Bokrijk (België) en 'Back to the Sixties'
In 2012 komen 'The Sixties' weer helemaal tot leven in Bokrijk, in een gloednieuw museumgedeelte.
Heb je de jaren '60 meegemaakt en mis je ze?
Of heb je deze periode gemist en wil je ze graag meemaken?
Ik las de artikelen van 'alleen-zijn' en ik vertoefde elke keer terug in de tijd. Het is zo leuk om die verhalen te lezen en opnieuw te duikelen in onze kinder- en jeugdjaren. Toen dacht ik aan Bokrijk ...
De jaren '60 – er wordt veel over gepraat en over geschreven maar het was een heel toffe tijd. Men was vrij om te dromen, het was een tijd van optimisme. Make love, not war.
De mensen geloofden nog oprecht in de toekomst, het waren the golden years.
We luisterden naar onze muziek : the Beatles, the Rolling Stones, the Byrds, the Fortunes, the Hollies, the Beach Boys …
We reden met de fiets naar een T-dansant en maakten afspraakjes met de jongens. Ik zie het nog zo voor me hoe één van mijn liefjes, uit volle borst voor me meezong met the Troggs : With a girl like you. The Bee Gees en Robin Gibb bekoorden ons met hun muziek. Zijn afscheid op 62-jarige leeftijd kwam veel te vroeg!
http://www.everyoneweb.com/sixties/
Ga deze zomer voor het retro-gevoel naar Bokrijk
Bokrijk, op het grondgebied Genk, beslaat 60 ha. In 1938 kocht de provincie Limburg het terrein. Vanaf 1952 verzamelde dr. Jozef Weyns hier hoevetypes uit de Kempen en Haspengouw, rond een Frankisch driehoekig dorpsplein met vierschaar gegroepeerd.
Het openluchtmuseum werd uitgebreid tot Interprovinciaal Vlaams Streekmuseum.
Hoewel het domein Bokrijk in 1947 als natuurlandschap beschermd was, liet het provinciebestuur hier in 1979 ook een stadswijk bouwen, de zogenaamde Oude Stad : een verzameling van Vlaamse stedelijke architectuur, van de late middeleeuwen tot de 19de eeuw.
In het openluchtmuseum is het woonlandschap in 4 entiteiten bijeengebracht : vlakke land, heuvellandschap, heide en een stad.
Elk dorp focust op een paar aspecten van het Vlaamse verleden omstreeks 1850 : ambachten, spelen, huishouden enz ..
Je komt hier meer dan 100 historische gebouwen tegen : huizen, boerenwoningen, schuren, stallingen, bakhuizen, molens, cafés, scholen en kerken van diverse stijl en techniek, waaronder vakwerk, en met een aangepast interieur, materialen en werktuigen.
Je ziet tonnen- en hoedenmakers, een smid, boekbinders en diverse andere ambachtslieden in authentieke klederdracht aan het werk met authentieke werktuigen.
De helft van het domein bestaat uit bossen en vijvers, arboretum, groentetuin, kruidentuin, met een weelde aan bloemen en hoevedieren.
Bokrijk past in de romantische verzamelzucht van de 19de eeuw, toen componisten volkse deuntjes vergaarden en de gebroeders Grimm sprookjes sprokkelden.
Het concept Bokrijk lijkt dus verjaard, maar 50 jaar geleden was dit openluchtmuseum een gepaste reactie op de dreigende vernietiging van het Vlaamse patrimonium .. en het blijft dat ook.
2012 : Back to the sixties in Bokrijk
Terug naar de tijd waarin de pechstrook van de autostrade diende om te picknicken, de zondagsmissen overbevolkt waren en drugs alleen bestonden in Amerika…Een tijdperk boordevol omwentelingen.
Sinds dit jaar is Bokrijk uitgebreid met een interactieve sixtiesexpo. Zodra je er binnenstapt, word je teruggekatapulteerd naar de swingende sixties.
Ga eens neuzen bij de allereerste supermarkt in België : voorverpakte kipfilets zal je er niet vinden – extra soepvlees dan weer wel ..
Neem de hoorn van de haak en luister naar verhalen van toen ..
Neem plaats in het kapsalon en ontdek je jaren-60 coupe ..
Vlei je neer in een woonkamer van 50 jaar geleden en (her)bekijk de fragmenten van de oude tv-programma’s.
Wat dacht je van Johan en de Alverman of Canzonissima?
Nog meer sixties?
Op www.bokrijk.be maak je je eigen sixtiespaspoort aan met jouw foto en verhalen uit de tijd.
Upload een foto van een uniek stuk uit de jaren ’60.
Of doe mee aan de quiz en win leuke prijzen.
nog eventjes op de vroegere schoolbanken zitten?
of gezellig aan de toog, in 't café blijven hangen?
Volgend deel : Attracties die de hersenen stimuleren