig door Bachfans
  • Zij die houden van mooie vissen kunnen een koraaltour doen langs The Great Barrier Reef, de Rode Zee en de Caraïben
  • Je kan ook de hoogste pieken van de zeven continenten bedwingen

 

Laat je echter niet ontmoedigen als je niet onmiddellijk een doel voor ogen hebt.

Waren er dan vroeger geen boeiende reizen zonder doel? Is er niet die boeddhistische wijsheid die zegt dat het de reis is die telt en niet het doel?

Zijn de meest mythische reizen waarvan we ooit hoorden en lazen niet diegene geweest waarin ofwel het doel pas na veel omzwervingen bereikt werd of er zelfs geen was?

Hoe werden we gepassioneerd door het eilandhoppen van Gulliver of door de absoluut mislukte reis van Robinson Crusoe?

En vergeet de omweg van Odysseus niet.

Misschien is écht doelloos rondreizen wel de moeilijkste vorm van toerisme.

Of toch niet ????????

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb