Enkele highlights uit Valencia

 

Er verstrijken net geen drie uren tussen het opstijgen in Brussel en de aankomst in ons hotel in Valencia. De metro vanuit het luchthavengebouw doet er nauwelijks een kwartiertje over om ons in het hart van de stad te droppen.

Valencia herbergt nieuwe geheimen voor stadsbezoekers, voor toeristen zonder vast schema en zonder haast, voor diegenen die het liefst de middenweg zoeken tussen cultuur en verrijkende ontspanning.

Het is een ideale bestemming voor ons, er is geen massatoerisme. Je hoeft slechts bij hoge uitzondering héél lang in de rij te staan om een museum of bouwwerk wilt bekijken. Evenmin zijn er vaste bezienswaardigheden waar hordes toeristen op af komen, zodat het mogelijk is een monument in alle rust te bestuderen. Bovendien vergemakkelijken de geringe afstanden een ontdekkingstocht langs de bezienswaardige pleinen en gebouwen van Valencia.

Wanneer de Valencianen het over het Centro hebben, bedoelen ze meestal het commerciële centrum van de stad: Plaza del Ayuntamiento, de winkelstraat Calle Colón, het hoofdpostkantoor, het station, de diensten van de stedelijke overheid en de filialen van El Corte Inglés.

We zijn verbaasd over de prachtige, grootse gebouwen in het centrum.

En waar we ook kijken, de details zijn opvallend mooi!

 

We bezoeken vijf higlights in het centrum

1. Ayuntamiento (stadhuis)

Het kolossale gebouw is al sinds 1934 in gebruik als stadhuis. Boven het gebouw verheft zich de klokkentoren met het wapen van de stad.

Het stadhuis van Valencia is niet alleen de zetel van het stadsbestuur. In het historische stadsmuseum, dat hier is ondergebracht, kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. In het kleine museum op de eerste verdieping getuigen de historische vlaggen van de stad en de regio Valencia, de senyera, en het uit dezelfde tijd stammende zwaard van koning Jaime I van een veelbewogen leven.

Er is een stadsarchief, de gemeenteraad vergadert hier en als er geen officiële aangelegenheden zijn, is het stadhuis open voor publiek.

We bewonderen de marmeren trap en de kristalzaal.

 

We mogen ook naar boven gaan om de raadszaal te zien vanuit de loges.

 

2. Edificio de Correos (kantoorgebouw van de post)

Het duurde zeven jaar voordat dit gebouw openging in 1922 (1915-1922). Na een renovatie valt de metalen constructie op.

Het is een natuurgetrouwe kopie van de telefoonmast uit de jaren twintig van de 20ste eeuw.

 Ook als je geen postzegel nodig hebt, kun je toch even een kijkje gaan nemen in het postkantoor. Een immense glazen koepel met middenin het stadswapen overspant de twee verdiepingen hoge hal.

We kijken naar boven en zien de prachtige koepel in neoklassieke bouwstijl, met glas-in-loodramen.

 

3. Estación del Norte

Het belangrijkste station van Valencia, dat nu 'Station van het noorden' heet, is een jugendstilgebouw. Het heeft elf jaar geduurd voordat het spectaculaire Estación del Norte in 1917 af was.

Duizenden reizigers haasten zich elke dag door dit gebouw zonder erop te letten hoe mooi het eigenlijk is. Wie even de tijd neemt, kan de talloze ornamenten bewonderen, zoals sinaasappelreliëfs aan de voorgevel, het plafond van Trencadis-aardewerk of het mozaïekgewelf in de onlangs heropende informatiehal.

Het station is een van de beste voorbeelden van het Valenciaans modernisme. Het is ontworpen om een onvergetelijke indruk te maken op de reizigers. De centrale hal is versierd met mozaïek.

foto rechts boven de mozaïekzaal

Er zijn muren met beschilderde tegels. Daarop zijn bv. vrouwen te zien met manden vol sinaasappelen.

Op de wanden kun je in veel verschillende talen 'goede reis' lezen. Ik toon er maar enkele.

We zien eerst de Spaanse taal.

ook in het Italiaans en het Portugees

in het Duits - misschien is de mozaiek rechts in het Russisch?

 

 4. Palacio del Marqués de dos Aguas

Een van de meest gefotografeerde objecten in Valencia is het grote albasten portaal van het Palacio del Marqués de dos Aguas.

De poortsculptuur is zo mooi dat we niet uitgekeken raken.

 Ik bleef maar foto's nemen, het is zo’n indrukwekkend mooi gebouw

's Avonds, wanneer de voorgevel van het paleis wordt verlicht, schittert dit kunstwerk met een bijzondere glans.

 

Maar het is beslist ook de moeite waard om een kijkje binnen te nemen in dit nationale aardewerkmuseum.

Valencia heeft een groot deel van haar welvaart aan de keramiekindustrie te danken. In dit paleis is het nationaal keramiekmuseum gehuisvest.

Er zijn prachtig voorbeelden van tegelkunst te zien, waar Valencia al sinds de middeleeuwen beroemd om is.

 

5. Plaza de Toros

Of je nu wel of niet van stierenvechten houdt, de arena is architectonisch een interessant gebouw.

De stierenvechtarena van Valencia arena is ontworpen door Sebastián Monleón Estellés en gebouwd tussen 1850 en 1859.

Op 20 juni 1859 werd het Plaza de Toros officieel gepresenteerd. Het moest een verkleinde versie van het Colosseum in Rome worden.

Het is neoklassiek en een bijzonderheid zijn de rondlopende arcaden waarvan er vier verdiepingen op elkaar zijn gestapeld: vier galerijen en 384 symmetrische bogen.

De arena heeft een doorsnede van 52 m en is 17,5 meter hoog. De tribunes bieden plaats aan 12.000 toeschouwers, waarbij men – zoals overal in Spanje – meer betaalt voor een plaats in de schaduw dan voor een plek in de zon

Bij de arena behoren onder meer ook nog de stallen en omheinde terreinen, een kapel en medische post. De hoofdingang wordt alleen geopend als een torero een buitengewone prestatie heeft volbracht. Hij wordt dan op de schouders van het publiek over de Plaza de Toros gedragen.

Naast de stierengevechten, die vaak tijdens de julifeesten en met de Fallas plaatsvinden, zijn er concerten van  grote artiesten.

 

Ik sluit dit deel af met nog een paar mooie gebouwen, nabij het station en de arena.

Hier zijn de kantoren van de overheid gevestigd.