Friesland : Drachten

 

Een leuke ontmoeting in Drachten.

Drachten ontstond in de zeventiende eeuw uit de dorpjes Noorder en Zuider Drachten aan het riviertje de Drait of Dracht. Het is een grote plaats maar toch geen stad. Hoewel Drachten groot is behoort het niet tot de Friese elf steden. Drachten heeft nooit stadsrechten gekregen maar op grond van de grootte, industrie en openbare voorzieningen kan Drachten een stad genoemd worden. Begin jaren vijftig van de 20e eeuw telde Drachten tienduizend inwoners. De komst van één van de fabrieken van Philips in 1950 zorgde voor groei in inwonertal.


Het stadsbeeld van Drachten

Omdat Drachten pas in de jaren '50 een grotere plaats is geworden, dateert het grootste gedeelte van de bebouwing van na die tijd. Toch zijn er enkele gebouwen te vinden van architectonisch belang van voor die tijd. Enkele voorbeelden zijn het Bleekerhûs en een Jugendstilhuis.

links : het Bleekerhûs           rechts: het Jugendstilhuis

http://www.elmarswereld.nl/blog/drachten/

De papegaaienbuurt

De middenstandswoningen aan de Torenstraat zijn een ontwerp van architect Cees Rienks de Boer 1920 – 1921). Het houtwerk is beschilderd is naar een ontwerp van kunstenaar en architect van Theo Doesburg. Deze wijk wordt de Papegaaienbuurt genoemd.

De Carillon

Begin 1960 besloot het gemeentebestuur van Drachten om het water van de Drachterse vaart uit het centrum te halen. De bruggen en schepen moeten plaats maken voor het verkeer. Dit stedelijke aanzicht paste volgens het gemeentebestuur niet bij Drachten en het voetgangersgebied werd gerenoveerd. Dus, op de Dam, waar vroeger een brug over de Drachtster Vaart lag, staat sinds 1996 het ‘Carillon’. Hier is de centrale kruising van de winkelpromenades.

Roodkleurige stenen pilaren dragen een buizenconstructie waaraan 36 oude klokken hangen. En op de rand van het klokkenspel staat een tekst - een lied – te lezen.

'Uit aarde zijn wij geboren.

Het vuur staken wij uit de grond.

Het water droeg ons naar de welvaart.

Lucht legt ons een lied in de mond.'

Deze tekst van de dichter Harmen Wind verwijst naar de vier elementen die aan de wieg stonden van Drachten : water, vuur, aarde en lucht.

 

Het gemeentehuis

Het gebouw (1996) is een ontwerp van Abe Bonnema.

http://trouwlocaties.nl

 

Museum Dr8888

Op de grote open ruimte achter het gemeentehuis, het museumplein, is het Museum Dr8888. Het is gevestigd in een voormalig klooster. De collectie van het museum geeft een boeiend overzicht van de beeldende kunstenaars die verbonden zijn met Drachten, zoals Theo van Doesburg, Thijs Rinsema en Ids Wiersma. Het museum is gehuisvest in een voormalig minderbroederklooster.

De watertoren in Drachten, ook uit de jaren vijftig, is genomineerd als rijksmonument.

http://waldnet.nl

Voor een dagje shoppen ben je in Drachten ook op de juiste plek.

Het centrum van Drachten wordt door haar bezoekers beoordeeld met gemiddeld een dikke 7. Vooral het aantal winkels en de kwaliteit van de winkels scoren hoog. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om even lekker een terrasje te pakken.

Wij genieten van een lunch in 'De Waag' en gaan snel weer door want …

... we worden verwacht bij Amanda Tuinstra voor de koffie.

Dat het een gezellige plazilla-ontmoeting was, daar hoef ik jullie niet van te overtuigen :-) Er werd gezellig gekletst en van gedachten uitgewisseld met Amanda en haar vriend. Hierbij willen wij die twee jonge mensen veel geluk wensen en een mooie toekomst!

 

Volgend deel : Friesland - Dokkum

Maak jouw eigen website met JouwWeb