De ezelboerderij in België
Lange oren, maar geen domoor
In Habay-la-Vieille brengt een ezelboerderij de mens weer in contact met het dier en de natuur.
De ezeltjes worden op een zomerochtend bij zonsopgang geboren, zonder hulp van de mens. Enkele uren later staan ze al op hun pootjes en zien ze de kinderen gefascineerd naar hen kijken.
Dat vroege contact met de mens is een van de geheimen van de ezelboerderij om tot een veilige kudde te komen, die ook tegen een stootje kan : de borstel, het halster, het zadel, het wagentje, maar ook – want je weet nooit – nieuwsgierige handjes die aan een staart trekken of in een oog prikken.
Het bijzondere aan deze boerderij, in het hart van de streek van Gaume, is dat ze al haar activiteiten openstelt voor volwassenen én kinderen met een handicap.
Tegenover dat onvoorspelbaar publiek tonen de ezels zich zelfs rustiger en inschikkelijker dan ooit.
De ezelboerderij, L’Aisinerie de l’O, ligt dicht bij Luxemburg.
Verantwoordelijkheidszin
Een klasje uit het bijzonder onderwijs van Bouge (bij Namen) maakt zich klaar voor een ritje. Sabine, de onderwijzeres, blikt tevreden terug op een weekje boerderij : 'Sommige kinderen waren nog nooit op uitstap. Met deze groene klassen tonen de ouders dat ze hen vertrouwen en .. na vijf dagen mennen ze ezelwagentjes, klimmen ze in het zadel en helpen de mensen van de fokkerij.'
Een van de kinderen noemt zichzelf een expert in het borstelen: 'deze is om te borstelen en deze om te krabben. Je klautert niet op een ezel zonder hem eerst te verzorgen.
Je verlaat je reisgenoot niet zonder hem met een stuk wortel te belonen. Bij de dieren ontwikkelen de kinderen hun verantwoordelijkheidsgevoel en hun zelfvertrouwen, samen met eigenschappen zoals observatievermogen, kalmte, concentratievermogen en zelfstandigheid.
Voor de mindervaliden die in het zadel zitten of een wagentje mennen is dit ook een zeldzame kans om de schoonheid van het woud te ontdekken of de landweggetjes te verkennen.
Ezelbemiddelaar Jonathan herinnert zich een groep mensen met een mentale handicap die gids speelden voor mensen met een beperkte mobiliteit.
Loskomen van jezelf
Met het project Tendre vert ontwikkelt de ezelboerderij ook activiteiten voor volwassenen die een mentale tik gekregen hebben, vooral dan mensen die professioneel afgehaakt hebben.
Maïthé Sondag, de directrice van de vzw zegt : 'Het komt er vooral op aan dat ze weer zelfvertrouwen krijgen, leren in groep te leven en waarden terugvinden als werklust, stiptheid, het uitwisselen van kennis enz.
Het einddoel is het opstellen van een re-integratieproject, vooral door middel van opleiding en het vinden van een baan.'
Lange ezelsoren krijgen niet vaak zulke mooie complimenten te horen.
Op het uitgestrekt terrein in het hart van het dorpje Habay-la-Vieille knopen de ezels ook de band aan met een andere traditionele functie : de hulp in de landbouw. De initiatie in de biologische groenteteelt is de laatste pijler van de activiteiten van de ezelboerderij.
Zo ploegen de ezels, onder leiding van twee studenten, de grond voor het planten van aardperen. Eén van de jongens droomt ervan om later groenteteler te worden. Een andere weet al dat hij nooit in een klassiek beroepscircuit wil werken.
De opleider vertelt: 'We krijgen hier allerlei soorten mensen. We hebben universiteit-studenten gehad die zich wilden omscholen, maar ook gewezen daklozen of drugsverslaafden. Ze zullen er niet allemaal een beroep van maken, maar ze willen verandering, een werkritme vinden, opgenomen worden in een groep en acht uur per dag in de buitenlucht werken. Dat is positief. En bovendien help het contact met dieren ons vaak om evenwicht terug te vinden.'
www.asinerie.be
L’Asinerie de l’O organiseert zomerstages voor kinderen en tieners, wandelingen, verjaardagsfuifjes, verhuring van ezels en andere groepsactiviteiten, die ook altijd toegankelijk zijn voor mensen met een handicap en beperkte mobiliteit.
Je kunt er pakketten biologisch geteelde groenten kopen.
Nog meer ezelboerderijen in België :
Volgend deel : Bokrijk en back to the sixties