Colombo, metropool met veel gezichten

Colombo: de metropool tussen wolkenkrabbers, moskeeën en tempels.

Het is voor veel reizigers het start- en eindpunt van een rondreis door Sri Lanka. Dat komt vooral door de gunstige ligging ten opzichte van het internationale vliegveld van Sri Lanka, dat op slechts een op half uurtje rijden ligt.

De grootste stad van Sri Lanka wint de laatste jaren aan populariteit. Waar het vroeger een stad was waar reizigers 'verplicht' heen moesten op hun weg naar het zuiden, is het vandaag een veelzijdige stad die steeds meer zijn glorie van vroeger terug vindt.

De aan zee gelegen metropool met 2,5 miljoen inwoners spreidt een fascinerende veelzijdigheid tentoon. Op sommige plaatsen zoals in het World Trade Center, laat ze zich van haar mondaine en moderne kant zien.

Colombo is het politieke, economische en culturele hart van Sri Lanka. Ondanks de vele nieuwe stralende gebouwen met spiegelruiten heeft de stad haar exotische sfeer weten te bewaren. In de straat rijden tuktuk's, bonte fietstaxi’s en gammele privébussen kriskras door elkaar en om het hardst. Dat zorgt tijdens de spitsuren voor benauwende taferelen.

Wij hebben onvoldoende tijd om de stad Colombo volledig te bezoeken. Er is nochtans veel te zien en te beleven in de stad. We wandelen door de Wijk Pettah.

Toen de Hollandse koloniale machthebbers in de 17de eeuw hun machtig fort met een gracht omgraven, streken er ten oosten van het vestingwerk steeds meer eilanders neer om handel te drijven. Het duurde niet lang of de wijk had de naam Pettai gekregen, het Tamilwoord voor nederzetting, waarvan de verengelste naam Pettah is afgeleid

We komen voorbij de Khan Clock Tower klokkentoren.

De Khan klokkentoren werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door de familie Framjee Bhikhajee Khan (afkomstig van Bombay, India). De klokkentoren had een werkende fontein, maar ze functioneert niet meer. De plaat op de klokkentoren draagt ​​het opschrift: "Deze klokkentoren en de fontein werden door de zonen opgericht ter nagedachtenis aan Framjee Bhikhajee Khan als teken van dank en opgedragen door de gemeenteraad aan de burgers van Colombo op de vierde dag van januari 1923, de 45ste verjaardag van zijn dood."

 

De toren, een populaire bezienswaardigheid en ongeveer vier verdiepingen hoog, is gelegen op een aangelegde rotonde en markeert de ingang van beroemde Pettah markt.

We lopen mee met de stroom mensen. In de bazaarwijk is het lawaaierig, stoffig, bont en ruikt het naar vis (de vismarkt bevindt zich dichtbij, in gebouw in China Street). De wijk Pettah is sowieso een van de boeiendste en meest levendige plekken van Colombo: hier stikt het van de traditionele bazaars en winkeltjes. Je waant je er even in chaotisch India. De geuren uit de gaarkeukens prikkelen de neus of ..  ze doen je sneller doorlopen.

Mensen, dieren en allerlei voertuigen bewegen langzaam voort in de steegjes van de oude bazaarwijk, waar het in-en uitladen nooit een einde lijkt te kennen.

Tijdens het wandelen openbaart zich de culturele diversiteit van Colombo. Hier wonen Moslims, Tamils en Singalezen doorgaans vreedzaam naast elkaar. Boeddhistische en Hindoetempels staan niet ver van moskeeën en kerken. De winkels ertussen puilen uit van de kleurrijke sari’s, de nette pakken en de glimmende sieraden. Niet minder bont zijn de mensen die hier leven en werken en de stad een zeer levendige sfeer verlenen.

Er heerst een enorme drukte en oorverdovend lawaai. In een van de straten wordt alleen fruit verhandeld, een andere geurt naar geneeskruiden en in Sea Street zijn alleen goudsmeden gevestigd. In lompen geklede mannen sjouwen loodzware vrachten door het gedrang. Hoog boven de drukte verheffen zich de minaretten van de moskee Jami-ul-Afar.

De Jami ul Alfarmoskee is een opvallend gebouw met rood-witte minaretten en veel zuilen. Dit gebouw, ook bekend als de 'rode moskee', is een van de mooiste islamitische godshuizen van Colombo. De moskee werd gebouwd in 1908 en is nog altijd een ontmoetingsplaats voor het wekelijkse vrijdaggebed.

Wie hier wil bidden, moet eerst zijn gezicht, handen en voeten wassen in het bassin in het voorportaal. Tijdens de gebeden mag je de moskee niet betreden. In tegenstelling tot andere godshuizen dien je het hoofd te bedekken voor het binnengaan. Wanneer je de moskee wilt bezoeken is het wel belangrijk om je te houden aan de kledingvoorschriften.

We lopen naar Sea Street met de talrijke juwelierswinkeltjes. Als we om de hoek komen imponeren de bonte façades van drie kleurrijke indrukwekkende hindoe-tempels: Ganesha, Old and New Kathiresan.

De Oude en Nieuwe Kathiresan zijn gewijd aan de oorlogsgod Skanda. De ingangen van hun gopuramtorens zijn versierd met talrijke kleurrijke hindoegoden.

Aan de binnenkant draaien de gelovigen rond de hoofdschrijn in de richting van de wijzers van de klok. De vrouwen dragen jasmijnbloemen in hun haar en de mannen houden kleine olielampen in hun hand.

 

We gaan een kijkje nemen binnen de tempel, maar eerst de schoenen uit!

Zowel binnen als buiten op het plein staan we vol bewondering.

 

Tijdens Aadi Vel festival dat elk jaar in juli of augustus plaatsvindt, zijn deze tempels het decor van indrukwekkende processies. Ze stoppen even voor gebeden voor de kleine schrijnen van Shiva, de olifantengod Ganesh, de apengod Hanuman of nandi, het rijdier van Shiva.
 

De iets verder gelegen Sri Ponnambalam Vanesar Kovil is niet zo kleurrijk versierd en wijkt af van de meeste tempels in Sri Lanka. Deze 100-jarige oude granieten hindoetempel in de Srimath Ramanathan Mawatha is gewijd aan Shiva. Er werd hier hoofdzakelijke Indiase garniet gebruikt.

Door het gebrek aan kleuren gebruikt heeft de tempel een heel apart sfeertje op een grauwe regenachtige dag. Ook binnen is het licht minimaal, enkele zonnestralen binnen als mystieke tekens.

Het is een van de oudste Hindoe Tempels maar wordt minder druk bezocht. De tempel imponeert door het vele steenhouwerswerk en de talrijke sculpturen aan wanden en zuilen. Aan de wanden wachten kleurrijke godenbeelden achter tralies op de gelovigen die komen om te bidden. Tijdens het Thai Pongalfeest in januari valt hier het meeste te beleven.

 

We wandelen in volgend deel verder in Colombo :  Gangaramaya tempel en Slave Island

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb