Lekker eten op weg naar Kandy

Er is zoveel te beleven in Sri Lanka. Zoals je gemerkt hebt in vorige delen; het eiland heeft heel wat te bieden.

Een vakantie in dit land is méér dan, onder de tropenzon op het strand liggen bakken.

Wij nemen de weg, richting Kandy. Maar we zijn niet alleen.

Een beetje geduld gevraagd, de locals willen ook hun vracht ter plaatse laten brengen.

Wat verder staat een Boeddha langs de weg.

We rijden door een mooi landschap naar die beroemde stad uit de Singalese geschiedenis, cultuur, godsdienst en praalvertoningen, naar het hart én de ziel van Sri Lanka … namelijk naar Kandy.

tuktuks ... koeien op de weg ... kleine winkeltjes ... ook dàt is Sri Lanka.

Als we vanavond in het hotel komen, zullen we weer verwend worden met lekker eten, grote buffetten, verse vis en schaaldieren. We kunnen er ook genieten van de Sri Lankaanse keuken, maar daar staat tegenover dat de prijzen meestal op westers niveau liggen.

De keuken van Sri Lanka is net zo kleurrijk als de vele festiviteiten, met een rijkdom aan tropische vruchten, fijne specerijen, onherkenbare groenten, enorme vissen en gigantische garnalen. Maar er is een onderscheid tussen: hetgeen de vakantiegangers in hotels en restaurants voorgeschoteld krijgen en wat de inlanders zélf consumeren.

Wij houden ervan om - ook buiten de hotelcomplexen - op zoek te gaan naar een restaurant of een eenvoudige kopi kade, een café.

Bovendien is dit een ideale manier om kennis te maken met de echte Sri Lankaanse keuken.

Wie onderweg honger heeft, kan terecht bij eenvoudige restaurantjes. Deze zijn weliswaar niet altijd even sfeervol en supermooi, maar ze serveren vaak heel smakelijke curry-gerechten.

Er zijn vier prijsklassen (prijs voor een hoofdgerecht)

- 3 tot 5 euro => eenvoudige strand- en travelrestaurants, lokale restaurants, fastoodketens

- 5 tot 10 euro => toeristische restaurants en de meeste hotels

- 10 tot 20 euro => betere hotels, trendy restaurants en gerechten met schaal-en schelpdieren

- vanaf 20 euro => absolute tophotels met fushiongerechten zoals dure zeekreeft

De Sri Lankaanse keuken laat zich in twee woorden samenvatten: Rice and Curry. Wie zich droge rijst met de bij ons bekende kerrie voorstelt, komt bedrogen uit.

In sommige restaurants zakken de tafeltjes bijna door onder het gewicht van de vele aardwerken schalen met currygerechten. Als basis dient altijd gekookte rijst (bath). De drie voornaamste rijstsoorten zijn witte (gepelde), rode (ongepelde), de lichtbruine en de gele rijst, waarvoor Indiase basmati-rijst wordt gebruikt.

Bij de rijst worden een oneindig aantal curry's geserveerd. Die variëren van viscurry, kreeftencurry en garnalencurry tot diverse vleescurry's, zoals die met kip. Maar ook de groentencurry's zijn bijzonder smaakvol. Ze onderscheiden zich door hun geraffineerde, meestal vrij pikante specerijenmengelingen. Wat zeker niet mag ontbreken op tafel is sambal, een pikante dip. De gerechten van Sri Lanka behoren tot de pittigste van Azië. En als je mond inmiddels in brand staat, dan kan je die blussen met parripu (een puree van roze linzen)

In volgende links kan je zelf een kijkje nemen en eventueel uitproberen in je keuken.

Acht lekkere gerechten uit Sri Lanka

Tien keer het lekkerste eten in Sri Lanka

Rice and Curry

 

Voor liefhebbers van fruit is Sri lanka als de tuin van Eden.

De mangoestan, groot en rond als een tennisbal met een paarse, centimeters dikke schil en zachte, sappige, fijnzoete witte vruchtschijfjes.

Ramboetan: de roodbehaarde vrucht lijkt op lychees. Het witte vruchtvlees smaakt ook zo.

Doerian: vrucht ter grootte van een rugbybal, met een harde, stekelige schil. Het vruchtvlees is lekker, wanneer u zich tenminste over de beruchte geur heen kunt zetten.

Er zijn ook vele soorten kleinere bananen, vooral de red-sugar bananas zijn lekker.

Verder zijn er nog verschillende soorten ananas, papaja, guave, passievrucht, granaatappel en andere heerlijkheden.

 

De gids heeft het kunnen regelen dat we voor het middagmaal terecht kunnen bij een familie. We worden er heel vriendelijk ontvangen en krijgen zelfs een kleine rondleiding in hun bescheiden woning.

de woonplaats (links) en de keuken (rechts)

We mogen we aan tafel gaan.

Het eten wordt in Sri Lanka behandelt met veel respect. Het staat in zo’n hoog aanzien dat mensen voedsel aan de goden offeren. Wanneer iemand uitgenodigd wordt voor een maaltijd bij Srilankanen thuis, hoe bescheiden de woning en afkomst ook is, je zal vergast worden op een keur aan gerechten die een lust voor het oog zijn. Het zal het beste van het beste zijn wat de gastheer voorschotelt, en iets totaal anders dan in toeristenhotels. Iedere familie koestert de eigen recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Het buffet wordt klaargezet.

Het is een verzorgd buffetje en de vrouw des huizes geeft uitleg over de gerechten.

Wie het wil proberen om - net als de plaatselijke bevolking - met de vingers te eten, moet bedenken dat daarvoor alleen de rechterhand mag gebruikt worden (de linkerhand geldt als onrein). Om de vingers schoon te maken, krijg je een bakje met citroenwater.

 

Als slot toon ik het contrast van het buffet bij de locals, met een luxe buffet in het hotel