Valencia en de Centrale Markt

 

We fietsten in vorig deel door de mooie stad Valencia

Ik schreef al in het eerste deel: deze stad stond in de schaduw van Madrid en Barcelona, is een minder bekende vakantiebestemming en niet zo toeristisch als Mallorca of Andalusië. Maar we hebben hier veel gezien, beleefd én ondervonden dat Valencia echt tot een toeristische metropool behoort.

 

Nog een 'must see' in Valencia is de Mercado Central. Het is de mooiste overdekte markt van Spanje en de grootste overdekte versmarkt van Europa.

Het mooie, modernistisch gebouw dateert uit 1912. Het bestaat uit een briljante combinatie van ijzer en tegelwerk, mozaïek en baksteen.

Deze meest attractieve markt van Valencia is elke dag geopend van 07.00 uur tot 15.00 uur, behalve op zondag en feestdagen.

Al vroeg in de ochtend is er bedrijvigheid in en om de Mercado Central. De stad komt hier tot leven. Op een terrasje nemen de Spanjaarden een café solo (zwarte koffie) of een espresso en een tostada (geroosterd brood met verse tomatenpulp, olijfolie en zout).

De markthal is een jugendstilgebouw dat werd geopend in 1914. In het midden van de hal zien we een hoge en rijkelijk versierde glazen koepel. Aan de zijkant, boven de afzonderlijke vishal verheft zich een kleinere koepel. Aan de voorzijde van het gebouw staan eveneens allerlei kraampjes, waar je terecht kunt voor zoetigheden en paellapannen.

Op een oppervlakte van 8100 m² bieden meer dan 300 kooplui hun waar aan. Zo trotseren ze met succes de overmacht van de supermarkten. De Mercado Central heeft ook een sociale betekenis, want hier treffen Valencianos vrienden en bekenden.

We ruiken hier van alles, kunnen verschillende dingen proeven en zien op heel veel plaatsen de sinaasappelen liggen. Dat kan ook niet anders gezien het 80% van het exportproduct bedraagt

Het is een kleurrijke en levendige markt, een bonte verzamelplaats van kleuren en geuren, van mensen en stemmen en dat alles in een echt historisch pand.

De indrukwekkende Mercado Central is een must voor fijnproevers, de locals kopen hun verse koopwaar. Het aanbod is met voorsprong veel ruimer dan wat wij in onze gezamenlijke supermarkten aantreffen. Deze plek kan de ziel van de Valenciaanse keuken genoemd worden. Hier vind je alles wat het land en de zee voorbrengen: fruit, groente, vlees en vis.

 

Linkse foto hieronder :eentje voor liefhebbers...

in de linkse en rechtse bak ligt rundslever (Higado ternera)-3,99 euro/kg

In de rechterbak ligt bovenop de lever, de testikels van rund (criadillas de ternera).  Op de foto rechts staan ze ook .. 5,90 euro /kg

Het is blijkbaar een delicatesse maar wij hebben het niet geproefd.

 

Mijn favoriete stop is de visafdeling, waar je zowat alles kan vinden wat in de zee leeft.

 

Er is een heel bijzonder marktkraam die wel zo’n 60 verschillende specerijen heeft. Echte saffraan bv. die ze per gram verkopen of kruidenmengelingen, die de paella niet alleen zijn gele kleur, maar ook zijn speciale smaak geven.

Ook bijzonder zijn de marktkraampjes die uitsluitend de gedroogde vruchten te koop aanbieden.

Hier zien we iets wat echt als typisch Spaans kan betiteld worden: de pipas. In andere landen gelden zonnebloempitten als vogelvoer, maar in Spanje zijn de geroosterde en gezouten 'pipas' net zo populair als kauwgom ergens anders. Van jongsaf aan leren de Valencianos vol overgave zonnebloempitten te knabbelen. Ze zijn bij elke kiosk te koop.

De kleuren van groenten, de lekkere olijven, de geuren van vers brood en de luide stemmen van de kooplui ... het is een bijzonder schouwspel.

Pan de la abuela => brood van oma.

Alles is zo vers en zo schoon: felrode appels en groene limoenen liggen hier uitgestald en hun sappige kwaliteiten worden luid aangeprezen door de verkopers.

Zelfs als je geen etenswaren wilt kopen, dan is het gebouw zelf nog altijd meer dan de moeite waard.

De ruimte heeft wel wat weg van een grot, verlicht door zonnestralen die binnenvallen door de met mozaïeken versierde, sprookjesachtige koepels.

De Central Bar is een leuke spot voor een drankje of een kleine lunch. Er waren zelfs Belgische bieren.

 

Wij bestellen buiten, op het terras tegenover het marktgebouw, een drankje.

Het gaat er gezellig aan toe. Een jonge mama en haar dochtertje maken een dansje op het plein.

 

Hiermee sluit ik ons bezoek aan Valencia af.

Wij vliegen terug huiswaarts met een voldaan gevoel en massa’s mooie herinneringen.

Het was een prachtige week in een supermooie stad.

Valencia stelt zich bewuster op voor de vakantiegasten en toont trots wat het te bieden heeft. Maar het is uiteindelijk gebleven wat het altijd geweest is: een heel normale, trotse stad. Juist dit natuurlijke karakter is de grote aantrekkingskracht van Valencia als vakantiebestemming. Dat betekent ook dat men niet overal in de stad gewend is aan nieuwe bezoekers en vaak alleen Spaans spreekt. Hier waren we ver verwijderd van de hectiek die kenmerkend is voor de grootste steden van Spanje. Hier leeft men gemoedelijk en verlopen de dingen met een mediterrane gelatenheid.

 

We hebben heel veel gezien en beleefd, maar toch zullen we nog eens moeten terugkeren want er was geen tijd meer voor:

1. La Lonja, (de zijdebeurs), niet alleen een van de markantste gebouwen van de stad, maar ook een van de belangrijkste niet-religieuze gebouwen van de gotiek in Europa. Ook het interieur is héél mooi.

 

2. De wijk Ruzafa

Er werd vroeger weinig aandacht besteed aan deze buurt, waar vooral Afrikaanse immigranten en Chinezen woonden en winkeltjes openden. Het is een bescheiden wijk, waar de gebouwen verouderd raken en de huren in sommige straten laag liggen. Het is dan ook logisch dat immigranten zich juist hier zich hebben gevestigd. Arabieren, Chinezen en Zuid-Amerikanen wonen in dit deel van de stad vreedzaam naast de Valencianen. Hier vind je vlak bij elkaar een Chinese autorijschool, een Arabische kapsalon en een Spaans antiquair. Maar zoals overal betekent, ‘naast elkaar’ niet automatisch ook ‘met elkaar’. Het gebied heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen en is op dit moment de hipste buurt van Valencia. De vintage winkeltjes, woonwinkels en galeries van jonge kunstenaars liggen tussen fusionrestaurants, sushibars en theaters. Het is de multiculti-wijk van de stad, waar oudere inwoners van Valencia, immigranten en nieuwe trendsetters bij elkaar wonen.

 

3. Het Bioparc in de Jardin del Turia. Hier zoek je tevergeefs naar dierenhokken, want het Bioparc heeft volgend doel: de bezoekers een authentiek beeld geven van de echte leefwereld van dieren in Afrika

 

4. De botanische tuin met ongeveer 3000 plantensoorten van de vijf continenten en nog andere tuinen.

De verschillende musea, waaronder bv. het Archeologisch museum L’Almoina waar men kan zien hoe Valencia er ruim 2000 jaar geleden uitzag. Dit is de plek waar de Romeinen 138 jaar voor Chr. de stad Valentia hebben gebouwd

 

En even buiten Valencia wacht ons:

  • het grote Natuurreservaat La Albufera.
  • Het klein dorpje Rocafort, midden tussen de sinaasappel- en citroenboomgaarden.
  • Alboraya, een interessant en mooi stadje ten noorden van Valencia

 

Ontdek het zelf … bezoek Valencia !

Maak jouw eigen website met JouwWeb