Reims en stukje champagneroute
Het is eind oktober. Dat is de periode waarop wij jaarlijks naar de champagnestreek rijden. Al sinds 6 jaar kennen wij 'onze' wijnboer. We kopen onze voorraad champagne voor de feestdagen. En elk jaar opnieuw zijn we daar zeer welkom.
Dit jaar hebben we gezelschap van onze vrienden. Zij waren hier nog nooit eerder en wilden heel graag de streek bezoeken. We zullen er dus met ons vieren, een gezellig weekendje van maken. Om hen optimaal te laten genieten had ik vooraf zowat georganiseerd wat we zoal konden doen en bezoeken. Hiermee hield ik zeker rekening met hun interesses. Ze zijn (net als wij) natuur- en cultuurgenieters en wandelaars.
ZATERDAG
We brengen eerst een bezoek aan onze vrienden (de wijnboer). Daar wacht ons een aperitief en een hapje. Daarna rijden we naar Reims. Een stadswandeling staat op het programma. Aan de hand van een uitgestippelde wandeling (wandelroutes - gehaald van internet) zullen wij de stad op een andere manier leren kennen.
Reims is bekend door zijn Kathedraal Notre-Dame.
De huidige kathedraal dateert van de 13e eeuw en werd grondig gerestaureerd in 1918 (na de vernietiging van Reims)
Naast de kathedraal is het Palais du Tau (voormalig aartsbisschoppelijk paleis)
Maar Reims heeft naast deze bekende gebouwen heel wat meer moois te bieden!
Ik denk aan het 17de eeuwse stadhuis (hierboven) met zijn mooie renaissancegevel, het Grand Théatre de Reims, het Palais de Justice, het voormalige Hotel des Fermes (op de Place Royal) het standbeeld van Colbert (een belangrijk politicus onder Lodewijk XIV, de Zonnekoning …
Er is ook de Porte de Mars – de triomfboog aan de kleine ring rond Reims (hieronder).
Wij hebben zo’n 3,5 km gewandeld. Het was zalig.
Die avond genieten we van een terrasje, lekker eten en daar hoort uiteraard een flesje wijn bij.
ZONDAG
Het is een weekend met prachtig weer! De zaterdag waren we een dagje in stad dus vandaag kiezen we voor de natuur. We verlaten Reims en rijden zuidwaarts, langs de Route de Champagne en stoppen geregeld voor een wandeling door de wijnvelden.
Het is zalig weertje om te wandelen tussen de druivenvelden ... met het plannetje in de hand ...
Aan de druiven, die na de pluk waren blijven hangen, kunnen wij écht niet weerstaan.
Tussen Reims en Epernay ligt een park, dat doorkruist wordt door verscheidene wegen: nl. Le Parc naturel régional de la Montagne de Reims.
De Montagne de Reims is de geografische naam van een massief met als hoogste punt 288 m. Het strekt zich uit in de richting van de vlakte van de Champagne en over een lengte van 27 km tussen de rivieren, de Vesle en de Marne.
In het hart van de wijngaarden van Verzenay staat een opvallende toren: Le Phare. Die toren werd begin van de 20e eeuw door een wijnhandelaar opgericht als publiciteitsstunt en ingericht als restaurant en taverne.
Een houten loopbrug leidt naar de gerestaureerde vuurtoren, waaromheen een langwerpig houten gebouw in hedendaagse architectuur werd opgetrokken.
Sinds 1999 herbergt Le Phare, Le Musée de la Vigne.
In het museum wordt het wijngebied van de champagne voorgesteld in een overzichtelijke expositie, met gebruik van audiovisuele technieken. Met behulp van een beeldscherm en een uitgekiende maquette wordt een idee gegeven van de uitgestrektheid van de regio en de verschillende druivensoorten.
Borden en geluidsopnames geven uitleg over de geschiedenis van de champagne. In een ronde zaal worden de vier seizoenen in de wijngaard in beeld gebracht, net als de werkzaamheden en bijeenkomsten van de wijnboeren en de festiviteiten rond de H. Vincentius. Er zijn ook verschillende snoeiwerktuigen te zien.
Wie de 101 trappen van Le Phare beklimt, wordt beloond met een formidabel uitzicht op de wijngaarden, de molen van Verzenay en zelfs op de 15 km verder gelegen kathedraal van Reims.
foto van : http://www.publicit-air.com
Bovenop de heuvel - aan de voet van de vuurtoren - hebben we ook een mooi vergezicht over het dorp, de wijngaarden en de molen (in de verte).
Maar er is meer dan dat : het museum in de vuurtoren van Verzenay leert ons meer over het landschap en het park.
Volgend deel : zeldzame bomen in Parc Naturel Regional