Verder wandelen in Reims

 

We wandelen verder … naast de kathedraal is het Palais du Tau.

Palais du Tau

Op deze plaats stond vanaf 1138 het aartsbisschoppelijk paleis van Reims, gebouwd om de koning en zijn gevolg onder te brengen voor de kroningsplechtigheid. Twee onderdelen daarvan spelden zich af in het paleis, namelijk het ophalen van de koning en het banket na de kroning.

Het paleis kreeg de vreemde naam Palais du Tau vanwege de T-vormige plattegrond, naar het voorbeeld van de eerste bisschopsstaven.

In de middeleeuwen was het paleis nog ommuurd, maar het werd in de 15de eeuw verbouwd in flamboyante gotiek. Het huidige gebouw werd omstreeks 1670 opgetrokken in classicistische stijl. Dit gebouw werd ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nu dient het als museum van de kathedraal. Hier zijn de kerkschatten en kunstwerken uit de Notre Dame  te bewonderen. Je kan er o.m. de talismann zien van Karel de Grote, de kelk die werd gebruikt bij de zalving van de koningen, naast vele kerkschatten en -beelden.

Kijkje binnen in het Paleis

 

Place Royale

Dit plein dat is nog grotendeels in originele 18de-eeuwse staat te bewonderen is werd in 1760 aangelegd naar een ontwerp van Legendre. Het is een duidelijk voorbeeld van Louis XVI- architectuur en dat is te zien aan de bogengalerijen en de daken met balustrades.

Het voormalige Hotel des Fermes is nu het kantoor van de 'sous-préfecture'. (Sinds de Franse Revolutie is een onderprefectuur (sous-préfecture) in Frankrijk de bestuurlijke zetel van een arrondissement.)

Vroeger stond hier een standbeeld van Louis XV maar dat werd tijdens de Franse revolutie vernietigd. Het huidige standbeeld dateert van de 19de eeuw.

 

Place du Forum

Blijkbaar was dit - in de Romeinse tijd - het belangrijkste plein. Op de Place du Forum heeft men bedolven Romeinse zuilengangen blootgelegd.

De gewelfde galerijen van de Cryptoportique waren mogelijk een onderdeel van een oude tempel.

Resten van oude schilderingen geven aan dat de galerieën waarschijnlijk een belangrijkere functie diende. De Cryptoportique bevindt zich iets onder het huidige aardoppervlak en bestaat uit drie grote galerieën die samen een u-vorm beschrijven. Het is rond 200 na Christus gebouwd op de plaats van het Romeinse Forum.

Op de Place du Forum staan nog een paar vermeldenswaardige huizen, zoals dat van Broeder Jean-Baptiste de la Salle, grondlegger van de Christelijke Scholen in de 17de eeuw die zich vooral richten op onderwijs aan de armen.

 

Maar tot de mooiste huizen van de stad behoort Musée-Hôtel Le Vergeur uit de 13de eeuw. Hier zijn vooral kunstwerken die de geschiedenis van Reims voorstellen. De gevel heeft een fraai gebeeldhouwd fronton met een bas-reliëf van Lodewijk XIII te paard.

 

Het stadhuis

Het 16de eeuwse stadhuis van Reims werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar de renaissancegevel bleef wel gespaard.

Wij logeren in een hotel, vlak naast het station van Reims. Het is geen grote stad en alles is binnen loopafstand. Het treinstation van Reims ligt dicht bij het centrum.

Om naar dat centrum te gaan wandelen we door het park, de groene boulevard genoemd.

Reims heeft veel geleden, het is verschillende malen totaal vernield geweest, de laatste maal in 1918. Het huidige Reims heeft wel de structuur zoals het was in de 17de-18de eeuw. Colbert (een belangrijk politicus onder Lodewijk XIV, de Zonnekoning ) heeft er dan voor gezorgd dat de stad rechtlijnige straten kreeg met parken in het stadscentrum. Op de groene boulevard staat zijn standbeeld centraal.

In deze 'groene zone' genieten de inwoners van Reims én toeristen van de lentezon in een leuk parkje. Wij waren er dit jaar in de herfst.

Via de wandeling door het park komen we bij de autoluwe winkelstraten. De voetgangerszone is rijk aan Art Deco façades met de langgerekte Place Drouet d’Erlon als uitschieter.

 

Place Drouet d’Erlon

Met zijn vele cafés, restaurants, hotels en bioscopen is 'langgerekte plein’ hét uitgaanscentrum van Reims. Bij mooi weer zitten de terrasjes vol en heerst er een grote drukte tot in de vroege uurtjes. Maar ook in de herfst zijn de stoelen bezet en de warmtestralers doen de kou vergeten.

Aan de ene kant van het plein staan studenten tijdens het happy hour met vele tientallen tegelijk buiten te roken. En aan de andere kant gaan mensen in avondkleding bij Brasserie Flo om kreeft te eten. En om toch niet te vergeten dat we in Reims zijn … op bijna elk  terras wordt regelmatig een champagnefles ontkurkt.

Deze straat wordt gedomineerd door een grote monumentale fontein, midden op de place Drouet d'Erlon, nl. de Fontaine Subé.

Dit monument werd ingehuldigd in 1906. Het was een schenking van Auguste Subé uit Reims. Op de vier hoeken van het voetstuk symboliseren vier beelden de rivieren die door de regio stromen: de Marne, de Vesle, de Aisne en de Suippe. Het is een monument vol symbolen met een fontein waar het water afwezig blijft.

Bovenop staat een prachtige gouden engel met de vleugels open, die 'de overwinning' symboliseert. Het overwinningsbeeld boven werd gestolen tijdens WOII. Maar gelukkig werd dit vervangen met een identieke kopie in 1989.

Iets verder lokt een totaal andere fontein, een 'echte' fontein nu .. mét water. Het lijkt precies een bol van donzig water waardoor ze op de paardenbloem lijkt. Deze fontein symboliseert 'de solidariteit'.

 

Reims ... shoppingstad

Wie wil shoppen, vind in Reims zijn gading. Er liggen kilometers aan winkels, soms in overdekte galerijen of in prachtige art deco-panden, zoals die van Galeries Lafayette aan de Rue de Vesle.

Bekijk de volgende website eens voor meer shopadresjes :  http://www.vitrinesdereims.com.

 

Als afsluiter nog een paar mooie gebouwen ...

Le Grand Theatre

Palais de Justice

Basilique Saint-Remi

De bibliotheek

Een gebouw, dicht bij de Place Royal ... een typische stijl in deze stad.

 

Wil je een typische lekkernij meenemen naar huis?

Kies dan voor de heerlijke langwerpige roze biscuits. Het recept van deze biscuits Rose de Reims stamt uit 1691.

Ze smaken nóg lekkerder als ze in de champagne zijn gedoopt.