Onze 10-daagse reis door Nederland

 

We hebben België verlaten en zijn op weg naar nieuw avontuur bij onze Noorderburen.

Het is allemaal zó begonnen: vroegere collega’s van mij waren al naar Friesland geweest.

Ik denk nog aan hun enthousiaste verhalen over hoe mooi het daar is, hoe heerlijk fietsen was, hoe ze genoten hebben van het waterrijke land, de mooie dorpjes … en zoveel meer.

Friesland … fietsen … een totaal nieuwe bestemming … het sprak ons aan. We halen documentatie en boeken in de bibliotheek. Ons besluit staat vast : dàt is het, dààr willen we heen.

Ik vond het fijn om dit mee te delen op plazilla. Er kwamen massa’s plezante reacties terug. Een paar plazillavrienden nodigden ons zelfs uit voor een ‘bakkie’ koffie. Tof zeg, maar die paar vrienden wonen niet in Friesland?!

We halen de kaart van Nederland erbij en kijken hoe we de reisweg kunnen aanpassen. Het was gepland om een 6 à 8 dagen Noord-Holland en Friesland te bezoeken. Maar uiteindelijk wordt het een 10-daagse vakantie in Nederland. Er komen nieuwe bestemmingen bij, er worden meerdere reisgidsen bijgehaald en gezocht op internet (Noord-Holland, Friesland, Gelderland ...)

En hier staan we - donderdag 15 augustus, vroeg in de morgen - én vertrekkensklaar. We hebben alle tijd om onderweg halt te houden voor mooie plekjes. Noord-Holland heeft ons heel wat te bieden en deze avond slapen we in Volendam.

Alles verloopt vlot onderweg en we naderen reeds Amsterdam .. we rijden verder, richting Hoorn.

 

Eerste stop: Marken

foto: http://www.mesmarken.nl

Acht eeuwen lang was Marken een eiland dat ligt aan het Markermeer en de Gouwzee. Sinds 1957 is het eiland met een dijk verbonden aan het vaste land.

Met het oog op overstromingen zijn de houten huizen op woonheuvels en palen gebouwd.

Marken staat in binnen- en buitenland bekend om haar monumentale houten huizen en klederdracht.

Beetje geschiedenis

Marken werd pas in de twaalfde eeuw een eiland. In de veertiende eeuw verloren de kloosterlingen het eiland aan graaf Willem IV. Een deel van het eiland werd aan bewoners verkocht en de rest van het eiland aan de poorters van Amsterdam. Toen de monniken verdreven waren, werden de dijken minder goed onderhouden en vonden meer en meer overstromingen plaats. Om de overlast van water te beperken, begonnen de Markers op werven te bouwen, kunstmatig opgeworpen heuvels. Toen er op de werven geen plaats meer was, werd er in stroken tegen de werven aan paalwoningen gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog vijftien werven, waarvan er twaalf bewoond zijn. Op de werven staan de kleine, eenvoudige houten huisjes veelal dicht tegen elkaar geplaatst. De ruimtes onder de paalwoningen zijn tegenwoordig dichtgemaakt, omdat door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 de dreiging van het hoge zeewater grotendeels was verdwenen. Wandelen over de werven tussen de houten huizen, over ophaalbruggen en door smalle steegjes....het geeft het idee terug in de tijd te zijn.

Wie meer hierover wil lezen kan dit op : http://www.waterland.nl/over-waterland/kernen/marken/

We lopen over het bruggetje het museumstadje binnen. In het 'Marker Huisje' aan de haven geeft een dame ons informatie over de voorwerpen en klederdrachten uit het verleden van Marken.

Het eiland Marken is bijna een openluchtmuseum, waar het ene straatje nog mooier is dan het andere.

Het dorp is met zijn groene huizen op palen en zijn woonerven zo pittoresk dat je bijna  zou vergeten dat er echt mensen wonen.

Maar wat een pech, we zijn amper 5 minuten in Marken en het begint te regenen.

We nemen tijd voor de lunch en misschien komt de zon straks weer tevoorschijn?

Ach, dat is ijdele hoop, integendeel. Het regent pijpenstelen en mooie foto’s nemen lukt bijna niet met dit weer. We rijden door naar Volendam, in de radio horen we dat vanaf morgen de zon weer zal schijnen. We komen dus terug naar Marken, met de boot deze keer!