Sevilla, de warme hoofdstad van Andalusië
Er bestaat een stad waar Moorse vormen elegante paleizen sieren, duizenden welriekende appelsienenbomen lanen afbakenen en van de terrassen genieten tot een ware kunst verheven is. Een stad zo mooi dat je vanaf de eerste aanblik onherroepelijk verkocht bent. Daarvoor moet je in Sevilla zijn.
Het is de grootste stad van Andalusië en de op drie na grootste van Spanje (na Madrid, Barcelona en Valencia).
Je kan Sevilla niet vergelijken met een metropool als Barcelona of Madrid. Veel hypermoderne gebouwen, hippe attracties en uitgebreide ontspanningsfaciliteiten vind je er niet.
Je vindt er wel: een stevige brok geschiedenis met bijhorende prachtige architectuur, een nog authentieke Spaanse cultuur. Sevilla is de koningin van de Semana Santa (week voor Pasen) met ingetogen processies. Het is de stad van romantiek en avonden vol zuiderse flamenco, van temperament, van macho’s, van smalle straatjes met patio’s en geraniums, pleintjes met sinaasappelbomen, van eten, drinken en praten. De bevolking verzamelt bij een glas lekkere wijn en heerlijke tapas. Sevilla bruist van de energie en slaapt nooit.
Wie nog nooit in Sevilla was, heeft een geweldige belevenis voor de boeg. Het is een stad vol kunst en met een rijke geschiedenis.
Je wordt meegezogen met het ritme van deze stad.
Het is erg warm in Sevilla, een van de warmste steden van Europa. De winters zijn mild en de zomers zijn heet. In juli en augustus wordt de 40° C regelmatig overschreden. Deze temperaturen leggen de stad lam. Bezienswaardigheden sluiten overdag hun deuren en mensen blijven binnen. De ideale tijd om Sevilla te bezoeken is in het voorjaar. Dan is er volop bloesem, waardoor de stad opgefleurd wordt door jasmijn en sinaasappelbomen.
Een kort stukje geschiedenis
Op de poort stond …
‘Hércules me construyó, Julio César me rodeó de murallas y altas torres y el Rey Santo me conquistó’ (Hercules stichtte mij, Caesar omwalde mij met muren en torens en de Heilige Koning veroverde mij). Dat opschrift stond op de poort, ‘Puerta de Jérez’, die in de 19de eeuw werd verwoest.
Sinds de vroegste geschiedenis was het belang van Sevilla gelegen in zijn positie als rivierhaven. De stad is wellicht gesticht door de Iberiërs en wordt later achtereenvolgens een Griekse, een Fenicische en een Carthaagse kolonie, die uiteindelijk na een lang beleg in 205 v. Chr. door de Romeinen wordt veroverd.
Ook Sevilla werd veroverd door de Moren en beleefde een periode van grote culturele ontwikkeling. Er ontstaan wijken buiten de stadsmuren, de Giralda en Mezquita worden gebouwd en zijn dé twee prachtige trekpleisters van de stad.
Tijdens de Reconquista (1248) herovert Ferdinand III de stad en vestigt er zijn hof. Later laten Alfonso X en Peter I het Alcazar restaureren en hebben er hun koninklijke residentie.
De 16de eeuw is de gouden eeuw. De ontdekking van Amerika heeft een versterkende invloed op Sevilla, dat een monopolie verwerft op de handel met de Nieuwe Wereld. Het wordt het vertrek- en aankomstpunt van elke expeditie naar het ‘nieuwe’ continent.
Sevilla wordt een rijke stad: buitenlandse kooplieden en bankiers worden aangetrokken door het goud uit Amerika en vestigen zich hier. In de welvarende stad verrijzen paleizen, nieuwe nijverheid krijgt er een plaats, en het gevolg van al deze zichtbare rijkdom is dat zwendelaars en andere boeven (picaros) worden aangetrokken. In de loop van de 16de eeuw verdubbelt de bevolking van Sevilla tot ongeveer 200.000 inwoners.
In de 20ste eeuw is Sevilla gastheer voor twee grote internationale tentoonstellingen: de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling van 1929 en de Wereldtentoonstelling van 1992.
Het grote verleden in het heden niet laten verloren gaan, bij Sevilla is dit zeker volledig gelukt. En over de schoonheid van Sevilla werd al veel gezegd en geschreven.
Het is dan ook niet zomaar dat opera’s zich hier afspelen, zoals 'Carmen' en 'De Barbier van Sevilla'. De schaduw van Carmen en Don Juan sluipt ongezien langs de huizen van deze bruisende stad …
Carmen was een zigeunermeisje dat in de Fábrica de Tabacos werkte, een tabaksfabriek aan de San Fernando waar destijds tienduizend vrouwen werkten om sigaren te rollen. Het meisje was zo mooi dat ze het hoofd van alle mannen op hol bracht. Zo ook dat van de stierenvechter Don José.
Dit fictieve verhaal over een onmogelijke liefde werd wereldberoemd door de opera Carmen.
Toch is het niet 'alleen' fictie in Sevilla, er ontstaan ook echte liefdes.
Máxima, een burgermeisje uit Argentinië, ontmoette op de Féria de Abril, de Nederlandse kroonprins, Willem-Alexander.
(lees hierover verder in dit artikel)
De Féria is een belangrijk jaarlijks hoogtepunt in de stad maar hoewel het de beroemdste fería van Spanje is, is deze voor de gewone bezoeker niet de leukste. Natuurlijk hangt er een bijzondere sfeer in de stad en kun je genieten van paarden en flamenco, maar het is vooral een fería voor genodigden. Veel paviljoens zijn niet toegankelijk voor het publiek en het is er duur.
Meer over de fería lees je hier:
http://www.sevilla-nu.nl/tips/10158-la-feria-de-abril-in-sevilla.html
http://www.spaanstaligewereld.nl/agenda/feria-de-abril-in-sevilla/
Het sprookje begon ......
Volgende tekst komt uit blad Vogue :
'Vier maanden hebben ze hun liefde stil weten te houden, Willem- Alexander en Máxima. En dat is knap, want er waren inmiddels al heel wat ontmoetingen geweest, sinds hun kennismaking in april, in Sevilla. Het gebeurde tijdens La Feria de Abril, een Spaanse feestweek die op Tweede Paasdag begint. Overdag zijn er stierengevechten en paardenraces, en ’s avonds flamenco, sherry en tapas in de casetas feesttenten waar de adel regelmatig komt.'
http://www.vogue.nl/artikel/het-sprookje-begon
Sevilla is een compacte stad die je gemakkelijk te voet kan verkennen. Levensgenieten is hier tot 'kunstvorm' verheven.
Het is een ideale stad om heerlijk te eten en traditionele fiesta's te bezoeken.
Sevilla heeft vele gezichten – elke barrio (wijk) in en om het centrum heeft zijn eigen karakter en allemaal zijn ze een bezienswaardigheid op zich.
In volgende delen nemen we jullie mee door de oude Joodse wijk ‘Santa Cruz’, de wijk ‘El Arenal’, die ligt langs de Guadalquivir- rivier (hier bevinden zich de arena en theater), de vroegere zeeman- en zigeunerwijk Triana en de volksbuurt Macarena (minst ontdekt door toeristen).
Beleef Sevilla!
Foto ansichtkaart via: http://karlijntravels.com/tips-fotograferen-stad/
Volgend deel : Sevilla, Moors meet Christelijk