Le Crotoy en Parc du Marquenterre
Een favoriete plek voor een ontbijt bij zonsopgang, een aperitiefje of een glaasje wijn bij zonsondergang ... daarvoor moet je op de heuvel zijn in 'Le Crotoy'.
Van op het terras van Les Tourelles (rood gebouw met torentjes) is het uitzicht op de Baai van de Somme adembenemend mooi.
Le Crotoy is een erg fijn en ontspannen vissersstadje. Het is altijd de plek geweest van het ‘gewone vissersvolk’. Al is de vissersvloot vandaag geslonken tot een 30-tal vaartuigen die enkel bij vloed de haven in en uit varen - en zelfs dan wordt het moeilijk, omwille van de verzanding. Een natuurgids vertelde : “De bedding verhoogt jaarlijks gemiddeld 3 centimeter. Binnen 40 jaar zal de baai het uitzicht hebben van de Camargue”
De geschiedenis van Le Crotoy is zeer rijk en markeert het voorbijkomen van veel bekende figuren : Jules Verne, Jeanne d’Arc (die hier gevangen zat), Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec .. Van 1865 tot 1870 woonde Jules Verne op nr. 9 in de straat die zijn naam draagt.
Later kwamen Toulouse-Lautrec en Seurat er wonen.
Treed binnen in het 'Huis van Jules Verne', open de deuren naar de toren en laat je begeleiden naar de wintertuin op de zolder ...
Ontdek het universum van Jules Verne en zijn buitengewone reizen.
foto : Carte au sol "tour du monde en 80 jours"
Jules Verne leefde ook in Amiens, dicht bij Parijs maar om de waarheid te vertellen, hij hield enorm van Le Crotoy.
"Sur le désir de ma femme je me fixe à Amiens, ville sage, policée, d’humeur égale, la société y est cordiale et lettrée. On est près de Paris, assez pour en avoir le reflet, sans le bruit insupportable et l’agitation stérile. Et pour tout dire, mon Saint-Michel reste amarré au Crotoy."
Aan het einde van de 19de eeuw probeerde parfumeur Pierre Guerlain om van Le Crotoy ‘het enige Noordstrand in het zuiden’ te maken.
Door de komst van de trein in de jaren 1880 had deze badplaats met zijn villa’s in Anglo-Normandische stijl reeds een zekere reputatie opgebouwd.
Le Crotoy heeft een mooi zandstrand, maar ondanks het aangename strand wordt deze plek niet overspoeld door dagjestoeristen. Zwemmers vrezen immers de gevaarlijke getijdenstroming. In het verleden werden al velen door het wassende water verrast. Het strand is een perfect oefenterrein voor liefhebbers van speedsail, vliegeren en zeilwagens.
Sinds 1980 maakt het mondingsgebied van de Somme faam met zijn mosselen – les Bouchots du Crotoy
Dat jaar werden de eerste bouchots op het strand geheid: houten palen met mosselzaad die bij vloed onder de waterspiegel verdwijnen. Zo wassen de mosselen, die qua kwaliteit in Frankrijk enkel concurrentie uit het gebied van de Mont-Saint-Michel moeten dulden.
Op het strand staan er 100.000 bouchots verspreid, over een afstand van 5 kilometer.
Door de sterke stroming en het tij verandert de temperatuur van het water voortdurend en dát zorgt voor een goede kwaliteit mossel. Ze zijn niet zo groot als de Zeeuwse, maar smaakvoller, zegt een mosselkweker.
De vishandelaars verkopen er graag hun verse vis, gevangen door de trawlers Crottelois.
Volgens Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trawler
Een trawler is een vissersschip dat met een trechtervormig net (Engels: trawl) vist. Het net wordt door het vissende schip in het zeewater voortgetrokken, waarbij het opengehouden wordt door scheerborden.
en voor geïnteresseerden vind je hier het verschil tussen een trawler en een kotter
Het loont de moeite te wandelen tot aan Les Tourelles, het hotel-restaurant dat met z'n torentjes het zicht van Le Crotoy bepaalt en heerlijke zeevruchtenschotels vol oesters en langoustines serveert.
Langs de kaaien van Le Crotoy zijn veel goede én betaalbare restaurants waar de kaart je haast verplicht om de verse visgerechten te kiezen. Restaurant ‘La Marinière’ in le Crotoy staat erom bekend dat het alle eetbare planten, schelpdieren en andere vis uit de baai serveert. Een aanrader dus.
Hier hebben we de superlekkere bouchots gegeten.
En ik kan je verzekeren dat het niet zo eenvoudig was om een keuze te maken uit zo'n uitgebreide mosselkaart
Het gezellig tafelen .. genieten van lekker eten en een glaasje wijn mag nog zo leuk zijn.
Een mens heeft ook behoefte aan beweging en dat ontbreekt zeker niet op onze reizen.
Tijd voor een wandeling in een heel mooi natuurgebied. Boven Le Crotoy bevindt zich het Parc du Marquenterre, ruim 3000 ha natuurreservaat.
Het is een gebied dat gelegen is op de weg van de trekvogels.
Het Parc du Marquenterre is een haven van rust voor de talrijke vogels die een pauze komen nemen. Er ligt ruim 250 ha duin, bos en moeras waar meer dan 320 vogelsoorten nestelen. In voorjaar en najaar is het hier een komen en gaan van de meest uiteenlopende soorten. Wandelaars kunnen een prachtige bewegwijzerde wandeling maken van 15 kilometer.
Het begon zo ....
In de jaren 50 legde de industrieel Henri Jeanson een stuk moeras droog om bloembollen te kweken. Door een crisis in de tuinbouwsector liep het project fout. Jeanson (ook ornitholoog) besloot dan maar om van z'n 260 ha grote terrein een natuurreservaat te maken. Daar er hier al meer dan 40 jaar jachtverbod is én het reservaat op een belangrijke trekroute ligt, is dit het rijkste vogelgebied van Frankrijk. Je kan het park bezoeken met een gids en zij wijzen op alles wat er leeft en vliegt. Het gebeurt wel eens dat ze bezoekers vragen mee te helpen bij het verzorgen van een gewonde vogel of het ringen van een ooievaar.
In het park lopen ook de unieke Hensonpaarden rond. In 1978 kruiste men hier voor het eerst een Frans rijpaard met een pony uit de Noordse fjörden.
Het resultaat was een paard met een uitzonderlijk hoog uithoudingsvermogen.
Het park 'Le Marquenterre' is héél kindvriendelijk en heeft ook aandacht voor andersvaliden. Het 6 km lange wandelpad is toegankelijk voor rolstoelen en in het broedseizoen krijgen blinden een auditieve vogelzangbeleving voorgeschoteld.
Ik laat jullie nog genieten van wat foto's die ik via google nam.
Als jullie deze laatste foto's zien dan kan je begrijpen dat we hier terugkomen en dan met een betere télélens, om zelf mooie plaatjes te kunnen maken.
Wij komen hier gegarandeerd terug om mooie wandelingen te maken, om helemaal te kunnen opgaan in de natuur en ons vrij te maken van alle zorgen en stress.
Volgend deel : Picardië : weekendje Frankrijk