La Macarena: het religieuze hart van Sevilla

 

Ons bezoek aan de stad Sevilla zit er bijna op.

In dit laatste artikel over Sevilla nemen we nog een kijkje in de niet toeristische wijk ‘La Macarena’.

De wijk Macarena was veel vroeger een plek voor bohémiens (liefst met een stoppelbaard), mislukte kunstenaars en ander 'langharig werkschuw tuig'.

Sevilla bestaat uit een mix van culturen, rassen en religies die allen door de eeuwen heen hun sporen hebben achtergelaten.

Wel, in de wijk La Macarena zijn deze culturele overblijfselen vrijwel intact gebleven. Het is een volksbuurt en minder bekend door toeristen.

La Macarena is ook de wijk waar verschillende leefstijlen zoals alternatief, artistiek of klassiek zich met elkaar mengen.

Of anders gezegd, in La Macarena kom je van alles tegen! Hier klopt nog het echte hart van Sevilla.

Of, zoals de taxichauffeur het met een schorre, doorrookte stem verklaarde: ‘Macarena es corazón’. Hierdoor behoort het vandaag de dag tot één van de meest authentieke wijken van Sevilla.

Het biedt een karakteristieke mengeling van vervallen barok- en mudéjarkerken, ouderwetse tapasbars en met wasgoed volgehangen straatjes. De naam van de buurt komt zeer waarschijnlijk van de Romeinse godin Macaría, de dochter van Hercules. La Macarena is een traditionele wijk, waar kerk en familie nog altijd een belangrijke rol spelen.

 

De Arco de la Macarena (Macarena-boog) is een overblijfsel van een vestigingwal uit de tijd van de Romeinen. Deze stadspoort (vroeger waren er wel zestien) aan de noordkant van de oude stad werd gereconstrueerd in de 18de eeuw en geeft toegang tot de ingang van de wijk. Deze ingang was de entree voor koningen en hun hofhoudingen tot de stad, op weg naar het Real Alcázar (Koninklijk Paleis).

Dichtbij de poort bevindt zich het Parlamento de Andalucia (Parlement van Andalusië). In dit volledig gerestaureerde gebouw zetelen sinds 1992 de volksvertegenwoordigers van de autonome regio Andalusië. Van 1613 tot 1960 werd dit indrukwekkend gebouw uit de Renaissance gebruikt als ziekenhuis (Hospital de las Cinco Llagas óf de la Sangre).

 

La Macarena is het religieuze hart van Sevilla, aan kerken is er zeker geen gebrek!

Tijd voor een religieuze wandeling dan maar. La Macarena heeft niet minder dan zes kerken.

 

De Basílica de la Macarena, die pal achter de poort staat, spreekt het meest tot de verbeelding

Hier wordt de 'Virgen de la Esperanza' vereerd. De basiliek wordt al vroeg in de morgen druk bezocht door de wijkbewoners. Ze komen er om 'hun' heilige maagd te aanbidden. Hier staat het vereerde beeld van de Virgen de la Esperanza boven het hoofdaltaar omringd door goud en zilver. De uitzonderlijke schoonheid van de madonna en de prachtig gedecoreerde mantel brengen veel mensen in vervoering.

De Virgen weent altijd kristallen tranen omwille van de dood van haar zoon Jezus. Het beeld zou het werk zijn van de beroemde beeldhouwer Roldan.

Net als in de wijk Triana is ook hier de week vóór Pasen (Semana Santa), één van de meest spectaculaire en mooiste momenten in La Macarena. De balkons worden versierd met traditionele omslagdoeken en in de avond en nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag wordt ook hier het Mariabeeld door de bevolking uitgedragen uit de Basiliek en haar bestrooid met rozenblaadjes.

 

We gaan niet alle religieuze gebouwen bezoeken/bespreken. Van de vele kerken en kloosters in dit gebied bewaren het Monasterio de San Clemente en de Iglesia de San Pedro het beste de geest van het oude Sevilla. De mooie 13de eeuwse Torre de Don Fadrique in het Convento de Santa Clara is een herkenningspunt in dit stadsdeel.

De kerk Santa Marina is één van de oudste gebedshuizen van Sevilla en is gebouwd op de fundering van een oude moskee. Jammer genoeg werd het in 1356 zwaar getroffen door een aardbeving en na een brand in 1936 leek het een ruïne. Sinds de restauratie is het de énige kerk van waaruit op eerste paasdag een processie wordt gehouden.

De Calle San Luis is één van de langste in het centrum van Sevilla en was al tijdens de Romeinse overheersing een belangrijke doorvoerweg.

Via deze straat passeer je vele kerken en kloosters: de barokke kerk San Luis de los Franceses, gebouwd in de 17de eeuw, de San Marco kerk met een toren die een nabootsing is van de Giraldatoren, staat op het gelijknamige plein.

Rondom het plein bevinden zich de kloosters: het Monasterio de Santa Paula, het Convento de Santa Isabel en het Convento de Santa Inés. Ze bezitten nog steeds veel kunstwerken van grote waarde. Aangezien de meeste van deze kerken eerst moskeeën waren is het wel duidelijk dat zowel koning Ferdinand III als zijn opvolgers zich sterk hebben ingezet voor de kerstening van de stad. Je voelt hier een relaxte sfeer, zonder massatoerisme. Je kunt bijna zien wie uit de wijk komt en wie niet.

 

foto onder: Interieur van de kerk 'San Luis de los Franceses'

Ook de kerk Santa Catalina in het gelijknamige, levendige wijkje werd gebouwd op de resten van zowel een moskee als een Romeinse tempel waar men goden aanbad. De kerk in haar huidige, gerestaureerde gedaante dateert uit de 16de eeuw. 

Na het opsommen van zoveel kerken en kloosters krijgen we wel zin in een hapje en drankje.

 

Wij zijn op zoek naar de oudste tapasbar van Sevilla. Ben je in La Macarena, dan mag je niet voorbijgaan aan El Rinconcillo, (vrij vertaald ‘het hoekje’) in de Calle Gerona. Dit is het oudste barretje van Sevilla, opgericht in 1670. Hier zouden de tapas zijn uitgevonden.

Geniet mee van dit mooie, oude interieur.

De bar heeft een ouderwetse, typisch Sevillaanse inrichting en een goede 'Andalusische' keuken.

Er is een grote keuze. De meest gegeten tapa is rijst met vlees.

Er worden middagen met 'tertulias' (bijeenkomsten) georganiseerd (van oorsprong betekent het dat de stamgasten hier bijeenkwamen). Deze hebben meestal een literair of artistiek karakter en zijn soms ook gerelateerd aan het stierenvechten.

 

Op een wandeling door deze buurt krijgen we een glimp te zien van het dagelijkse leven. De wijk heeft een aantal leuke pleinen en kerken, maar het is vooral leuk om het dagelijks leven van de gewone man te zien. De Alameda de Hercules, een groot, langgerekt plein met rondom gezellige barretjes, restaurants en terrassen, cafés en theehuizen in Moorse stijl, is een fijne plek om de avond door te brengen.

Het plein is genoemd naar de twee pilaren die uit een Romeinse tempel stammen, die gewijd was aan Hercules. Ook groeien hier vele alamo bomen, vandaar de naam Alameda. Het plein werd in 1574 aangelegd en maakte deel uit van het eerste openbare park van Sevilla en Spanje.

Op het grote plein gebeurt altijd wel iets en het is dan ook de ontmoetingsplek voor veel jongeren. In het weekend zijn er veel optredens in de open lucht en later in de nacht kun je groepjes jongeren tegenkomen die met een gitaar en opzwepend handgeklap de flamenco tot hun recht doen komen.

Dit centraal gelegen gebied wordt door velen beschouwd als opkomende trendy en hippe wijk van Sevilla. Het plein en haar directe omgeving hebben een grote opknapbeurt ondergaan en vele prachtige oude gebouwen en huizen zijn weer teruggebracht in hun oude stijl. 

 

De Calle Feria is dé verbindingsweg tussen de wijk Macarena en het centrum van Sevilla. Hier werd Belmonte geboren, een beroemde stierenvechter van Sevilla.

Het is een gezellige en drukke straat met veel winkeltjes. Hier ben je op de juiste plaats om te slenteren tussen antiek en kunst.

In de gezellige wijk La Macarena wordt op donderdagochtend de meest traditionele en de oudste openluchtmarkt van Sevilla gehouden, de Mercadillo El Jueves (donderdagmarkt), die stamt uit de 15de eeuw.

Het is leuk om te weten dat de markt 'donderdag' heet omdat hij op alle donderdagen van het jaar wordt gehouden, behalve op 'Jueves Santo' (Witte Donderdag voor Pasen).

Struin er gezellig langs de kraampjes met meubels, boeken, antiek ... en nog een tip: Kom op tijd om de meest interessante stukken eruit te pikken.

Het is er altijd gezellig en er is ook een versmarkt iets verderop in de straat.

 

We verlaten Sevilla en reizen in volgend deel verder.

 

Volgend deel :  Jerez de La Frontera en sherry

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb