Rij je verder mee met de Belgische kusttram (deel 2)

We rijden vanaf de grens met Nederland tot aan de grens met Frankrijk. Tja, ons landje is nu ook niet zo groot hé. In vorig deel reden we van Knokke tot in Oostende - in dit 2de deel zetten we onze reis verder.

8. Raversijde

We stappen uit in Raversijde. Wie dit stukje van de Belgische kust niet kent, zal enigszins verbaasd opkijken als hij of zij het indrukwekkende arsenaal oorlogstuig (WO II) vervaarlijk uit de duinen ziet steken.

Wat je hier ziet is een klein stukje van de zogeheten Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duisters bouwden om de bezette gebieden te verdedigen. Deze linie was destijds bijna 2700 km lang (van Noorwegen tot Spanje) en in Raversijde krijg je een goed idee hoe het er destijds aan toe moet zijn gegaan. We tellen meer dan zestig bunkers, twee kilometer open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen. Bijzonder indrukwekkend maar ik vertel hier later meer over in een apart artikel.

Altanikwall: http://www.visitoostende.be/nl/doen/domein-raversyde-atlantikwall/281#.U90NcmPeCrA

Tramhalte : domein Raversijde

 

9. Middelkerke

Middelkerke is de gemeente die ogenschijnlijk met alle soorten toeristen overweg kan. De stranden en duinen nodigen uit om tot rust te komen en wie de actie opzoekt, komt ’s avonds onvermijdelijk in het bruisende casino terecht.

Cultuurliefhebbers kunnen kiezen uit kunst met een grote dan wel met een kleine ‘k’. Middelkerke staat onder meer bekend voor zijn vele stripbeelden op de mooie wandelpromenade.

Maar hier is ook werk van Wim Delvoye te zien. De Caterpillar5bis van deze kunstenaar verbeeldt een sierlijke kraan, opgetrokken uit kantwerk vol gotische motieven. Het werktuig weegt een slordige 4,5 ton en je vind het op het stuk Zeedijk tussen de Rotonde en de Logierlaan.

http://www.toerismemiddelkerke.be

Twee tramhaltes : Middelkerke Krokodiel of Westende belle Vue

 

10. Lombardsijde-Westende

Hier wacht ons een verrassend museum. Villa Les Zephyrs in Westende is namelijk een uniek als monument beschermd gebouw, boordevol bijzondere details zoals de glas-in-loodramen, het behang en de tegels in verschillende ruimten. De villa met art nouveau elementen is toegankelijk als museum en herbergt tevens het infokantoor van de dienst Toerisme, twee vliegen in één klap dus.

De oppervlakte van Lombardsijde verkleinde sterk toen er in de tweede helft van de 20ste eeuw een militaire basis en het natuurgebied aan de IJzermonding werden gevoegd.

Vanop de militaire basis in Lombardsijde (Nieuwpoort) organiseert Defensie regelmatig zeewaartse schietoefeningen. Om de veiligheid van de scheepvaart te garanderen is tijdens die oefeningen een gedeelte van de zee (sector) verboden voor alle scheepvaart.

http://www.toerismemiddelkerke.be

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lombardsijde

Tramhalte : Lombardsijde-Westende Bad

 

11. Nieuwpoort

Onze volgende halte is Nieuwpoort Stad. Nieuwpoort profileert zich de laatste jaren steeds meer als hippe ‘place to be’ maar het is een echte historische stad, met een buitengewoon rijke geschiedenis die je van een kuststad niet zou verwachten.

http://www.nieuwpoort.be

Hier kent men de traditie van de visserij. Nieuwpoort wordt vaak de hoofdstad van de verse vis genoemd wordt, en dat men er Verse Vis met hoofdletter schrijft, zegt voldoende. Bezoek de vissershaven en de aanpalende vismijn. Wie actie wil zien, moet tussen 7 u en 8 uur ’s morgens naar de veiling komen. De beste bezoekdagen zijn naar verluidt maandag, woensdag en vrijdag.

foto vismijn

Het Koning Albert I-monument werd opgericht op initiatief en met steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog. De boorden van de IJzer werden als plaats hiervoor gekozen om de grote rol die de stroom tijdens deze oorlog speelde. Het monument is cirkelvormig en heeft een diameter van 30 m. Twintig zuilen van baksteen uit de IJzervallei dragen een ringbalk van 100 m omtrek, boven een kruisvormig terras. Boven op de ringbalk is een wandelgang met oriëntatietafels, die een prachtig uitzicht over de IJzervlakte biedt.

Het monument werd in 1973 – 1974 grondig gerestaureerd. De eerste zondag van augustus wordt hier het Nationaal Huldebetoon aan Z.M. Koning Albert I en de helden van de IJzer gehouden.

Dit jaar werd, ter gelegenheid van de herdenking van de Groote Oorlog, onder het monument een nieuw bezoekerscentrum gebouwd en ingericht. Dit centrum zal een permanente tentoonstelling over de onderwaterzetting huisvesten, maar ook ruimte bieden voor tijdelijke tentoonstellingen.

Op het grondgebied van deze stad bevindt zich ook de grootste jachthaven van Noord-Europa, met om en bij de 2000 ligplaatsen, die al sinds jaar en dag houder is van de blauwe vlag.

Het is er aangenaam wandelen of fietsen op de promenade

illa Crombez, sinds 1949 bekend als vakantiehuis Kindervreugde, tegenwoordig De Barkentijn, aan de zeedijk van Nieuwpoort-Bad.

Nieuwpoort is ook een stad is met een vlak, rustig en groen achterland dat uitnodigt tot een verkenning te voet of per fiets.

http://www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/toerisme

http://www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/toerisme/bezoeken/bezienswaardigheden

Tramhalte : Nieuwpoort Stad

 

12. Oostduinkerke

Wie kent ze niet, de garnaalvissers te paard. Oostduinkerke is een gemeente met een fascinerende visserijtraditie. Uniek en sinds eind vorig jaar erkend als immaterieel cultureel erfgoed zijn de garnaalvissers te paard.

Wie getuige wil zijn van deze uniek traditie moet weten dat de garnaalvisserij wordt beoefend bij laagtij. Het vissen zelf duurt zo’n 2 à 3 uur. Meer informatie hierover vind je bij :  http://bezoeker.koksijde.be/product/1326/garnaalvissers-te-paard

of bij een vroeger geschreven artikel van mij : de grote geschiedenis van een kleine garnaal en ‘garnaalvissen’

http://oostduinkerke.com/nl/

Tramhalte : Oostduinkerke Schipgat

 

13. Koksijde

Oostduinkerke loopt naadloos over in Koksijde. De Seaking helihopter klinkt bij velen als gekend  in de oren. De luchtmachtbasis van Koksijde is één van de bekendste basissen van België.

Op deze basis is het 40ste Smaldeel heli gestationeerd, de Belgische SAR-dienst (Search and Rescue). Het 40ste is vooral bekend geworden door Windkracht 10 – een TV-serie uit eind jaren ’90.

Koksijde stelt u met veel plezier zijn 6 musea en erfgoedhuis aan u voor. Stuk voor stuk vertellen ze met hun aanbod een eigen verhaal. Een ervan is het Paul Delvauxmuseum. Het eenvoudige vissershuisje, dat inmiddels zowel boven- als ondergronds werd verbouwd, geeft een uitstekend overzicht van het surrealistische werk van Delvaux en de evolutie ervan dooreen de jaren. Het bestaat reeds meer dan 30 jaar en bezit de grootste collectie olieschilderijen, tekeningen, schetsboeken en afdrukken van Paul Delvaux in de wereld.

Bezoekers kunnen een op ware schaal nagebouwd atelier ontdekken en persoonlijke voorwerpen die herhaaldelijk voorkomen in zijn werk en die als inspiratie dienden.

http://www.delvauxmuseum.be

Het nationaal visserijmuseum (NAVIGO) nodigt jong en oud uit op een historische wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij.

http://www.koksijde.be/

http://bezoeker.koksijde.be/product/388/navigo--nationaal-visserijmuseum-oostduinkerke

Tramhalte : Koksijde Sint-Idesbald

 

14. Adinkerke – De Panne

Het eindpunt (of beginpunt) van onze reis bevindt zich in de meeste westelijke plaats van België, aan het treinstation van De Panne.

Eerst kan je uitstappen in Adinkerke. De kusttram heeft een halte vlak voor de ingang. Het  bekende pretpark Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100. Het themapark is genoemd naar de kinderprogramma's Kabouter Plop en Samson en Gert van Studio 100.

Wij verder rijdt komt in De Panne, aan het breedste strand van België, vlak aan de grens met Frankrijk. Het is een strand zonder golfbrekers en wordt daarom het grootste en veiligste speelplein van Europa genoemd.

Vanuit De Panne Centrum is het slechts enkele minuten wandelen naar de Dumontwijk. Deze is sinds 1995 beschermd als stadsgezicht vanwege zijn gevarieerde bebouwing. Je ontdekt er zowel eenvoudige vissershuisjes als neoclassicisme, neo-Vlaamse renaissance, art nouveau, art deco en cottagestijl. Wie van dit soort architectuur houdt, brengt best zijn camera mee.

Dumontwijk : http://http://toerisme.depanne.be/thema/2303/erfgoed

 

Oude Kusttram en de Paardentram

Je kan de oude Kusttram nog steeds bewonderen in het oude depot in De Panne. In de oude tramstelplaats is een tentoonstelling.

De tram rijdt ook nog af en toe uit  zie : http://www.metavzw.be

of kijk op  Historische ritjes

De hedendaagse Kusttram brengt ons nu langsheen de Kust. Voor de komst van de elektrische en de stoomtram reed tussen De Panne dijk en Adinkerke Station een paardentram tussen 1901 en 1914. Na meer dan 100 jaar is het de hoogste tijd om de nostalgie van de paardentram terug naar De Panne te brengen.

Op maandag 21 juli en vrijdag 15 augustus zet TTO nog eens een echte paardentram in met een oud open tramvoertuig en twee echte boerenpaarden. Kom langs in de oude stelplaats gelegen aan de Loskaai (nabij tramhalte De Panne Esplanade) en spoor mee met onze paardentram tussen de stelplaats van TTO en de Esplanade. Mis deze oudste vorm van tramvervoer niet en breng een bezoekje.

http://www.depanne.be/activiteitendetail/1847/paardentram-in-de-panne

http://www.ttonoordzee.be/

http://www.depanne.be/

http://toerisme.depanne.be/evenementen

Tramhalte : De Panne Centrum

 

Wij hielden samen halt op 14 plaatsen van onze tramroute. Er zijn er nog heel wat meer (in totaal 68 haltes). Aan jullie om nog meer mooie plekjes te ontdekken.

Een paar weetjes :

- er rijdt dagelijks een stofzuiger rond die de sporen zandvrij maakt

- de Kusttram, 125 jaar erfgoed

 

Er bestaat zelfs een boek over de Kusttram

De kusttram van Georges Allaret en Marc Reynebeau.

Dit boek biedt een veelzijdige kijk op de ontwikkeling van de Belgische kust. De Kusttram trekt reeds 125 jaar zijn sporen langs de kust en is de langste tramlijn ter wereld. Deze uitgave is het officiële jubileumboek.

De Kusttram heeft de kust mee vormgegeven. Jaarlijks vervoert de Kusttram miljoenen kustbewoners en toeristen, die de hele kust met de tram kunnen verkennen.

Dit boek biedt een overzicht van de rijke geschiedenis van de Kusttram en wordt aangevuld met een antropologische kijk op het alledaagse tramleven en met hoofdstukken over het architecturaal erfgoed, de toekomst van de Kusttram op het vlak van duurzame mobiliteit, design en als icoon van de kust.

Een boeiend en rijk geïllustreerd boek dat de Kusttram vanuit verschillende disciplines belicht

Met foto's van Michiel Hendryckx, tekeningen van Luc Schuiten en bijdragen van Marc Reynebeau, Bernard Dewulf en andere auteurs

Technische info :

EAN  9789020988529

Formaat: 24cm x 28cm

Afwerking: Gebonden

Aantal pagina's: 208

Uitgever: Uitgeverij Lannoo