Turijn, het oude hart van de stad
We kwamen in vorig deel langs mooie pleinen en galerijen. Nu gaan we naar een andere kant van de stad. Het historische centrum is heel goed te bewandelen want alle belangrijkste monumenten bevinden zich op korte afstand van elkaar. In dit deel gaan we een kijkje nemen bij het 'Romeinse' Turijn en omgeving.
We staan op de Piazza San Giovanni. De kathedraal van Turijn (Duomo di Torino) dateert uit de 15de eeuw (1491-1498) en is het enige overgebleven renaissancegebouw. De losstaande klokkentoren dateert van enkele decennia vroeger.
Heel dichtbij bevinden zich de belangrijkste overblijfselen van het Romeinse Turijn.
We wandelen naar de Via XX Settembre en zien de resten van een theater uit de 2de eeuw na Chr.
foto : De Via XX Settembre
We wanen ons even terug in de Romeinse oudheid bij het naderen van de Porta Palatina, het bekendste Romeinse monument van Turijn.
De poort dateert uit de tijd van Keizer Augustus en van de Flavische keizers (1ste eeuw na Chr.)
Het was één van vier poorten in de muren die Turijn omringden en de enige die bewaard is gebleven. Deze poort gaf toegang tot een van de voornaamste gebouwen van de Romeinse castrum (een veroverd versterkt legerkamp). Het werd tijdens de middeleeuwen omgevormd tot een burcht met de naam Palatium.
Onder Mussolini werden voor de Porta Palatina twee kopieën van Romeinse beelden van Caesar (links) en Augustus (rechts) neergezet.
Als we dichtbij de poort staan, voelen we ons héél klein.
Tegenover de Porta Palatina bevindt zich het Museo di Antichità (Museum van Oudheden), dat een goed beeld geeft van de Romeinse aanwezigheid in Turijn en Piemonte. Het eerste deel is gewijd aan de stad, met zicht op de resten van het Romeins theater. Het tweede deel is gericht op de geschiedenis van de regio in omgekeerde volgorde: van de middeleeuwen tot aan de prehistorie. Het derde deel is gewijd aan historische verzamelingen.
Op een gezellig pleintje, de Piazza della consolata, rusten we even uit.
Het is een van de mooiste hoekjes van het 'oude Turijn', met zijn traditionele winkels en antieke sferen.
Er zijn typische gezellige cafeetjes ..
Maar hier zijn twee zaken die niet mogen gemist worden: de Antica Erboristeria della Consolata (ook bekend als Erboristeria Serafino), een kruidenwinkel met een oorspronkelijk interieur, inclusief de antiek houten ladekasten en glazen potten.
En Al Bicerin, een klein, gezellig café, bekleed met hout, spiegels en marmer. De specialiteit is dan ook de 'Bicerin'.
Het was rond 1850 het meest succesvolle drankje in Turijn.
Bicerin betekent 'klein glaasje', maar het wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas.
De warme Bicerin (caffè-latte-cioccolate) is een streling voor de tong - (koffie, melk en chocolade, gemengd met suiker).
Wij krijgen het drankje geserveerd: eerst een laag hete koffie, daarop een laagje warme chocolademelk en daar nog bovenop een flinke dot room en voor wie het zoeter wil nog wat extra suiker erbij. MMM, heerlijk!
En deze foto werd op een andere dag genomen .. het moet er maar zo lekker niet zijn!
Aan de andere kant van het pleintje, tegenover het café Bicerin, ligt de - voor de katholieken - heel belangrijke kerk.
De basiliek, Basilica Santuario Beata Vergine della Consolata is een van de favoriete kerken van de inwoners van Turijn.
Dit heiligdom domineert het gezellige pleintje.
De klokkentoren is een overblijfsel van de vroegere Andreaskerk en een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwkunst. De toren hoorde in het jaar 1000 bij de abdij Bruningo. De huidige barokke kerk werd gebouwd in de 17de en 18de eeuw. Architect Guarini ontwierp in 1678 rond de centrale ruimte vier elipsvormige kapellen.
Er zijn nog elke dag misvieringen in de kerk. Het interieur is luisterrijk en weelderig en bevat de vereerde icoon van Maria uit de 15de eeuw.
Boven het hoofdaltaar bevindt zich een afbeelding van de Madonna, zeer geliefd bij de Turijners.
Aan de linkerzijde van het priesterkoor staat een standbeeld van de koningin Maria Theresa en van koningin Adelheid van de hand van Vincenzo Vela uit 1861.
We wandelen verder ...
en komen langs de opvallend rode gevels in de barokke stijl tot aan de Piazza Statuto.
Dit laatste plein dat in Turijn werd aangelegd (1864) heeft donkere tijden gekend tijdens de Franse bezetting, maar is nu een bruisend centrum van cafés, restaurants en mensen. Nu zijn er talloze monumenten en tuinen in de buurt van op Piazza Statuto. Hier wordt de meeste winkelruimte gebruikt door cafeetjes en restaurants.
Op het midden van het plein bevind zich het monument voor de bouwlieden van de tunnel Frejus (tussen Piemonte en Savoye). Het is een van de eerste treintunnels die onder de Europese Alpen is aangelegd. In 1879 werd het monument opgericht.
Er zijn stenen uit de Alpen in het monument verwerkt en het staat symbool voor de inspanning en vastberadenheid die nodig is geweest om deze ongelofelijke prestatie neer te zetten.
Op de Piazza Solferino is de 'Fontana Angelica' een blikvanger.
Het wordt avond ... we kijken vanuit ons raam nog eens uit boven de daken van de stad. We zien de Alpen in de verte ...