Markten in Turijn

 

We bevinden ons nog steeds in het oude hart van de stad (zie vorig deel)

Dicht bij de Piazza della Consolata ligt een groot plein, de Piazza della Repubblica.

De Piazza della Republica is pas begin 18de eeuw gebouwd. De grootse plannen met dit plein als kruispunt voor de assen rondom de stad werden pas gerealiseerd na de tijd van Napoleon. Tussen 1825 en 1830 kreeg het plein de huidige achthoekige vorm. Het werd vroeger gebruikt als oefenterrein voor het leger.

Het idee om de huidige Piazza della Repubblica te bestemmen tot levensmiddelenmarkt dateert uit 1825. Eerst werden de openbare slachthuizen naar deze plek overgebracht en daarna de markt van Piazza delle Erbe, met zijn groenten, fruit en zoetwatervis.

Na de Tweede Wereldoorlog was dit plein de eerste 'aanlegplaats' voor veel Italianen-immigranten rond het middaguur en op zondag. Het had een aantrekkingskracht om zijn grote markt, maar ook als sociale en katholieke ontmoetingsplaats. Ook nu nog tref je er veel immigranten van over de hele wereld aan.  

Het is altijd druk op de Piazza della Repubblica (ook Porta Palazzo genoemd). Men noemt het de buik van Turijn, met de grootste markt van de stad en een goed voorbeeld van de multiculturele smeltkroes die Turijn nu is. Hier wordt de grootste openluchtmarkt van Europa gehouden.

Elke dag vindt de Mercato di Porta Pallazo plaats.

Ook al heb je niets nodig, een bezoek aan deze markt is een belevenis.

Elke dag staan er ruim 100 kraampjes met groente en fruit prachtig uitgestald, met kruiden, kazen en vlees – te veel om op te noemen.

Vooral in de zomer schitteren de kleuren je tegemoet.

Er is ook een non-food deel waar je al snuffelend iets leuks kunt ontdekken.

Op zaterdag duurt de markt een volledige dag, tijdens de weekdagen tot begin van de middag.

Niet alleen het plein maar ook de omliggende straatjes zijn gevuld met marktkramen. Op zaterdag staan ook boeren uit de omgeving van Turijn hier om hun oogst te verkopen.

In 1916 werd er een metalen dak geplaatst boven de groente- en vismarkt. Het is goed om te kuieren tussen de kramen in het met glas en metaal overdekte paviljoen.

In de overdekte hal is de kruidenmarkt. We wanen ons in Azië, maar ook alle typische Piemontese kruiden kan je hier vers kopen.

Naast de Piemontese tongval (die zich vroeger met de zuidelijke dialecten vermengde) horen we ook het Arabisch, Frans, Engels van de vele immigranten die in deze wijk leven of op de markt werken.

De toevloed van immigranten van buiten de Europese Unie heeft vroeger ook tot sociale onrust geleid, maar met het project The Gate-Porta Palazzo wordt geprobeerd om de levensomstandigheden in dit gedeelte van de stad te verbeteren.

’s Avonds, wanneer de stalletjes verdwenen zijn en de straat schoongemaakt is, biedt Piazza della Repubblica een totaal andere aanblik.

Er worden in Turijn een indrukwekkend aantal markten gehouden, in de ganse stad zijn er zeker zestig. Ze zijn soms verscholen in binnentuinen, op straat of kleine pleintjes. Naast antiekmarkten, thema-straatmarkten, gewone food en non-foodmarkten zijn er zelfs biologische markten.

De eerste zondag van de maand (behalve in januari, juli en augustus) wordt het Piazza Palazzo di Città in Turijn omgetoverd tot een ‘oase’ voor liefhebbers van biologische producten. Alles wat je uitgestald ziet liggen in de kraampjes is afkomstig van producten van boeren uit de omgeving van Turijn.

Als we van de Piazza della Repubblica, de straat ingaan (richting Corso Giulio Cesare), komen we in de Borgo Dora, een volkswijk aan de oevers van de rivier Dora Riparia.

Hier heeft elke zaterdagochtend de Balôn en elke tweede zondag van de maand de Gran Balôn een grote antiek- en rommelmarkt plaats. Dan komen naast de vaste verkopers ook rondreizende kooplui met vaak interessante waar. Deze van oorsprong middeleeuwse wijk in Turijn was ooit de meest productieve en belangrijkste wijk van de stad. Langs het nu gedempte kanaal stonden vroeger molens voor het malen van het graan en de werkplaatsen van de leerlooiers.

De oorsprong van de naam is onduidelijk, maar vanwaar het ook komt; de 'Balôn' is in Turijn synoniem voor vlooienmarkt, antiquariaat en tweedehandspullen. Al in 1753 was er hier een rommelmarkt. In 1856 besloot de gemeente om de voddenmarkt met nieuwe en gebruikte kleding, stoffenwinkels en oudijzerhandelaars uitsluitend onder te brengen in de hoofdstraat van Borgo Dora. Het is sindsdien de meest bezochte antiek-en rommelmarkt.

Hier loop je tussen lage huizen over kiezelstraten met bochten, heel anders dan het streng geometrische stratenpatroon elders in Turijn.

Een opvallend aspect van deze markt is het multiculturele. Als je hier wandelt, wanen we ons in andere werelddelen.

Net als op de Marché aux Puces, de zustermarkt in Parijs, is hier werkelijk alles te vinden: van mooi antiek en oude rommel, langspeelplaten, boeken en tweedehandskledij, tassen, accessoires, huisraad, fietsen, oude scooters, speelgoed, allerhande prullaria en souvenirs … te veel om op te noemen

In volgend deel gaan we van de Piazza Castello naar de Po