Egyptisch museum in Turijn
Walk like an Egyptian' in Turijn
Na het bezoek aan het filmmuseum (vorig deel) gaan we richting Piazza San Carlo. Hier dichtbij bevindt zich het Museo Egizio, het Egyptisch museum.
Ook dit museum is een echte must-see als je in Turijn bent. Het Museo Egizio verdient de plaats van een van de meeste bezochte culturele attracties van de stad. Met zijn meer dan 6.500 tentoongestelde stukken en nog zo'n 25.000 werken in opslag, is dit museum de enige plek buiten Egypte waar je volledige collecties van Egyptische werken vindt. De meer dan 6000 jaar Egyptische geschiedenis kan je bewonderen in een 17de eeuws paleis.
Wij gaan binnen met gemengde gevoelens. Twee jaar eerder waren we op rondreis in Egypte en we hebben er zoveel moois gezien. Zou dit museum in Turijn ons nog kunnen bekoren, nu we weten welke rijkdom we mochten aanschouwen in het Egyptisch museum in Caïro en op archeologische plaatsen. Op het einde van dit artikel vertel ik welke indruk wij hadden na dit bezoek aan het Museo Egizio in Turijn.
Foto hierboven: Mensa Isiaca (een bronzen altaarplaat, vermoedelijk een Romeinse imitatie uit de 1ste eeuw na Chr.)
De verzameling is in 1630 begonnen, toen het Huis Savoye begon met de aankoop van fraaie Mensa Isiaca, het eerste Egyptische werk voor het museum. In de 18de eeuw brachten de legers van Napoleon een grote verzameling Egyptische voorwerpen en kunst mee als oorlogsbuit, van hun veldtochten in Egypte. In 1824 kocht Karel Felix de collectie van Bernardino Drovetti, de Franse consul-generaal in Egypte. De collecties zijn sinds dat moment veel gegroeid, en dankzij meerdere expedities aan het begin van de 19e eeuw is het museum op vandaag uiterst indrukwekkend. Begin 20ste eeuw gaf directeur Ernesto Schiazparelli het museum een nieuwe impuls door nieuwe stukken aan te kopen en tussen 1903 en 1920 zelf opgravingen te doen in Egypte. Het resultaat was 17.000 voorwerpen uit de prehistorie en het Oude- en Midden-Rijk. Van groot belang was zijn ontdekking van de tombe van Nefertari, de vrouw van Ramses II. Van 1930 tot 1937 zette Schiazparelli’s opvolger Giulio Farina zijn werk in Egypte voort. In 1967 schonk de Egyptische regering het rots-tempeltje van Ellesjia aan het museum, uit dankbaarheid voor de bewezen hulp bij de culturele reddingsoperatie in het gebied van de Aswandam.
Het onlangs gerenoveerde museum toont onder meer beeldhouwwerken, sarcofagen, mummies, muurschilderingen, papyruscollecties en complete replica's van tempels. Maar ook dagelijks gebruiksvoorwerpen en informatie over de geschiedenis van farao's en het Egyptische rijk.
Ga met ons mee en kom meer te weten over de geschiedenis van de oude Egyptische farao's in het 'enige uitsluitend Egyptische museum' buiten Cairo. We kunnen er urenlang ronddwalen en de bijzondere schatten uit Egypte bewonderen. Alles is prachtig uitgestald en uitgelicht.
We volgen de aangegeven route en beginnen ons bezoek boven. Hiermee bereiden we ons voor om de tijd waarin farao's over Egypte regeerden, te verkennen.
De collecties hebben betrekking op allerlei aspecten van de oude Egyptische beschaving. We bewonderen de grote sfinxen en sarcofagen van farao's. De reeks varieert van relatief eenvoudige doodskisten uit het Middenrijk (2100-1580 v. Chr.) tot gebeeldhouwde tombes uit het Nieuwe Rijk.
Er is een galerie waar we voorwerpen uit afgelegen dorpjes zien. Ze zijn afkomstig uit het oude Egypte en ooit door het museum opgegraven. Hiernaast bevindt zich een begraafexpositie, waar we meer leren over de complexe gebruiken van de Egyptenaren voor het bewaren van hun doden
Foto's: enkele voorbeelden van canopis.
Heel interessant én mooi zijn ook de canopis (vazen waarin de inwendige organen van de overledenen werden bewaard) en de mummies, vergezeld van papyrusrollen (de befaamde dodenboeken).
Er zijn ook gereconstrueerde grafkamers. En de tempel van Ellesiya uit Nubië is zorgvuldig in het museum gereconstrueerd.
In een andere ruimte van het museum zien we de dierbaarste collectie nl. de werken uit het graf van Kha. Bij de expositie kunnen we meer dan 500 stukken bewonderen die allemaal uit hetzelfde graf komen. Er zijn bv. verschillende sarcofagen, meubels, voedsel en kunst.
Op de benedenverdieping zijn enkele zalen gewijd zijn aan het predynastieke Egypte (4de millennium v. Chr.), de periode waarin de hiërogliefen ontstonden.
In het 'souterrain' is een deel van de Romeinse muren te zien en voorwerpen uit de provinciale centra langs de Nijl, die vooral in het Middenrijk een bloeiperiode kenden bij gebrek aan centrale macht.
Daartegenover staan beelden uit Karnak, onder andere van de godin Sechmet met de kop van de leeuwin als hoofd (foto's hieronder) en faraobeelden uit het tijdperk van het Nieuwe Rijk (1580-1100 v. Chr.)
Het beeld van Ramses II wordt beschoud als het symbool van het museum. Het is van zwarte basaniet en beeldt de vorst al zittend op zijn troon af met de tekenen van zijn macht.
Opvallend zijn de kleine figuurtjes aan de zijkant van koningin Nefertari en de oudste zoon van de farao, met de tekenen van zijn macht.
De graftombe van architect Kha en zijn vrouw Merit (1400 v.Chr.) is een opmerkelijk voorbeeld van de grafinhoud van een welgestelde familie uit de 18de dynastie (meubels, toiletartikelen, kleding, spelletjes en werktuigen). De tombe is afkomstig uit de necropool van Dair el-Medina.
Foto: Maya en Merrit
En er is ZOVEEL MEER ....
Zoals beloofd in het begin, hoe wij dit bezoek hebben ervaren. ‘Wij hebben ook volop genoten van zoveel moois. Maar onze verwondering was minder groot dan bij het Egyptisch museum in Caïro. Daar zijn de zalen veel groter, er zijn véél meer voorwerpen, vooral grote en de schatten van Toetanchamon waren er prachtig’.
Maar toch een gouden raad: "Als je in Turijn bent, is een bezoek een grote aanrader. Zelfs als je niet erg geïnteresseerd bent in oudheden, zul je hier je ogen uitkijken. Zalen vol prachtige beelden, sarcofagen en gebruiksvoorwerpen zijn op een moderne manier tentoongesteld en uitgelicht.
Meer op de website (wel in het Italiaans): http://www.museoegizio.it
Misschien nog een tip: 'Als je het museum met kinderen bezoekt, sta er eens bij stil of ze tegen het concept rondom de dood kunnen. Als dit niet het geval is, sla dan de galerieën met grafexposities over. Hier kom je namelijk een aantal gemummificeerde overblijfselen tegen waar sommige kinderen van kunnen schrikken'.
Volgend en laatste deel : lekkere dingen proeven in Turijn
Ik plaats hieronder nog de links van ons bezoek aan het Egyptisch Museum in Caïro:
Egyptische museum - de schatten van Toetanchamon
Egyptisch museum - de mummiezalen