Córdoba en het Alcázar

 

Al vóór het binnenrijden van de stad zien we vanop de ‘nieuwe brug’ over de Guadalquivir reeds het majestueuze Alcázar weerkaatsen in de rivier.

Het in de 14de eeuw gebouwde Alcázar de los Reyes Cristianos (burcht van de Katholieke Koningen) was oorspronkelijk een fort van de Visigoten. Na hun verovering, herbouwden de de Omajjaden de structuur. Toen Spanje veroverd werd door het Abbasiden kalifaat, en Abd ar-Rahman I vluchtte naar Cordoba, gebruikten ze het Alcázar als hun paleis. De Moren breidden het Alcázar uit tot een belangrijk politiek en cultureel centrum. In 1236 namen christelijke strijdkrachten Córdoba over tijdens de Reconquista.

Alhoewel het Alcázar islamitische functies heeft, werd bijna de gehele structuur gebouwd onder christelijke heerschappij. Het was Alfonso XI van Castilië die in 1386 begon met de bouw van de huidige structuur gedeeltelijk op de plek van het oude fort. Alfonso behield slechts een deel van de Moorse ruïnes. Het klein versterkt paleis kreeg in de 15de eeuw een mudéjar-jasje aangemeten. Die bouwstijl, Mujedar, is een mix van de Islamitische en Christelijke stijlen. De bescherming van het Alcázar werd vergroot met buskruit, en de belangrijkste toren van het Alcázar werd gebouwd (Inquisitie Toren).

Het Alcázar de los Reyes Cristianos werd gebruikt als bescherming en verblijfplaats voor verschillende Katholieke koningen, de bekendste waren Isabelle en Ferdinand. Zij verbleven er tijdens hun veldtocht tegen de Moren. Het was het hoofdkwartier (1482) voor hun campagne tegen de Nasriden in Granada, het laatste Moorse koninkrijk in Spanje. De katholieke koningen woonden er tot ze, na de voltooiing van de reconquista, naar Granada vertrokken.

Later opereerde de Inquisitie vanuit het Alcázar om ketters op te sporen en te straffen. Veel van de Arabische baden werden omgebouwd tot marteling en ondervragingskamers. In 1810 diende het Alcázar als een garnizoen voor de troepen van Napoleon Bonaparte. Ten slotte heeft de Spaanse regering in 1951, het Alcázar tot een toeristische attractie gemaakt en nationaal monument.

 

Foto, onder links : beeld van Alfonso XI

We wandelen op de wallen rond de burcht en hebben van hieruit een mooi uitzicht op de omgeving en de binnenplaats.

Je merkt aan alles dat het verleden weegt op de ooit overdonderende schoonheid van het Alcázar. Maar wie goed kijkt vindt ook vandaag nog schatten.

We gaan binnen een kijkje nemen.

In de grote zaal zien we een verzameling schitterend voorgestelde mozaïeken die herinneren aan de luister van het Romeinse Córdoba

Hieronder het schitterende mozaïek van de cycloop Polyphemos en Galatea, uit de 20ste eeuw.

en nog een paar mozaïeken en een tapijt (links)

In het fort wordt een prachtige Romeinse sarcofaag (3de eeuw) tentoongesteld, versierd met figuren waarvan de gezichten en de kleding haarfijn zijn weergegeven.

De vroegere 'Baños Arabes' zijn Moors van structuur maar gebouwd door Christenen.

Er is een vernuftige manier om licht binnen te brengen. De stervormige openingen laten weinig licht binnen, zodat de ruimte baadt in een intieme sfeer.

 

De patio in mudejarstijl geeft toegang tot de schitterende tuinen, die met hun waterbekkens, fonteinen en kunstig gesnoeide cipressen taferelen lijken uit een sprookjesboek.

 

Het was in het Alcázar dat het Katholieke Koningspaar, in 1486, Christoffel Colombus ontving. Hij was toen geestdriftig op zoek naar fondsen om zijn eerste transatlantische zeereis te kunnen ondernemen. Het was een gebeurtenis die in 1492 tot de ontdekking van Amerika leidde.

In de tuin staat dan ook een standbeeld van de Reyos Cathólicos, een overeenkomst sluitend met Christoffel Columbus.

Waterpartijen en fonteinen dragen bij aan de rust die heerst in de tuinen van het 14de eeuwse paleis-fort van de Katholieke Koningen.

Die mooie tuinen, met boogfonteinen, strakke langwerpige vijvers en sinaasappelbomen, naar Moors voorbeeld aangelegd, lijken op de Generalife, de tuinen van het Alhambra

Bloemen, planten, fruitbomen, waterloopjes, vijvers en fonteinen zorgen voor een prachtig geheel. In deze paleistuinen worden regelmatig evenementen gehouden

 

De wandelpaden werden opgesmukt met zuilen uit de Romeinse tijd.

 

We verlaten Córdoba en rijden in volgend deel naar Sevilla, warme hoofdstad van Andalusië