Op weg naar Burgos
We zijn deze morgen vroeg vertrokken, op weg naar de mooie stad Burgos, waar we 2 nachten zullen logeren.
Maar onze magen knorren … lunchtime. Op ongeveer 80 km voor we op onze bestemming (Burgos) zijn, houden we halt in Alguilar de Campoo.
Alguilar de Campoo is een mooie middeleeuwse plaats, met nog restanten van de stadsmuur en poorten.
Hoog boven de stad verrijst het 11de – 12de eeuwse kasteel, gebouwd op de ruïnes van een Keltisch Castro (een cultuur die 2000 jaar voor onze jaartelling werd gesticht)
'Castros' zijn versterkte Keltische nederzettingen, die meestal voor de romanisering in Hispania zijn gebouwd. Deze Keltische nederzettingen zijn voor het eerst ontstaan in het Noordwesten van Spanje. In Galicië zijn er duizenden, waarvan er slechts een stuk of honderd zijn opgegraven en gecatalogiseerd. Velen bleven bewoond in de Romeinse tijd en zelfs tot in de Middeleeuwen. Ze waren meestal omringd door een stadsmuur en bestonden uit circulaire woningen met muren van steen zonder ramen en daken van stro. In de Romeinse tijd werden de woningen meestal rechthoekiger. Binnen woonden mens en dier samen in dezelfde ruimte.
foto van een castro uit Galicië : genomen via google
http://www.columbusmagazine.nl/europa/spanje/galicia/reisreporter/fotos/446157.html
Alguilar is omgeven door grillige rotsblokken, las tuerces. Als je de bergwand oprijdt zie je de rare vormen opdoemen. Je kan er allerlei denkbeeldige figuren in terugvinden : een paddenstoel, een kameel, een indiaan … Jammer dat we niet meer tijd hebben om naar de top van de bergkam te lopen en de fantasierijke vormen te bekijken. Toch een klein voorbeeld via volgende foto’s - (de eerste drie foto's zijn genomen via google).
Langs de nauwe straten van Alguilar de Campoo, staan verschillende adellijke huizen met blazoenen. De huizen en paleizen in de stad zijn versierd met wapenschilden. Er zijn verschillende kerken, een monasterio (klooster/abdij) en langs de rivier zijn gezellige terrassen en wandelpaden.
Op het stadsplein zien we de ‘huizen met glazen veranda’s’, boven zijn galerijen met winkels.
Aan het plein, omgeven door arcaden, staat de Colegiata de San Miguel, een 14de eeuwse gotische kerk.
Gotisch, ja maar de kerk heeft een Romaans portaal en een Spaans-barokke toren
Dat alles maakt Aguilar een mooi stadje. Meer tijd hebben we hier niet. Op het plein genieten we van een lunch en een gezellige babbel met de Spanjaarden.
We naderen Burgos
Al van ver worden we begroet door de hoge spitsen van de kathedraal, hét pronkstuk van Burgos.
Een 'klein beetje' geschiedenis van die mooie stad :
De hoofdstad van de provincie Burgos kan bogen op een eeuwenoude geschiedenis. De oorsprong van de stad gaat terug tot halfweg de 9de eeuw.
In 711 landden de Moren bij Gibraltar. Ze trokken dwars door Spanje tot in Frankrijk (Poitiers) Daar werden ze in 732 tegengehouden en teruggeslagen door Karel Martel.
Heel snel, al was het eerst op bescheiden schaal, beginnen de Christenen aan de Reconquista, de 'herovering'. In het kader van die voortdurende strijd bouwt Diego Porcelos in 884 een burcht op een hoogte die al vaak van veroveraars is gewisseld. Dát is het begin van Burgos, de toenmalige hoofdstad van Castilië.
In 1040 werd, in de buurt van Burgos, Rodrigo Diaz geboren. ‘El Cid’ - een titel die hij zou verkrijgen vanwege zijn heldendaden in de strijd tegen de Moren - werd na een machtsstrijd tussen de koningszonen verbannen uit Castilië. Er kwam een verrassende wending, (niet te rijmen met zijn heldenstatus) nl. het overstappen naar de Moren. Toen zijn koning hem noodgedwongen terugriep, werd El Cid weer de schrik van de nationale vijand. In Valencia veroverde hij diezelfde Moren, één van zijn beroemdste daden (1094).
Hij trok terug naar Burgos en het werd meteen een belangrijke periode voor de stad. Burgos was van 1073 tot 1492, de hoofdstad van het verenigde Castilië en Léon.
In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd, dit was vooral bedoeld voor de pelgrims naar Santiago de Compostella. Heel kort daarna werd begonnen met de bouw van de kathedraal.
Door het huwelijk van Ferdinand van Aragon met Isabella van Castilië ontstond er een groot christelijk koninkrijk: Spanje. Het koppel zette de reconquista verder. Na een maandenlang beleg werd Granada in 1492 ingenomen. De Reconquista op het Iberisch schiereiland was daardoor voltooid. Na 800 jaar waren de Moren helemaal verslagen. Burgos verspeelde zijn positie van hoofdstad als - na de verovering van Granada - Valladolid werd uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad.
Burgos beleefde zijn Gouden Eeuw in de 16de eeuw, toen de stad het monopolie had op de Castilliaanse wolhandel. In 1808 lopen Napoleons troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellingston de stad.
Een opvallend detail in de geschiedenis van Burgos. De stad staat bekend als conservatief : daarom vestigde generaal Franco er tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) zijn hoofdkwartier.
Burgos werd in 884 gesticht met militaire doeleinden … met de eeuwen veranderde de stad in een commercieel en religieus centrum … en het vormde de woonplaats van Spaanse vorsten en magnaten.
Nog een opmerkelijke titel : In 2013 werd Burgos gekozen tot culinaire hoofdstad van Spanje!
Je vraagt je misschien af : 'Sinds wanneer is Madrid dan de Spaanse hoofdstad?'
Madrid is als hoofdstad van Spanje in feite de opvolger van Burgos. In 1561 bracht Filips II het Spaanse gerechtshof naar Madrid. Daarmee werd het officiëus de hoofdstad van het land.
Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936) werd Madrid heel erg zwaar getroffen, de stad lag in puin.
Toen in 1939 kwam de dictator Franco heerste, bleef Madrid maar groeien. Er kwamen uit heel Spanje mensen die werk wilden vinden in Madrid. Vooral aan zuidkant van Madrid werd het erg druk. De stad verdubbelde zijn grond van 66 km² naar 607 km². Er waren ongeveer een miljoen inwoners en de stad bleef maar groeien, want Madrid bouwde maar allemaal kleine dorpjes bij, die dan ook bij de stad zouden horen. Er werden ook veel woonwijken gemaakt. In 1973 kwam de eerste ringweg om Madrid. In 1919 werd de eerste metrolijn van Madrid aangelegd.
De stad was nu echt het middelpunt van Spanje.
Madrid werd zo groot en had nog niet eens een burgemeester. Maar die kwam al snel. Madrid was nu niet alleen een belangrijke stad voor Spanje, maar ook voor Europa! In 1979 werden in de hoofdstad de eerste democratische verkiezingen gehouden voor de benoeming van een gekozen burgemeester. Daarna is Madrid in de jaren ’80 en ‘90 uitgegroeid tot één van de belangrijkste centra op het gebied van economie, cultuur, industrie, muziek en beeldende kunst.
Dit was een héél kort stukje geschiedenis!
We wandelen in Burgos en natuurlijk bezoeken we de kathedraal
Volgend deel : Bezoek aan Burgos