Petra en de koningsgraven
De koninklijke Graven
We staan aan de westelijke kant van de 1100m hoge, uit zandsteen bestaande berg El-Hubta, in het centrum van Petra. Het is een complex van indrukwekkende façades waarvan er enkele hoger zijn dan 30 m. Hier hebben de Nabateeërs graven met kostbare gevels in de rots uitgehouwen. Archeologen spreken van de Koninklijke Graven (Koningstombes).
Archeologen denken dat deze monumenten dateren van 1ste en 2de eeuw na Chr. Het is teveel om ze allemaal te bezoeken. Ik vermeld er hier slechts enkele.
1. De Urn-Tombe
De Urn-Tombe maakte op ons een diepe indruk. De gevel van het urngraf is indrukwekkend. Aan weerszijden van de grafgevel staan twee hoekpilaren waarop een meerlagige fries rust. De imponerende, zeer hoge voorgevel bezit vier zuilen, die een hoofdgestel ondersteunen, met daar bovenop nog een tweede hoofdgestel met een attiek en een fronton. De centrale tombe behoorde misschien toe aan koning Malik II (40-70 na Chr.). Een Griekse inscriptie bevestigt de inzegening van het gebouw als "kathedraal" van Petra, in het jaar 446 na Chr. De grote binnenruimte werd in de 5de eeuw gebruikt als christelijke kerk.
2. De Corintische tombe.
Naast de turntombe staat de zogenaamde twee verdiepingen tellende Corintische tombe. Helaas is zij in staat van groot verval. De gevel vertoont heel veel sporen van winderosie. De kapitelen, die de naam van het mausoleum hebben bepaald, zijn echter niet Corintisch, maar Nabatees van stijl met bloemenversieringen. De gelijkenissen met de bouwelementen van Al-Khazneh zijn verbluffend. De architectuur van dit monument met twee verdiepingen geeft een vermenging van stijlen weer.
3. De Paleis-Tombe
Onmiddellijk naast de Corinthische tombe strekt zich de gevel uit van de Paleistombe. De vertrekken die schuilgaan achter de vier ingangen van het paleis zijn echter niet van vorstelijke grootte (slechts 10 x7 m).
op foto hieronder: links Paleis-Tombe en rechts Corintische-Tombe
Dit gebouw, dat zich naast de Corintische Tombe bevindt, lijkt met zijn indrukwekkende structuur op een paleis. Ondanks het feit dat de façades behoorlijk zijn beschadigd, is het toch nog goed mogelijk om de drie geledingen van zuilen en pilasters te zien.
4. Tombe van Sextus Florentinus
De vierde tombe is het mausoleum van Sextus Florentinus, gewezen proconsul van de Provincia Arabia, onder keizer Hadrianus. Het is de enige tombe met een Latijns grafschrift, waarin men de datering kan lezen van rond het jaar 130 na Chr. Uit deze inscriptie verneemt men dat de opdrachtgever van het mausoleum, de zoon van Sextus Florentinus is geweest, een zekere Lucius.
5.Zijde – Tombe
Deze wordt ook wel de veelkleurige tombe genoemd, vanwege de talrijke kleurschakeringen van het zandsteen dat de voorgevel vormt. De kleuren variëren van wit tot blauw, van roze tot grijs en fel rood. Hoewel zij erg beschadigd is, is het toch nog mogelijk een stenen trap in Assyrische stijl te ontdekken.
Structuur van het gesteente
Zoals elke bezoeker van Petra raken ook wij onder de indruk van de rijke vormen en de buitengewone kleuren van het zandsteen. De aardbevingen, de rivierstromen en de weersomstandigheden hebben, in miljoenen jaren, dit fenomeen veroorzaakt: de uitgeholde en gemodelleerde rotsen, de steil overhellende rotswanden en de immense bergkloven. Doordat het zandsteen in verschillende lagen met diverse soorten metaaloxyden is gestratificeerd, heeft een uitermate rijke kleurschakering verkregen en de aardverschuiving hebben verder de grillig gestreepte, op die van houtnerven lijkende tekening gecreëerd. Terwijl dit spel van de natuur bij vele grafmonumenten dankbaar als decoratief element werd gebruikt, bij de Koninklijke Graven blijft deze rijke structuur van het rotssteen vaak verborgen onder een laag pleisterwerk van een uniforme zandkleur.
Wij zagen prachtige kleurschakeringen. Ik geef enkele voorbeelden van de decoratieve en prachtige kleuren. Ze komen, jammer genoeg, niet goed tot hun recht door mijn 'oud' fototoestel' van toen.
Ik plaats er nog vier, genomen via Google
In volgend deel maken we de klim naar het Klooster Ad-Deir