De Somme - Le Crotoy

 

Heb je zin in een gastronomisch weekendje en eens lekker uitwaaien?

Het hoeft niet ver en duur te zijn.

Na enkele uurtjes rijden snuif je al de zilte zeelucht op in de baai van de Somme en eet je zalige zeevruchten voor een prikje.

Ondanks het aangename strand wordt Le Crotoy niet door dagjestoeristen overspoeld.

Zwemmers vrezen immers de gevaarlijke getijdestroming. In het verleden werden al velen door het wassende water verrast.

 

Le Crotoy is altijd de plek geweest van het ‘gewone vissersvolk’.

Al is de vissersvloot vandaag geslonken tot een 30-tal vaartuigen die enkel bij vloed de haven in en uit varen - en zelfs dan wordt het moeilijk, omwille van de verzanding. Kleinere bootjes zijn er meer dan vroeger.

Hotel Les Tourelles bepaalt met zijn torentjes het uitzicht van Le Crotoy.

Hier kan men genieten van heerlijke zeevruchtenschotels vol oesters en langoustines.

Het rode gebouw in de verte is 'Hotel les Tourelles'. Deze foto werd genomen vanaf de andere kant van de baai.

Sinds 1980 maakt het mondingsgebied van de Somme faam met zijn mosselen – les “Bouchots du Crotoy”.

Dat jaar werden de eerste bouchots op het strand geheid : houten palen met mosselzaad die bij vloed onder de waterspiegel verdwijnen.

Zo wassen de mosselen, die qua kwaliteit in Frankrijk enkel concurrentie uit het gebied van de Mont-Saint-Michel moeten dulden

Op het strand staan er 100.000 bouchots verspreid, over een afstand van 5 kilometer.
Door de sterke stroming en het tij verandert de temperatuur van het water voortdurend – dat zorgt voor een goede kwaliteit mossel.

Ze zijn kleiner dan hun Zeeuwse collega’s, maar ze zijn veel  smaakvoller én goedkoper, zegt een mosselkweker.

En wij willen weten of hij gelijk heeft. In dit restaurant kunnen we kiezen tussen mosselen, bereid op 18 verschillende manieren.

en óf ze smaken !!

In St-Valery, le Crotoy en Le Hourdel wordt niet alleen op sauterelles (grijze garnalen) gevist, maar ook op jacobsschelpen, pijlinktvis en talrijke platvissen : tong, schol, rog, leng ..  Paling wordt met een werphengel gevangen. In de geulen wordt druk naar schelpdieren gezocht.

 

Maar vergeet ook die andere specialiteit van de Somme niet : salicornes (of haricots de mer, passé-pierre of zeekraal). Dit vlezige plantje laat zich uitstekend opdienen met slaatjes, visgerechten of bereid zoals bonen (zie 'Le Hourdel '

Het is er ook gezellig kuieren op de markt en proeven van de lokale producten.

De kaaien van Le Crotoy tellen enkele zeer goede én betaalbare restaurants waar de kaart je haast verplicht om de verse visgerechten te kiezen. Restaurant ‘La Marinière’ in le Crotoy staat erom bekend dat het alle eetbare planten, schelpdieren en andere vis uit de baai serveert - een aanrader dus.

En wij hebben er 's avonds genoten van een 'fruits de mer'.

 

Volgende keer gaan we naar de andere kant van de Baai ...

nl naar Saint Valery-sur-Somme