De Zoo van Antwerpen
Wil je een uitstap plannen, met of zonder kinderen? Wat dacht je van een bezoek aan een dierenpark? Dieren en natuur … en je dag is zeker geslaagd.
Welkom in de mooiste natuur-en dierenparken van België.
De Antwerpse zoo
De 19de eeuwse dierentuin, vlak naast het station Antwerpen-Centraal, opende voor het eerst zijn deuren op 21 juli 1843 en is daarmee een van de oudste dierentuinen ter wereld en de oudste van België. Het begon heel schuchter met wat opgezette dieren, geiten en paarden. Tot circa 1850 groeide de verzameling dieren voornamelijk door schenkingen. Reizigers brachten in die tijd vanuit exotische gebieden dieren mee naar ons land. De Antwerpse zoo heeft in zijn bestaan heel wat ups en downs gekend maar de huidige dierentuin is voornamelijk een product van de laatste decennia. In 1975 werd de zoo erkend als beschermd landschap en negen jaar later kreeg hij de stempel historisch monument. Die erkenning zorgde voor meer centen en de nieuwigheden volgden elkaar dan ook snel op.
Duizenden dieren hebben hun thuis in ZOO Antwerpen. Zij vinden onderdak in prachtige gebouwen, waarvan de meeste geklasseerd zijn.
In het kleinapengebouw verwelkomen mandrils, mutslangoren, klauwaapjes en mantelbavianen je van op hun rotstuin met waterval. Het zijn de kleine broertjes van de mensapen. Ook de goudkopleeuwaapjes (foto rechts) hebben hier hun plek. Sommige van onze kleine aapjes zijn zo klein dat je ze soms goed moet zoeken tussen de planten.
Grote dieren vragen een stevig verblijf. Kom onze slingerende verwanten bekijken in het gebouw van de mensapen. Hier vind je onze chimpansees en de gorilla’s Victoria, Mambele, Kumba, Amahoro en Kiki. Ze leven zicht uit op het klimparcours, evenwichtsbalken of in de apenhangmat.
De Egyptische tempel is één van de oudste gebouwen (1856) en biedt onderdak aan de reuzen van het dierenrijk. Zowel de giraffen als de olifanten hebben er hun intrek genomen. Naast die heel grote dieren zie je er ook enkele kleinere exemplaren. Sinds kort woont er een nieuwe diersoort in de Egyptische Tempel. Het kersvers kweekkoppeltje De Bruijnpademelons woont in de tempel tegenover de twee jonge olifanten. Pademelon is de verzamelnaam voor de kleinste kangoeroes en wallaby’s en is een Aboriginalverbastering voor kleine woudkangoeroe.
Bruijnpademelons
Ook de anoa’s voelen zich thuis in deze zoo. Ze worden ook gemsbuffel of dwergbuffel genoemd. De anoa is één van de kleinste runderen en lijkt op een miniatuur waterbuffel.
In 1919 kwam uit Congo de eerste levende okapi in de dierentuin aan, een wereldprimeur. De okapi's worden sinds 1965 in de prachtige Moorse tempel gehuisvest. ZOO Antwerpen beheert wereldwijd het stamboek van deze bedreigde diersoort.
Trekt een gebouw in cottagestijl je aandacht? Dat is het rundergebouw en hier wonen de zebra's en Bruijnpademelonss.
Met de bergzebra trekt ZOO Antwerpen resoluut de kaart van conservatie. De bergzebra staat geboekstaafd als kwetsbare soort.
Er leven nog maar naar schatting 9.000 exemplaren in de natuur.
Kaapse buffel
We wandelen verder, links van het rundergebouw zie je de visaya-wrattenzwijnen .
Deze kleine zwijnensoort wordt gekenmerkt door opvallende witte band op de snuit.
In de dierentuin is een echte woestijn ontstaan, de Kalahari. Hier vind je onze leeuwin Maouli met dochter Caitlin en zoon Nestor.
Ga mee naar het leeuwenpark, het paradijs van jonge leeuw Nestor en zijn familie.
Het berenverblijf maakt deel uit van het Jubileumcomplex waar vroeger onder andere ijsberen werden gehuisvest. Sinds 2005 zijn brilberen en neusberen de bewoners. In 2013 kwam de pasgeboren, eerste Belgische brilbeerbaby voor de eerste keer buiten en liet zich in volle glorie zien aan de bezoekers.
Moeder beer met baby bilbeer
Neusbeer
In de Antwerpse zoo kun je ook genieten van twee koala’s. Je komt er heel dicht bij deze zachte buideldieren te staan. De hele zone van de Vlaamse tuin en de Latteria (het kasteeltje naast het koalagebouw) kreeg een facelift en is nu de nieuwe thuis van Goonawarra en Guwara. De nieuwe buur van de koala’s is goodfellowboomkangoeroe Lilly.
goodfellowboomkangoeroe
Iets verder ontmoeten we de loopvogels zoals struisvogels (rechtse foto) en emoes (linkse foto).
In een volledig gerenoveerd art-deco gebouw ontdek je een heleboel gevederde vrienden. Hier bewonder je exotische vogels uit alle windstreken.
In het Vogelgebouw vliegen momenteel 150 vogels rond, zo’n 45 verschillende soorten. Je ziet ze niet alleen vliegen maar je hoort ze ook dankzij de open ruimte aan de bovenkant van hun volières. Je duikt er in de rijke wereld van de continenten Azië, Amerika, Afrika en Australië: de grote volières zijn opgedeeld volgens hun leefgebied waar verschillende soorten in harmonie samenleven. Unieke exemplaren die je in het vogelpaleis kan bewonderen zijn amaziliakolibries, shamalijsters en Mexicaanse soldatenara’s, waar de zoo van Antwerpen het Europees stamboek van beheert.
Door het indrukwekkende design lijkt het landschap als het ware uit de vogelverblijven te treden, een unieke beleving voor de bezoekers! Omgevallen boomstronken, een oude weg of een gebroken loopbrug lopen door tot in de bezoekersruimte waardoor de barrière tussen mens en dier vervaagt.
fotoprint in donkere gang
In de donkere gang lopen nieuwe fotoprints over in de beplanting. Ze sieren de achterwand van de 11 verlichte verblijfjes met zaadeters en de huisjes hebben nieuwe koepels waardoor het daglicht priemt. Hier scheidt geen glas, net of traliewerk de vogels van de bezoekers. Van nature vliegen vogels (behalve uilen) niet in het donker, enkel de duisternis zorgt voor een natuurlijke grens.
Naast vliegrecords kunnen bezoekers ook meer bijleren over de pluimen, eieren en de vliegcapaciteiten van de bewoners van het vogelgebouw. In de nursery (of de kraamkamer) kan je in de broedmachine de evolutie zien van ei tot kuiken of gluren in nestkastjes.
- De roofvogels wonen nu in volières die deel uitmaken van het Jubileumcomplex. Zoals de naam al zegt, werd dit bouwwerk geopend naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de dierentuin. Hier vind je onder andere de monniksgier, waarvan de zoo de stamboekhouder is.
monniksgieren met hun jong
In 2011 was de renovatie van Vriesland een feit. Vanaf toen was het pinguïngekibbel van de baan (of beter van de rots) want de vogels kregen een groter stukje beach ter beschikking. Om hun favoriet, knus broedplekje op de rotsen te bereiken, werd er wel eens op tenen getrapt… nu moeten ze alleen nog het mooiste steentje uit zoeken voor hun nestjes! Hier leven maar liefst drie soorten : de koningspinguïns, de macaronipinguïns en de gentoopinguïns genieten van de koude in Vriesland en van mekaar ... ze vormen een koppeltje voor het leven. Elke dag kan je komen kijken naar het voedermoment.
In 2014 kwam een kolonie van 30 zwartvoetpinguïns neergestreken in en om een openluchtwaterpartij in het historische Rotondegebouw, vlakbij de ingang. Hun verblijf lijkt op een luxe-resort met een openluchtzwembad inclusief jetstreams, handige broedholen in de heuvels, 150 m² zandstrand en een verwarmd terrasje. We dragen niet alleen de dieren een warm hart toe, ook de bezoekers krijgen een unieke ontmoeting. Enkel een korte glazen wand staat er tussen jou en de pinguïns. Je staat letterlijk oog in oog!
Ook de Cubaanse flamingo’s, waadvogels en neushoornvogels vinden hun nieuwe thuis in een volière met een flexibel nylonnet aan de gietijzeren structuur waarin de boogvormen van de ramen terugkeren
Aan de ingang van Vriesland word je verwelkomd door de zeehonden. Herbie, Queenie, Mamy, Nath en Eufrazie genieten met volle teugen van hun stukje geklasseerd park in de zoo. Hun verblijf werd compleet gerenoveerd. Een groot deel van de restauratie was de reconstructie van de gesculpteerde rotsen en de waterval; een biologische filterinstallatie met twee zandfilters recycleren het water voortdurend, zodat er geen druppel water wordt verspild.
Op 2 en 7 juli kwamen er 2 pasgeboren zeehondjes bij. De vrouwtjes Nath en Eufrazie bevielen allebei van een vinnige zeehondenpuppy. De kapoentjes zwemmen al van het eerste moment flink mee met de andere zeehonden, maar zijn een schattige miniversie van hun soortgenoten
Naast Vriesland bevindt zich één van de oudste aquaria van Europa. Het werd in gebruik genomen in 1911 en is dus meer dan honderd jaar oud. De bezoekerszaal werd recent helemaal gerenoveerd. In het aquaforum vind je een indrukwekkend waterbassin waar je de zeeleeuwen onder water kunt bekijken via enkele grote ramen. Je kan hen zien rondzwemmen en elke dag is er training. Aanvankelijk kon men hier de spelende dolfijnen observeren, nu stelen de ook zeeleeuwen verschillende keren per dag de show.
De natuurgetrouwe moerasbiotoop Hippotopia waar nijlpaarden samenleven met beverratten, Maleise tapirs en kroeskoppelpelikanen doen menig hart kloppen. Een uitdagend, houten wandelpad leidt je dwars door het moeras en via verschillende inkijken gluur je naar de dieren : de nijlpaarden Hein, Hermien en Imani genieten van hun grote zwembad, terwijl de beverratten en kroeskoppelikanen vredig rondwemmen
Iets verder crossen de tapirs lustig rond in hun buitenverblijf. Het jonge tapirkweekkoppel - vrouwtje Nakal en mannetje Kamal verkennen hun nieuwe buitenperk.
Maleise tapirs
Een groep van zeven kroeskoppelikanen dobbert rond in één van de vijvers. De jonge vogels uit Frankrijk kregen een reuzenest op de oever.
Ze kunnen kiezen: of verbroederen met de nijlpaarden of opteren voor de privacy van hun eigen vijver .
Niet iedereen houdt van water, maar onze nijlpaarden zijn er dol op! In hun bassin zorgen zij altijd wel voor vermaak: een duikje lijkt meestal een heuse tsunami te weeg te brengen. Spektakel verzekerd!
In de zoo van Antwerpen bevindt zich één van de oudste aquaria van Europa. Het werd in gebruik genomen in 1911 en is dus meer dan honderd jaar oud. De bezoekerszaal werd recent helemaal gerenoveerd. Het vernieuwd aquarium heeft een volume van maar liefst 280.000 m³ water.
In april 2015 is het rifaquarium geopend, dé kers op de taart. Twee jaar men gewerkt aan dit imposante koraalrif. Met maar liefst 4 000 vissen en een schat aan tropische koralen is het een van de grootste rifaquariums van Europa. Het raam van 4 meter hoog en 8 meter breed heeft een dikte van 13 centimeter en werd vanuit Amerika per boot naar Antwerpen gebracht. Met een speciaal nachtelijk transport werd het door de slapende stad vervoerd om vervolgens het aquarium in te worden geschoven. Een echt spectaculaire krachttoer. Dit speciale gebogen raam van metacrylaat moet dan ook de druk van maar liefst 300 000 liter Noordzeewater weerstaan.
De buiging en de enorme afmetingen van het raam laat de bezoeker echt tússen de vissen en koralen staan. Je hoeft het water dus niet in om de onderwaterwereld te bewonderen. Maar als je geluk hebt, kan je de duikers zien vissen voederen en de ramen poetsen
De basis van het rif wordt gevormd door zachte koralen, kolonies van vele kleine poliepjes. Het is fantastisch om deze op planten lijkende diertjes te observeren. Ook vele andere ongewervelden zoals gorgonen of hoornkoralen, anemonen en andere riforganismen vormen het decor waarin de kleurrijke vissen rondzwemmen.
De vissen zorgen voor de dynamiek en de beweging. Maar liefst 4 000 vissen, van een veertigtal verschillende soorten, zwemmen vinnig door het water en geven er kleur aan. Van blauwgespikkelde roggen, een grijze pijlstaartrog, marmerkathaaien tot vele kleurrijke koraalvissen die ín het rif wonen zoals scholen doktersvissen, koraaljuffertjes of rifbaarzen met anemoonvissen op kop, pincetvissen en lipvissen.
foto : blauwgespikkelde rog
Boven het aquarium staat de Griekse tempel van het reptielengebouw. Je stapt er letterlijk de brousse in. Woestijnschilpadden kruisen je pad terwijl groene leguanen de bezoeker recht in de ogen aanstaren. Hier vind je de meest exotische reptielen, zoals de komodovaraan, de dwergkaaiman of de neushoornleguaan. Het oorspronkelijke gebouw dateert net zoals het aquarium van 1911 maar onderging ondertussen al enkele malen een totale facelift.
foto links : komodovaraan foto rechts : dwergkaaiman
De spinnen loop ik snel voorbij maar de slangen, kikkers en hagedissen wil ik wel bekijken, ze zijn er in alle kleuren en maten.
foto rechts : rode regenboogslang
foto onder : gifkikker
In het Nocturama zijn de nachtdieren thuis. Hier is het overdag donker zodat de dieren wakker zijn en op zoek gaan naar voedsel. In de geheimzinnig donkere gangen van het Nocturama kan je de meest fascinerende nachtdieren ontdekken, zoals de slanke lori's, het aardvarken en de senegalgalago.
Omdat het overal schemerdonker is, vergeet je het glas en lijkt het wel alsof je de dieren bijna kan aanraken. ’s Nachts gaan de lichten er aan en gaan de dieren slapen.
senegalgalago
En als slot gaan we binnen in de wintertuin, gebouwd aan het einde van de 19de eeuw en een architecturaal hoogstandje van staal en glas. Je komt er binnen in een oase van rust. In dit prachtig decor krijg je het gevoel dat je in een dichtbegroeid oerwoud rondwandelt. Van april tot oktober verandert de wintertuin in een vlindertuin en fladderen er prachtige, tropische vlinders in rond.
Dit was maar een KLEINE greep uit de vele diersoorten die in de Antwerpse Zoo wonen.
Volgend deel : Beestige parken : Planckendael
Bronnen :