Favoriete markten in België
Of het nu verse vis is, planten en bloemen, een retrolamp, een muntthee, kleding, schoenen, meubelen of een stevige portie boerenpaté ...
... op deze markten vind je het allemaal.
En de sfeer krijg je er gratis bij.
1. De zondagse bloemenmarkt in Gent
Elke zondagvoormiddag is het op de Kouter heerlijk wandelen tussen de bloemen, planten en kruiden. En er is meer dan kuieren, bloemen en wijn op een zonnige voormiddag.
Het hele plein staat vol marktkramers en centraal op het plein staat een prachtige smeedijzeren kiosk op natuurstenen sokkel.
Hier komen muziekliefhebbers aan hun trekken bij het luisteren naar de klanken van een brassband of harmonieorkest.
Als je er wandelt met kinderen is het opletten geblazen dat je ze niet kwijtspeelt : bij mooi weer is het er echt over de koppen lopen.
Geniet van de zon, de kleuren, de mooie klanken en drink een glaasje aan de Blauwe Kiosk. Tegen de middag schuiven de fijnproevers hier aan voor een babbel gepaard gaande met een glas wijn of cava én een verse oester of ander apero-hapje.
Genieten van het schoon leven en achteraf een hapje bestellen in één van de goeie restaurants in de buurt ... het is een begrip voor de Gentenaars.
https://visit.gent.be/nl/zien-doen/kuieren-op-de-kouter
Vanaf half november zijn er op de Kouter een hele maand kerstbomen te koop, een winterse traditie in Gent. De kerstboomverkopers zijn zelfs elke dag aanwezig om de Gentenaars te voorzien van een frisse kerstboom. Voor 8 euro hebt u een mini-kerstboompje. De mooiste bomen, van bijna twee meter hoog, kosten al gauw 60 euro of meer. De kerstbomenverkoop op de Kouter blijft een maand ter plaatse, tot en met kerstdag 25 december.
2. De exotische markt in Antwerpen
Als je houdt van een stukje 'vakantie in eigen land', dan kan je terecht op de Antwerpse exotische markt. Die begint om 8u en in tegenstelling tot andere markten duurt die tot 16u. Er is geen betere gelegenheid om de sfeer van verre vakantiebestemming op te snuiven.
De zaterdagse markt, op en rond het Theaterplein en de Oudevaartplaats wordt in de volksmond ook wel de vreemdelingenmarkt genoemd. Het is de grote favoriet bij de lokale bevolking. Hier vinden foodies alles op één plaats. Marokkanen, Turken, Vlamingen, Italianen en Grieken staan er naast elkaar, met de lekkerste verste producten tegen een voordelige prijs.
Maak een culinaire reis vol kleur, geur en smaak. Slurp een muntthee en proef er bijzonder exotisch fruit en groenten, olijven, Franse en Griekse kazen, nootjes, vers gemaakte pasta’s, Marokkaanse pannenkoeken, lekker zoete Arabische lekkernijen, Thaïse gerechten, Vietnamese rollen en churros uit Spanje
Naast de zuiderse specialiteiten vind je ook lokale producten. Kortom, het is een waar paradijs om inkopen te doen of om een dagtrip in Antwerpen te beginnen.
Heb je zin om iets meenemen naar huis? Koop een mooi boeket bloemen, ze zijn heel wat goedkoper dan in de winkel.
Wil je nagenieten bij een gerecht dat naadloos aansluit bij de filosofie van de markt, dan kan je terecht in Restaurant Fons (pal aan de markt). Je reserveert best vooraf want het is er op zaterdag best druk.
http://www.fonsantwerp.be/de-antwerpse-vreemdelingenmarkt/
3. De zaterdagmarkt in Mechelen
We gaan snuisteren en kuieren in de schaduw van de kathedraal. Het is elke zaterdag druk op de Grote Markt in de historische stad Mechelen. Men spreekt van één van de grootste openbare markten in Vlaanderen. Iedere zaterdag kuieren duizenden inwoners en toeristen langs de kraampjes van de handelaars.
Het decor van de sfeervolle markt is de moeite waard. De Sint-Romboutstoren kijkt uit over de stad en de prachtige gevels van de huizen op de IJzerenleen, de Champs Elysées van Mechelen.
Weer of geen weer, er loopt altijd veel volk rond. De marktkramen staan niet alleen opgesteld op de Grote Markt, maar ook in de omliggende straten, IJzerenleen, Befferstraat, Botermarkt, Veemarkt, Vleeshouwerstraat, Désire Boucherystraat en Steenweg. Je kan er echt allerhande producten kopen, als vis, vlees, fruit maar ook kleding en allerlei dagdagelijkse artikelen.
De bruisende zaterdagmarkt is met haar typische kleuren, geuren en taferelen kenmerkend voor de lokale sfeer. Een bezoek aan één van de grootste markten van de regio is één van de beste manieren om de stad haar authentieke cultuur te leren kennen. Neem hier en daar een hapje, koop de nodige waren en begeef je onder de locals.
Bij de Marokkanen in de Boucherystraat haal je lekker brood en verse groenten. Ga bij ‘Het Creperietje’ voor een heerlijke pannenkoek uit het vuistje. Het kleine pannenkoekenkraam wordt al 18 jaar uitgebaat door moeder en dochter. Mensen schuiven aan bij het kraam van bakkerij Mario, aan het stadhuis, voor versgebakken wafeltjes.
Op het terras van Sava op de Grote Markt, genieten mensen van een portie Spaanse tapas en een Gouden Carolus van het vat. Of met een frisse pint in Gouden Vis in de Nauwstraat, een van de gezelligste bruine kroegen van Mechelen.
https://shoppenin.mechelen.be/zaterdagmarkt
4. De zondagsmarkt in Heist-Op-Den-Berg
Deze markt - in de Eugeen Woutersstraat en omliggende straten - is een vaste waarde bij velen. Vroeger was het vooral een dierenmarkt.
Maar door de jaren heen is het een rommelmarkt geworden. Het is fijn om er met klein en groot tussen de rommelkraampjes te snuisteren.
5. De vistrap in Oostende
De vistrap, aan de visserskaai, is voor mij ook een beetje nostalgie. Als wij klein waren, gingen mijn broer en ik mee met onze ouders, naar Oostende. Mijn moeder kocht er steevast garnalen die ze thuis met de hand pelde én ze zou nooit naar huis gaan zonder een gedroogde wijting of verse pladijs en tong. Als wij naar Oostende gaan, nemen we gegarandeerd een kijkje bij de visstrap.
In volgend deel bezoeken we 'Drie markten in Brussel'